jardenberg kommenterar – 9 Oct, 2010 #jjk

  1. Crazy volcano footage
  2. – Du kan klicka upp den här länken och se en helt galen video. Eller så kan du kolla in filmen jag bäddat in här nedan, den är också galen. Men på ett helt annat sätt.

    Anyway. Lördag. Fem punkter på todo-listan i helgen. Det ska nog gå bra. Och jag ska nog hinna med ett rejält firande av kära hustrun, som tagit ett stort och spännande steg, också. Jag älskar henne så!

  3. Facebook Groups – A Walkthrough of Group Email, Docs, Chat, and More
  4. – Not news. Men väl värt att puffa för ändå, eftersom sådant här inte alltid når ut som man skulle önska. Under en presentation igår med ett fyrtiotal deltagare som nästan undantag var facebookare var det ingen som hade koll på det här.

    Och det är synd, för nya grupperna är verkligen ett skifte. De är extremt smarta. Hugg in och testa du med.

    (BTW, har du ett tips på en sådan här bra walktrough på svenska tar jag gärna emot det)

  5. Some Awesome Free Tools To Make Infographics
  6. – Hallå där ute, läs på här och MATA mig med fler underbara infographics (och nej, jag tänkte inte använda den gamla svenska förkortningen. Den kommer i en nostalgi-post istället ;)

  7. Mercury News interview: Craig Silverstein, Google’s first employee – San Jose Mercury News
  8. – Lovely!
    Q: What were your contributions to that culture?
    A: The M&Ms.

  9. Gartner’s 2010 Hype Cycle Special Report Evaluates Maturity of 1,800 Technologies
  10. – Jag blir osäker nu, och hinner inte kolla. Men visst har jag kommenterat och länkat till den här kurvan innan? Anyway, den är tänkvärd, även om det inte är så svårt att se hur tiden redan hunnit springa ifrån den…

  11. Official Google Blog: Goodbye to an old friend: 1-800-GOOG-411
  12. – Knappast en chock, snarare udda att den faktiskt körde på så länge som den gjorde. Det är väl gott och väl två år sedan det blev uppenbart att den där prylen i fickan, den skulle vi komma att ha mer i handen än vid örat…

  13. Piraterna är det blågula internethoppet
  14. – Det är klart att det vore kul att önska in en svensk storsajt på listan, men då måste ju RvB börja titta på rätt sak. De som leder listan är utpräglade webbtjänster. Spotify – hur ofta är man på deras sajt, liksom… Äpplen och päron i en mix som blir lite för svår att svälja, till och med för en lördag.

  15. Superman’s social media nightmare.
  16. – ”Ironically, Lois Lane didn’t friend him.”

    Anyway, det här tangerar den vanligaste frågan idag. Mitt svar framöver ska vara: är du inte Clark Kent så har du lite att frukta…

  17. Twitter / Bengt Littorin: 100 anmälda till webinar m …
  18. – @havspappan har uppdaterat sitt konto så vi kan vara mer än 100. Vore kul att lägga till en nolla till, tror nästa gräns ligger runt 1000 deltagare ;)

    Jag är lite orolig för tekniken, har aldrig kört dimdim skarpt förr. När vi gjorde en testkörning så var fördröjningen i ljudet närmare 5 sekunder och då kommer jag bli dingding ;) Men det löser sig, det är ju mest jag som ska prata och gästerna chatta. Ser fram emot det, och håller tummarna för en bra och kul session.

    Innehållet handlar om två närbesläktade rörelser – Creative commons och thincasting. Ser du hur de hänger ihop?

  19. Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva – DN.se
  20. – Snälla någon, kanske @bjornhedensjo, berätta vad som hände här. DN goes american psycho eller vad? Läste en gång, gapade som en fågelholk, läste en andra gång och skrattade så jag grät. På riktigt.
    Tipset kom från @annalindberg och @grammatiktant

  21. Var finns Leif Silbersky när man behöver honom?
  22. – Haha, smart av nyhetstorken. Solklart fall av koppleriverksamhet.

  23. Vad var det vi sa..?
  24. – Haha, visst är det något helt speciellt över en klassisk “vad var det vi sa?” ;)

  25. BODSTRÖMSAMHÄLLET: Expressen ljuger vidare
  26. – Läser om samtliga inlägg som Bodström skrivit efter valet och fascineras. Han låter ju som värsta rättshaveristen. I samlad form ger hans texter bilden av en snubbe som inte alls mår bra.

    Jag gissar att han kört alldeles för hårt alldeles för länge.

  27. Mårten Schultz svarar: Det handlar om värdekonflikter
  28. – Den här diskussionen är grymt viktig. Många som diskuterar upphovsrätt gör det utifrån en egen agenda, helt naturligt – men det skymmer också utsikten. Lika naturligt. Det är verkligen synd eftersom en principiell diskussion måste börja med principerna ;)

    Hur som helst, det är lite synd att mårten byter språk när han kliver in i tryckta debattforum. Jämför den här texten med de som finns på hans blogg. Jag vet vad jag föredrar…

  29. Succén som ingen pratar om……i Sverige
  30. – Den svenska tidningsbranschen har en lång historia av att försöka kopiera smarta koncept från pure players. Jag lämnar till läsaren att komma på ett enda lyckat exempel.

  31. Forget Grey and FB, Argentine agency Kamchatka moves agency site to Twitter
  32. – Kul som experiment för ett källarföretag kanske. Men etablerade byråer som håller på så här? Jag får fan ont i hjärnan.

  33. Everythings Amazing & Nobodys Happy
  34. – Tack lilla gumman för att ni påminner om det här klippet. Intelligent humor när det är som bäst. Tänker ofta på det här klippet när jag gnäller. Men det hjälper inte att tänka på det, tyvärr.

  35. Apple – Brand-o-meter.se
  36. – Äpplet har vunnit 86% av sina dueller och är taggat med ;) – det är väl bara att hålla med. Kul projekt det här, förresten…

  37. Laser + drop of water = microbial movie theatre
  38. – ”I felt just like that cat.” You can say that again. Det här måste ju testas.

16 thoughts on “jardenberg kommenterar – 9 Oct, 2010 #jjk”

  1. Hej är du en som gillar gratis? Nu finns det en ny sajt där alla prylar som kommer in är gratis. Hur? Jo för att folk skänker bort sina gamla prylar på sajten. Just nu skänkes det bort bokhyllor, datorer, motoioncykel och mycket mer.

    http://iLoveGratis.se

    Reply
  2. Tack för kommentarer! Just den text du länkar till präglas av att jag ville vara litet extra hövlig mot Stig Strömholm, som har min djupaste respekt (hans lilla syrlighet till trots). Jag ville helt enkelt inte riskera att kunna misstas för att vara raljant eller arrogant vilket mitt vanliga tonfall måhända understundom kan antas förmedla.

    Reply
  3. Apropå nr 18: Brand-o-meter är ett grymt litet projekt, men jag ställer mig frågan, varför gör man detta på svenska? Med lika mycket jobb hade de kunnat göra samma sak på engelska och nå 2 miljarder (eller så) i stället för 9 miljoner. Att bygga webb på svenska som inte har en uppenbar lokal anknytning är som att sätta upp ett filter som slumpmässigt släpper in knappt var tvåhundrade besökare.

    Jag tar upp det här eftersom Jocke och jag har diskuterat ämnet förut, och det vore intressant att få höra fleras synpunkter.

    Sen är nr 17 bara så bra och sann.

    Reply
    • Jag tror man gör den på svenska för att man vill vara säker på att få in så stor svensk publik som möjligt. Sorgligt nog är det väldigt exkluderande med engelska för otippat stora grupper. Jag har ofta studsat när den relativt välutbildade svenska mediebranschen *kräver* att saker *måste* vara på svenska. I vissa fall har det till och med blivit en facklig fråga, när system bara funnits på engelska.

      Reply
      • Här måste jag skrika lite. Jag avskyr svenska, och vill se det avskaffat på så många ställen som möjligt. Blir ursinnig när jag köper en dator och ngn idiot installerat OS:et på Svenska.. argh. Alla svenskar kan – eller borde kunna – bra Engelska. Det existerar inga ursäkter för att använda Svenska på nätet ö.h.t. och jag är personligen lite ledsen (liten tår i ögonvrån) att “jardenberg kommenterar” är på fel språk.

        Men det är jag det… :) Jag är dokukenterat knäpp….

        Reply
        • Tycker precis tvärt om. Speciellt med MacOS X och iOS som fungerar ypperligt med en mängd språk som väljs enligt en priolista. Finns inte svenska väljer den engelska etc. Kan inte ens komma ihåg när jag hade problem med svenska i MacOS X eller i en app senast.

          (Däremot begriper jag att man vill köra engelska i Windows, speciellt serverversioner och i de flesta Linux-distributioner. Men det har ju inget att göra med svenska språket.)

          Många ville gå över till ASCII för några år sedan och jublade över Skånska Cementgjuteriet som bytte till Skanska. Jag tycker tvärt om, älskar Unicode och att vi kan slösa med 65535 olika tecken, eller vad som nu ryms i teckentabellerna. Oändligt mycket b{ttre {n att f|rs|ka vara h{ftiga p} andra spr}k {n v}rt eget…

          Reply
          • Har vi inte varit igenom det här? Det handlar inte om att vara häftig på ett annat språk än det egna – det handlar om att göra ett annat språk än idag till vårt eget. All in.

          • Fattighetstecken. Låt tusen språk blomma. Tekniken klarar mycket idag och kommer i framtiden klara alla språkbekymmer och låta varenda tomte tala och skriva hur denne vill.

            Men jag är givetvis helt med på vad @Ehn säger, precis som när mina studenter plötsligt upptäcker att de kan sälja appar på ytterligare 88 marknader och inte glo sig blinda på våra egna futtiga nio miljoner användare. Jag har inget emot en massiv utökning av språk i dagis och grundskola, inte bara engelska, utan också många andra stora och kommersiellt gångbara.

      • Jag tror dig, förstås, men förvånas icke desto mindre alltjämt över sakernas tillstånd. :) Där jag har jobbat – i Sverige! – har det varit självklart att allt som skrivs ner (wiki, dokumentation, interna gränssnitt, mailinglistor, lappar på kylskåpet) är på engelska – det är ju knappast bara svenskar man anställer.

        Det är således mycket viktigare att den man anställer talar rimligt flytande engelska än svenska. Ur mitt perspektiv är man fullständigt oanställbar om man år 2010 inte kan engelska, oberoende av roll. Märkligt hur olika det kan vara.

        Reply

Leave a Reply