Människor, internet, sociala medier och Boeuf bourguignon

Kulturkortetsmagasinet är ett lokalt magasin som ges ut av Kultur Helsingborg. I senaste numret var temat mat och människor och jag tycker att Mårten Wennelin fick till en fin intervju med mig. Läs den här eller på mittkulturkort.se, det finns många godsaker i den. Både när det gäller maten och människorna.

Han presenterar sig som en som lever i gränslandet mellan nya och gamla medier, men kärleken ligger nog främst hos de nya. På 90-talet var han drivkraften när Aftonbladet blev först i Sverige av de etablerade dagstidningarna att bli en riktig nättidning. Därefter har Joakim Jardenberg bland annat jobbat för Helsingborgs Dagblad och driver idag egna bolag. Tidningen Internetworld anser att stadsministern bör lyssna på honom och på jardenberg.se engagerar han sig dagligen i demokrati, öppenhet och ett roligt liv på nätet.

När människor pratar om Internet har de ofta en tendens att bli visionärer. Man pratar om nätet som om det är något som kommer att hända i framtiden. Du har en tendens att istället leva och lära med Internet här och nu.

– Ja, jag byter gärna framtiden mot samtiden. Man brukar ju säga att utvecklingen aldrig gått så fort som just nu, men det är verkligen sant. Elektricitet behövde 46 år på sig att nå 25% av USA:s befolkning, radion behövde 31 år, TV 26 år. Internet gjorde det på 7 år och Facebook på bara 3. Det enda vi kan vara säkra på när vi försöker förutspå framtiden är att vi kommer att ha fel…

Då är det mer relevant att titta på vad som händer i framkanten idag. Vad sysslar ”early adopters”, sådana som jag med. Det som fastnar i vårt beteende har en förmåga att vara det som alla sysslar med i morgon. Eller titta på kidsen, vad gör de idag. 50% av Sveriges fyra-åringar är vana internetanvändare, kolla på dem och lär av dem.

Samtidigt är förändringen så stor att man inte kan läsa sig till den. Du kan omöjligt förstå vad sociala medier, tex, betyder för samtiden om du inte tar in det i ditt liv. Det hjälper inte att gå en eftermiddagskurs, hyra in en konsult eller läsa en artikel i den lokala tidningen. Man måste leva i det, och man måste vara beredd att få lite skit under naglarna. Learning by doing.

Och visst kan det ta emot lite inledningsvis, det är klart att det finns mycket som är ovant. Som tar resurser och tid. Som kanske ligger utanför komfortzonen. Men relativt snart ser du både nyttan och nöjet. Jag lovar.

Många företag, kommuner och privatpersoner undviker den nya teknikens dialogmöjligheter eftersom vem som helst kan skriva något rasistiskt eller annat negativt på sidan. Sådant de inte oroar sig för i resten av världen men som blir väldigt skrämmande på Internet. Många vill inte att bilder på deras barn hamnar på Facebook men är inte rädda om barnen är med i TV. Vad tror du denna oro beror på? Finns det en verklig grund för den?

– Facebook har 4 miljoner aktiva svenskar idag, men fanns i praktiken inte här för fyra år sedan. Det är en så stor förändring, så snabbt, att vi inte hunnit vänja oss. Samtidigt utvecklas Facebook fortfarande i ett rasande tempo. För många är det nog som att jaga ett rörligt mål, man hinner inte riktigt förstå vad det är innan det är något annat.

Sedan ska man inte sticka under stol med att traditionella medier inte precis är hjälpsamma. Man drar gärna på med krigsrubriker. Rädsla säljer.

Men om du frågar om min uppfattning: nej, det finns ingen grund för det. Facebook och internet är inte farligt. Visst finns det problem, men det är samma problem som i den fysiska världen – bara att effekterna oftast egentligen inte blir lika allvarligt.

Jag har varit på nätet i snart 20 år och jag ser avsevärt mer nätkärlek än näthat. Min bild av internet är att det i allt väsentligt är en lovefest.

Jag hörde dig säga att du har en våg som kan kommunicera med Facebook. Finns det någon gång du inte är uppkopplad?

– Min fantastiska Withings. Det enda riktigt bra som kommit från Frankrike i modern tid ;)
Men nej, jag trivs verkligen inte med att vara offline. Jag har lite svårt att se nytta med det. Jag har full kontroll över mina flöden, både in och ut, så att artficiellt hitta ”lugn” genom att vara offline känns bara helt meningslöst.

Vad/vem bör alla lyssna på?

– Oj, det är många. Jag gillar visionärerna, men de kan vara farliga om man inte kombinerar det med action. Så jag väljer Gary Vaynerchuk. Han är rå, ruff, rak, kompromisslös. Men han gör. Och precis som jag försöker han alltid walk the talk. Mycket att inspireras av.

Om du skulle ta en tillfällig semester på ett par timmar, vad skulle du göra?

– Skriva klart någon av de böcker som ligger i skrivbordslådan och väntar på epilogen…

Har du lärt dig något genom ditt yrke eller det du håller på med som alla kan ha nytta av

– Ja. Tillåt dig att drivas av intresse i din yrkeskarriär. Då är det inte ansträngande att jobba hårt. Gör du det som du tycker är roligt så kommer du att lyckas.

Förutom god mat och dryck, vad utgör en perfekt middag?

– Gott sällskap och gott samtal.

Finns det något som du anser att alla människor bör engagera sig i?

– Andra människor. (att ha en tydlig egen drivkraft, att vara ambitiös, att jobba hårt för egen framgång får ALDRIG betyda att du slutar bry dig om andra människor. Det är i min omgivning jag hittar all energi och drivkraft. Vore jag inte besatt av andra människor hade jag aldrig kunnat göra det jag gör)

att ha en tydlig egen drivkraft, att vara ambitiös, att jobba hårt för egen framgång får ALDRIG betyda att du slutar bry dig om andra människor
Eller hur?

Har du raderat någon från Facebook någon gång?

– Nej. Men jag ser inget fel i att göra det. Förändring är ett naturligt tillstånd. Det gäller den sociala grafen också.

Ditt bästa lästips?

– Morgonkommentarerna på min egen blogg. De är ett utmärkt sätt att få koll ;) Men ska man läsa en bok som lägger grunden till förståelse för vår tid rekommenderar jag Here comes everybody av Clay Shirky. Okomplicerad, men ändå spännande och djup. Alla gillar den!

En film alla bör se?

– Lilla Iris, 11 månader, som hanterar en iPhone – helt självklart. Annars rekommenderar jag alla filmer på TED.com, tex den med Kevin Kelly från 2007. ¶

Boeuf bourguignon
För den som vill tillaga grytan tillsammans med Joakim så finns det en improviserad cookalong som inspiration.

Ingredienser:
Ett par kilo kött, gärna Limousinkalv eller något annat som normalt sett betraktas som för ”fint” för att göra en gryta.
Vin, minst en flaska att slå i grytan och sedan samma att servera till gästerna. 5460 är en otippad god Bourgogne till den här grytan.
Schalottenlök Morötter Skogschampinjoner Sidfläsk
Tomatpuré Kalvfond (det går alldeles utmärkt med Bongs flytande)

Tillagning:
Låt svampen svettas ur i en tokvarm och torr stekpanna. Lägg åt sidan.
Ös på tärnat sidfläsk i stekpannan. Klicka i lite smör och låt det bli på gränsen till bränt. Ta ur fläsket och lägg åt sidan. Låt fettet vara kvar i pannan.
Skär köttet i grova tärningar och bryn det hårt i hälften smör, hälften olja och det som är kvar från fläsket. Salta och peppra lätt. Rör i ett par matskedar tomatpuré och låt det bryna med köttet.
Slå på en slatt konjak och låt det träcka in.
Lägg över köttet i en stor gryta. Fräs den hela löken i stekpannan, fyll på med mer smör om det behövs. I med ett par hackade vitlöksklyftor. Låt morötterna få samma behandling. Ös över i grytan när de fått lite färg. Pudra över lite vetemjöl (dinkel för min del, men det är bara för det är det enda vi har hemma…)
Fyll på grytan med svamp, fläsk, morötter.
Sätt rejäl fart under grytan så du får upp temperaturen. Fyll på med kalvfond, skäms inte för att ta mycket, och när det börjar bubbla slå på en flaska vin. Låt vinet koka upp.
I med några lagerblad, en knippe färsk timjan och ett par kryddpepparkorn. Sänk temperaturen så lågt det går, sätt på locket och låt stå i fred. Titta till
en gång var 30:e minut, men i princip sköter den sig själv i ett par timmar.
Den blir bara godare och godare för varje dag, men är klart ätbar redan efter 4-5 timmar på spisen.

7 thoughts on “Människor, internet, sociala medier och Boeuf bourguignon”

Leave a Reply