Our Blog

Därför är jag rasande arg på Apple

Kolla bilden jag infogar här ovan, det är en kartbild över Kairo från i november 2010

Den visar i detalj var jag befunnit mig, och det går att zooma in avsevärt mer än så här. Upplösningen är mer än tillräcklig för att dra slutsatser. Dessutom är det timestamp på varje punkt vilket gör att det går att spela upp den som en liten film.

Det här är möjligt för att Apple väljer att spara den här informationen i min iPhone och sedan spara över det i alla datorer som jag synkar min iPhone med. Via Pete Warden och Alasdair Allan vet jag nu om att det görs. Deras applikation iPhone Tracker visar upp det på ett föredömligt, men skrämmande sätt. Undrar om Apple någonsin tänkte berätta det här för mig?

Jag är transparensivrare och kör själv realtidslokalisering via Latitude – men det är MITT val. När jag reste runt i Egypten i november på uppdrag av Svenska Institutet så var jag noga med att tänka på skillnaden mellan min transparens och andras transparens. Jag ville inte utsätta de jag träffade för någon risk, och aktade mig nog för mitt vanliga beteende.

Och nu visar det sig att jag passerat genom Egyptisk säkerhetskontroll på flygplatsen (och turkisk också för den delen) med all den här informationen i min dator och i mina telefoner! Apple, fattar ni hur mycket det SUGER?

Ursprungskällan hos O’Reilly.  Feber har också skrivit. Mymlan är inte förvånad. Det kommer bli en lång länklista…

Det verkar som Digital Forensics varit på tråden sedan januari. Ouch, september 2010 var det redan känt. Det börjar kännas som jag levt under en sten.

Fredrik Wass skriver på DN, och Josefin Pehrson på SvD och här efter ett samtal med mig.

Uppdatering: Titta på det här klippet där Steve Jobs berättar om Apples syn på integritet och platstjänster. ”Privacy means people know what they sign up for” och ”Ask them. Ask them again and again”… Jo, tjenare.

Nu har så många länkat mig till den här texten av @alexlevinson så jag får väl lägga in den då. Men jag tycker den mest är ”surt sa räven” över att någon annan fick uppmärksamheten. Då tycker jag TC gör en mer gedigen story här om man nu ska fortsätta gräva innan apple kommenterat.

Nu har Apple kommenterat. Jag vet helt ärligt inte vad jag ska säga. Jag är stum. Det händer inte så ofta. ”Apple is not tracking the location of your iPhone. Apple has never done so and has no plans to ever do so.” Men för fan!

Tags:
 • http://troed.se Troed Sångberg

  +1

  Transparens heter det när man väljer själv. Annars heter det övervakning.

  • http://jardenberg.se/ Joakim Jardenberg

   Ja, det är många som brukar ha svårt att förstå skillnaden. Jag ser själv ingen motsättning i att slåss mot FRA å ena sidan och å andra sidan lägga ut hela mitt liv frivilligt som jag gör.

   I det här fallet blev det ändå otäckt på ännu ett plan. Just för att jag så aktivt ansträngde mig för att inte göra mig enkelt spårbar. Just för att vi faktiskt diskuterade det, varje incheckning var noga genomtänkt, varje tweet vände ett varv till i skallen innan jag postade det. Inte för att vi var så jävla hemliga utan bara för att det kändes som det anständiga att göra mot deltagarna från mellanöstern.

   Fan. På riktigt.

   • http://www.facebook.com/people/Totto-Tottolucci/100000857436743 Totto Tottolucci

    ”I det här fallet blev det ändå otäckt på ännu ett plan. Just för att jag så aktivt ansträngde mig för att inte göra mig enkelt spårbar.”

    Om du inte ville bli spårad varför hade du då din egen telefon med dig? Det är väl ingen nyhet att det är lätt att spåra mobiler även utan Apples hjälp..

    • Anonym

     Tja, som alla andra människor så får väl även Jardenberg hjärnsläpp ibland. :-)

     Ett tips till Jardenberg är att skaffa en walkie-talkie till sig själv och en kompis med mobil. Så ringer/twittrar/mailar du via kompisens mobil, via walkie-talkien. Att positionera och spåra en walkie-talkie är minst 100 ggr mer arbete än att positionera och spåra en mobil.

 • https://bergenudd.myopenid.com/ Jonas Bergenudd

  Datan är ju speciellt sårbar vid inträde till vissa länder som förbehåller sig rätten att konfiskera din dator i ospecificerat antal timmar där man kan göra gud veta vad, bland annat kopiera hela hårddisken (eller utvalda mappar)…
  USA och EU är väl två länder som gör detta?

  • Lobster

   Samt Sverige. Om du inte räknade in Sverige i ”landet” EU?

  • Hjalmar

   Israel gör det rutinmässigt.

  • Anonym

   USA har gjort det en (1) gång, och då fick dom backning i domstol.

   • https://bergenudd.myopenid.com/ Jonas Bergenudd
    • Anonym

     Alltså, vad jag känner till har lagen utnyttjas en gång. Mot en amerikansk medborgare på en flygplats i Kalifornien.
     Mannen tog saken till domstol och vann.
     Staten förlorade.
     Tydligare så?

     H

     21 apr 2011 kl. 06:44 skrev Disqus :

     • https://bergenudd.myopenid.com/ Jonas Bergenudd

      från: http://en.wikipedia.org/wiki/Border_search_exception

      ”The Fourth Circuit Court of Appeals, addressing a challenge to Customs’ authority to search electronic files in United States v. Ickes, held that there is no First Amendment exception to the border search doctrine for expressive materials”

      och
      ‘In United States v. Arnold, the Ninth Circuit Court of Appeals rejected a defendant’s contention that search of travelers’ files on a laptop computer intrude upon a person’s dignity and privacy interests to the same degree as searches of a traveler’s body.[18] Instead, the court ruled that searches of electronic materials are legally equivalent to searches of property. As such, Customs’ authority to search electronic materials at the border are limited in only two ways: (1) the search may not cause exceptional damage to the property; and (2) the search may not be conducted in ”a particularly offensive manner.”[19] These restrictions are applicable to all border searches of property, at least under the jurisdiction of these courts.[20] According to Arnold, the characteristics that make electronic storage devices unique, including vast storage capacity and the ability to track its user’s habits, tastes, and preferences, are not legally significant. Additionally, the Ninth Circuit held that searching through personal electronic information in a laptop does not constitute an ”offensive search.”‘

     • Jonas

      Tydligt men fel. Kolla själv med Applebaum m.fl. som blir utsatta för detta regelbundet.

 • http://twitter.com/tjernlund Erik Tjernlund

  Ja, det ser verkligen inte så bra ut. Håller helt med om detta. Vi får väl se om det kommer utrönas om det är direkt illvilligt eller mer något av en implementationsmiss som handlar om att positioneringstjänsterna i iOS (spara batteri t ex).

 • http://utvbloggen.se Jonas Lejon

  Undrar hur det ser ut hos andra mobiltelefon-OS, typ Anroid?

  • http://troed.se Troed Sångberg

   En direkt skillnad är iaf att du kan titta efter i koden själv, iaf för själva Android. Googles egen app-svit är iofs inte öppen källkod, men efter den här nyheten misstänker jag att filsystemet kommer att gås igenom med lupp av bl.a xda-developers.

   • Anonym

    Har svårt att tro att detta finns o Android med tanke på hur mycket hackande och portande av appar det varit där.

   • Anonym

    ”Important note: looking at old android source (this code is no longer open from Google it seems) it seems to be limited heavily.” :)

    https://github.com/packetlss/android-locdump

    • Anonym

     Intressant! Dock känns inte alls lika allvarligt som Apples ”lösning”

  • Jonas

   Android frågar en första gången när man startar telefonen bland annat
   om man vill låta Google spara locationdata. Den är default påslagen.

   Kryssar man ur denna ruta (vilket kan göras när som helst under inställningar) varken sparas datat eller skickas till Google.

 • http://twitter.com/filippusdahlin Filippus Johansson

  Men om du nu var under sån risk så ska man väl inte överhuvudtaget ha med sig en spårad dator eller mobil, dom sparar ju tex Wifi platser också?

  • http://jardenberg.se/ Joakim Jardenberg

   Helt rätt, för att inte tala om den spårning via master som alla operatörer redan gör/kan göra. Och i mellanöstern kan man nog räkna med att myndigheterna får ut det lättare än här. Vi diskuterade det och valde aktivt att bortse från den risken.

   Men den här risken var jag inte medveten om. Och det gör en värld av skillnad i min bok.

  • http://jardenberg.se/ Joakim Jardenberg

   Helt rätt, för att inte tala om den spårning via master som alla operatörer redan gör/kan göra. Och i mellanöstern kan man nog räkna med att myndigheterna får ut det lättare än här. Vi diskuterade det och valde aktivt att bortse från den risken.

   Men den här risken var jag inte medveten om. Och det gör en värld av skillnad i min bok.

 • Daniel A Johansson

  Jag ser bara platser jag varit på i sverige när jag testar programvaran. Iofs tror jag att jag har haft location services avstängt de gånger jag har varit utomlands på sistonde för att spara batteri.

  Någon som vet ifall det är knutet till location services eller inte?

  • http://twitter.com/pajp Rasmus Sten

   Ja, det handlar om en databas som upprätthålls av location services (”locationd”), som sedan konsulteras för att kunna tillhandahålla viss geolocation-information även när ingen Internet-anslutning eller GPS finns tillgänglig.

 • Rasmus Wiman

  Det är sånt här som gör att man ibland skulle vilja ha en extra mobil. En med rakt igenom fri programvara, och jag räknar inte nödvändigtvis Android dit.

 • http://twitter.com/jbouveng Johan Bouveng

  Buhuu. Fet feature, borde kosta pengar!

 • http://twitter.com/IsakGerson Isak Gerson

  Och plötsligt blev det uppenbart hur viktigt konsumenträttsliga skäl för fri mjukvara är.

 • Lotten Bergman

  Alla kanske redan vet det, men i alla fall:

  ”An immediate step you can take is to encrypt your backups through iTunes (click on your device within iTunes and then check ”Encrypt iPhone Backup” under the ”Options” area).”

  (http://www.minyanville.com/dailyfeed/2011/04/20/apple-secretly-tracking-iphone-ipad)

  • http://jardenberg.se/ Joakim Jardenberg

   Rätt, men det gör det bara lite svårare att komma åt den fil som finns på din dator. Och det gör inget alls åt problemet att den finns i klartext i din iPhone.

   • http://twitter.com/br0ther Martin Brother Bagge

    för att inte tala om tidigare tagna backuper osv.

 • Pingback: Transparens är inte övervakning - DN.se()

 • http://twitter.com/IsakGerson Isak Gerson

  För att förtydliga, det konsumenträttsliga skälet är alltså att du som användare vet vad det är du stoppar i dina maskiner. Övervakningsfunktioner, kopieringsskydd, datainsamling och trojaner blir därför otroligt mycket svårare att lägga in i programmen.

  Men det har väl folk glömt bort till nästa iPad-släpp. Då fortsätter de väl att kolla på kattvideos på sin iPad.

 • BigJT

  Och fårvåningen blir bara större och större hos Apple kunderna, Va!?! kunde Steve Jobs göra så här mot oss??.
  Ursäkta men tyvärr handlar detta endast om det avtal som finns mellan NSA och Apple för att därigenom kunna ”spåra terrorister”. Och vad kryptering gäller för övrigt att Apple (med flera) måste lämna bakdörrar öppna så NSA med flera org. i USA kan läsa även krypterade meddelanden.
  Men snälla, trodde ni Apple-kramare att de INTE satt i knäet på NSA med flera efter ”War against Terrorism”. Detta skulle ju vara ”Un-American”!
  Gläd er åt att de flesta Apple notebooks har liknande ”features” men eftersom operativsystemet i Apple ”är så användarvänligt”, är det mycket svårt att hitta dylika filer. I en Windows PC finns de också men man hittar dessa filer lättare eftersom det går att komma åt systemfilerna.
  För Android är problemet mindre då det är relativt öppet och inte enbart utvecklat i USA.

 • http://twitter.com/GodHatesFags God Hates Fags

  Har kollat på min databas. Först och främst är det triangulering och inte GPS så det är inte så exakt. Jag har ca 1 års data och inte ens min lägenhet är utmärkt.

  • http://www.trulytherese.se Therese Reuterswärd

   Jag läste också idag att det är de master din mobil har kommunicerat med som registreras, inte dina exakta GPS-koordinater. Men det kanske är same-same i många fall.

 • http://lakonism.blogspot.com/ Markus ”LAKE” Berglund

  Men det är inte längre bara vid alla ”gränskontroller” som innehållet i vår elektroniska utrustning kan scannas av och kopieras. Det har nu också blivit vanligt vid vanliga poliskontroller i USA:

  http://scabernestor.blogg.se/2011/april/polis-tankar-ner-innehall-i-smartphones-under.html

  Så hur kan USA i framtiden kritisera ”skurkstater” om diktatorerna där geo-taggar sina medborgare?

 • Anders

  Den visar i detalj var din Iphone varit, inte var du varit.

  • BigJT

   Det är riktigt men om du pratar i din telefon, blir det lite pyssligt att påstå att du är i Göteborg när telefon du ringer i från är i Stockholm

   • Sonofeywa

    Om det nu är du som ringer :)

 • Pingback: vem är förvånad? « mymlan. the real.()

 • BigJT

  Det är riktigt att datan främst kommer från triangulering. Anledningen är att GPS-signalen oftast endast ses som en ”inconvenience” för de flesta så vida du inte är ute och navigerar medan en förlorad mastsignal ses som en katastrof då man helt enkelt inte kan ringa.
  Alltså ser man till att alltid ha en signal från en mast vilket alltså säkerställer att rörelsemönstren kan spåras.
  Sedan är det så att oftast är det viktigare att få reda på om en person varit i ett speciellt område (med några 100 meters nogrannhet) än att ha en ”exakt” position med den osäkerhet som förlorad GPS skulle ge. I ett förhör kan man med enkelthet bevisa att en person ljuger om han/hon påstår sig ringa från USA men telefonen var uppkopplad mot en mast i Vasastan i Stockholm när samtalet skedde.

 • Anonym

  Datat var ju så inexakt så det är löjligt.

  Den skickar ju inte din kordinat som Android gör konstant.

  • Leif

   Gjør Android? Da må det avsløres hvordan. Hvilke program eller app sender posisjon og hvor sendes den?

  • http://jardenberg.se/ Joakim Jardenberg

   Det är triangulering så det beror väldigt mycket på vilken miljö du befinner dig i. Du kan inte utgå från det som appen visar – som de skriver har de fluffat till datat både i tid och plats. Kolla in i databasen direkt så ser du att det är spot on.

 • Anon

  I’m sorry, but yes, you have been living under a stone if you find this in any way surprising.
  Since the introduction of mobile phones it’s been possible for some base level of tracking to be performed. Now that phones and the surrounding technologies are that much more sophisticated it’s of course easier and far more common that one leaves a digital footprint.
  Oh wait, you don’t think that google is keeping tabs on every page your browser visits as well oas your shopping habits!?! *gasp*. Or maybe your car sat-nav is storing all the routes you’ve ever taken !?! *shock*

  Seriously, it’s time you woke up and stopped blaming the corporations or the technology. You as a consumer should take steps to make yourself aware of the risks and possibilities. And after that take steps, if you feel it’s appropriate, to limit what can be done. And if that means you go back to using a Nokia 603i to avoid leaving a massive digital footprint then so be it.
  Time to take responsibility for yourself instead of expecting someone to do it for you!

  • http://jardenberg.se/ Joakim Jardenberg

   You obviously read a pretty lousy translation of my post.

   • Anon

    Nej, jag läste en ganska bra ”översättning”, jag kan svenska, bara inte orkar skriva på svenska ibland.
    Vad jag menar är att du borde inte vara förvånade över att den typ av information sparas överhuvudtaget med dagens teknik. Och då borde du ta ansvar själv att slutar vara bara en ”end user”. Det är dina förväntningar som är helt fel.
    Om du är orolig om att information om dig sparas, sluta använd dagens teknik; mobile telefoner, bank-kort, internätet mm
    Annars lär dig att skydda dig själv.

 • http://tongstromberg.com Lars Tong Strömberg

  Önskar man kunde säga att man är förvånad.

  Tyvärr sitter Apple, Google, Facebook onekligen på en enorm mängd data man bara kan fantisera om vad den skulle kunna göra i fel händer.

  Bara att hoppas att upptäckter såsom denna får rätt effekt, men ack vad tråkigt att det skall behöva upptäckas istället för att företagen själva är öppnare med vad de gör.

 • Not me

  1. Du kan stänga av funktionen
  2. Om du har kryptering aktiverad så kan du inte påstå att det finns i klartext. Ja, man kan kryptera innehållet i en iPhone, coolt va?
  3. Det skickas inte till någon annan, se bara till att skydda din data, du kan få inbrott i villan vilken dag som helst.
  4. Börja inte ens med Android-snacket, om ni ska prata säkerhet är det bättre att ta upp Win Mobile, Symbian, ja you name it, bara det inte är Android.

  • http://p.bergqvi.st/ Peppe Bergqvist

   1. Vad bra, varför är den inte avstängd från start då?
   2. Vad bra, bara det att om du kan kryptera det så kan du avkryptera det, eftersom iOS själv verkar använda sig av de sparade koordinaterna för något.
   3. Läs bloggposten igen, detta kan kopieras när du passerar gränsen till USA och andra repressiva stater
   4. Har nämnts en bra sak ang Android i kommentarerna, och det är att det är öppet.

   • not me

    1. För att du ska kunna checka in på Åhléns via Facebook utan att behöva anstränga dig
    2. Förstod du själv vad du ville säga där?
    3. Onekligen, däremot så är jag trygg med att alla som riskerar att bli plockade av en sådan organisation vet hur man skyddar sig. Du får gärna ”ta en kopia” på min disk om du vill, ska jag skicka?
    4. Du som då kör Android och därmed tänker lägre än alla andra får gärna berätta om nackdelarna med ett öppet system.

    • Anonym

     Punkt 3
     Du känner inget behov av en privat sfär alls?
     Om staten vill köra upp en mick i röven på dig så böjer du dig snällt framåt?

 • http://anders.thoresson.net/ Anders Thoresson

  Någon som sett kommentar från Apple än? Är det kopplat till Find My Iphone tro?

 • Pingback: Skilladen mellan kameraägare och fotograf | Fotoblogg | Carlbom Foto()

 • http://www.facebook.com/mruppsala Jörgen Johansson

  Jag förstår inte problemet, du har godkänt apples vilkor när du använder iTunes. Problemet är väl att du ej läst dem.

  ”Vi samlar också in uppgifter som inte är personuppgifter dvs uppgifter i en form som inte ger direkt koppling till någon specifik individ. Vi kan samla in, använda, överföra och lämna ut sådana uppgifter oavsett ändamål. Följande är exempel på uppgifter som inte är personuppgifter som vi samlar in och på hur vi kan använda dem:

  ■ Vi kan samla in uppgifter såsom yrke, språk, postnummer, områdesnummer, särskilda enhetsidentifierare, plats och tidszonen där en Appleprodukt används så att vi bättre kan förstå kundbeteenden och förbättra våra produkter, tjänster och marknadsföring. ”

  http://www.apple.com/legal/itunes/se/terms.html#PRIVACY

  • http://deepedition.com deeped

   Du förstår inte problemet? Inte att det är faktiskt ren bs att skriva att det inte kan kopplas till en specifik individ? Inte när Apple använder det nej, men om någon annan tar din telefon och plockar ur filen så är det faktiskt en specifik individ. Du.

   • http://www.facebook.com/mruppsala Jörgen Johansson

    Om någon annan tar min telefon utan mitt medgivande är det stöd

    • http://deepedition.com deeped

     Ja. Och därmed ett stort problem eftersom tjuven enkelt kan koppla ihop dig med dina lokaliseringar.

     On the fly. iPhonish.
     Keep me posted.

     21 apr 2011 kl. 00:39 skrev ”Disqus” :

     • http://www.facebook.com/mruppsala Jörgen Johansson

      Då är Telia och alla våra mobiloperatörer som loggar våra positioner också lika hemska då?. För sker ett brott av en hacker som gör intrång , då kan han ju kommer över mina lokaliseringar.
      Känns som vi är tillbaka på tankar som att anhålla Smith & Wesson för alla mord som sker med deras vapen.

     • http://deepedition.com deeped

      Problemet är att det här sker i min telefon och är enkelt att komma åt och koppla ihop med mig.

      On the fly. iPhonish.
      Keep me posted.

      21 apr 2011 kl. 07:44 skrev ”Disqus” :

     • http://www.facebook.com/mruppsala Jörgen Johansson

      Gå in på inställningar, välj platstjänster, stänga av då ?

     • http://deepedition.com deeped

      Vilket innebär att jag frivilligt inte kan använda vissa tjänster som använder gps exvis. Som Jocke och jag på min blogg också påpekar – det handlar inte om teknik utan mitt fria val.

      On the fly. iPhonish.
      Keep me posted.
      _____________

      21 apr 2011 kl. 09:39 skrev ”Disqus” :

 • http://claes.com @claes

  Jag har i alla fall sedan 2008 känt till att Apple sparar en mängd information i telefonen, bland annat om varenda tillfälle en app kraschat eller ett samtal droppats. Allt detta finns bland annat i ~/Library/Logs/CrashReporter/MobileDevice och jag har för mig att Apple varit tämligen öppna med denna information och att den ska användas – dock anonymt – för att förbättra mottagning etc. Jag antar, men kan inte säkert säga, att den nu aktuella spårningen är av något liknande skäl. Det är ju en underbar feature att kunna få miljoner med användare att med automatik rapportera var samtal droppas, var det är för dålig mottagning och var operatören borde bygga ut sitt nät.

  Men att det kommer fram på detta sätt är helt enkelt för kasst.

  Dock tror jag Apple inte på något sätt mörkat att telefonen samlar in denna information. Här finns inga hemliga filer, krypterade filer eller mystiska transaktioner, snarare minns jag att det faktiskt kommenterats för tre år sedan just kring insamlingen av info kring droppade samtal som det var ett evinnerligt ältande om i USA där gräset alltid är grönare hos den operatör man inte har.

  • http://twitter.com/stefanjanson Stefan Janson

   Operatörerna vet själva när ett samtal droppas och kan sköta den loggningen själva så det var ett ganska kasst resonemang.

   • http://claes.com @claes

    Men de gör det inte. Så det var ett ganska kasst svar.

  • http://deepedition.com deeped

   Problemet är väl snarare: fine, gör det men är det ett pris värt för att kunna kolla var droppade samtal är kontra integritet? Det är den intressanta frågan – och nästa fråga: vad händer om Homeland Security väljer att säga att de vill ha informationen? Foliehattvarning jag vet – men det är inte en omöjlighet.

   • http://claes.com @claes

    Försvarar inte Apple här. Vad jag kan se finns inga som helst skäl att spara denna information.

    Men invagga oss icke i säkerhet genom att tro att övervakning och integritetsproblem handlar om att din telefon sparar information på din egen dator följt av mängder med mer eller mindre krystade förslag hur denna information skulle falla i orätta händer och varför just den informationen skulle vara så mycket mer värld än allt annat du har på din dator som i så fall också fallit i orätta händer.

    Jag är extremt övertygad om att Homeland Security kan spåra dig ändå. Till och med vår egen poliskår lyckades sätta fast en person för misshandel för många år sedan eftersom denne kunde bevisas ha använt sin mobiltelefon i närheten av en sändare vid brottsplatsen.

    Övervakning är en stor business och @jocke borde kunna berätta om militärövningar där Ericssons AXE-system hade funktionalitet som gjorde att man efter en övning kunde gå igenom listor med vem som ringt vem och i vilken ordning. Vi har iranska oppositionella inom miljörörelsen som stämmer Nokia-Siemens som tydligen sålt övervakningsfunktioner till Iranska staten vilket medförde att politiker åkte dit. Eller som Nokia-Siemens kallar det för ”missbruk” av deras teknik. Vi har RIM som ryktas kröka rygg så fort som det börjar brännas vad gäller avtal med vissa stater i mellanöstern.

    Dessutom har jag min egen foliehatt på mig eftersom jag tror att Google gör eller kommer göra samma sak, men där det till skillnad från Apple direkt och tveklöst kommer skeppas tillbaka till Google för att underminera integriteten och skapa skarpare annonsträffar och erbjudanden, allt i den helige ad-senses namn.

    Så. Invagga oss icke i säkerhet genom att tro att enda sättet att bli övervakad är att din telefon skapar en öppen databas med sådan information på din egen dator. Jag är tämligen säker på att det finns värre problem här i livet.

    • http://deepedition.com deeped

     Jag har aldrig sagt att det är det enda sättet. Men medan alla andra tillfällen handlar om externa insatser av någon annan medan det här blir du själv som övervakar dig själv ofrivilligt. Problemet är att det är ett både symboliskt och praktiskt problem för den personliga integriteten. Eftersom telefonen för de flesta är så personlig och blir vår hubb för det privata.

     On the fly. iPhonish.
     Keep me posted.

     21 apr 2011 kl. 00:53 skrev ”Disqus” :

     • http://claes.com @claes

      Rätt.

      Undrar om det blivit samma liv om din dator hade sparat en omgång med information om dina sökningar på Google? Troligtvis. Men ingen reagerar över att Google sparar sådan information på sina servers?

     • http://deepedition.com deeped

      Det vet vi att de gör. Jag kan bara tala för mig själv men jag gissar att
      man kan förädla mer privat information om mig utifrån var jag varit fysiskt
      än vad jag googlar – och fr a så är googlandet något jag aktivt väljer att
      göra – jag väljer att gå till en viss sida. Jag tycker många missar det som
      Jocke faktiskt ger som exempel: när han mötte personer i Egypten som var i
      opposition. Eller som jag kan tycka att Svenska kyrkan ska tvinga sina
      präster att inte använda telefoner som gör detta: det bryter rejält mot
      tystnadsplikten att i efterhand kunna se var personer bor. För hur mycket de
      än säger ”anonymously” så är det ju inte det: det finns i en telefon som är
      enkel att identifiera.

      Och jag erkänner lätt att jag inte är konsekvent när det gäller datalagring:
      jag är utilitarian och därmed väljer att se varje del i sin egen kontext.

      Den 21 april 2011 07:01 skrev Disqus :

     • http://claes.com @claes

      Rätt. Och jag också.

     • http://jardenberg.se/ Joakim Jardenberg

      For better for worse vill jag ändå påstå att Google gör ett aktivt jobb med att berätta för oss. Tex via https://www.google.com/dashboard men också via ett väldigt målinriktat utåt- och inåtriktat arbete med hög röst.

      Sedan är det en helt annan sak att 99 av 100 inte känner till det ändå.

      I det här fallet är det bara två saker som saknas för att jag ska vara helt cool:
      1. att apple tydligt berättat om det här och
      2. att det funnits en kill switch

      Jag kräver inte ens opt-in, så liberal är jag ;)

 • http://maria.hagglof.info Maria Hägglöf

  Jag har testat trackern och kommit fram till att den med 100% sannolikhet började tracka min positionering den 26/6 2010 (vilket för övrigt är min födelsedag). Min telefon var då sex månader gammal. De första punkterna på min karta är alltså utritade i Kungsör, det vill säga mitt på vägen från Norrköping till Borlänge dit jag åkte bil den aktuella dagen. Därefter fortsätter punkterna upp i Dalarna. Att jag var i Helsingborg och Vimmerby veckan innan finns inte alls med på kartan.

  Ville bara tala om det, ifall ni som har iPhone 4 inte har äldre history i telefonen.
  Är det någon som har tidigare registrerade punkter på kartan? Eller började det samtidigt för alla?

 • Anonym

  Det komiska är att du är förvånad över det här. Har du ingen som helst koll på Apple eller vad är grejen? För de av oss som är pålästa har deras produkter aldrig varit ett alternativ. Apple is for Sheeple.

  • http://www.facebook.com/people/Totto-Tottolucci/100000857436743 Totto Tottolucci

   Joakim verkar inte ha någon större koll på någonting han kallar ju t.e.x. sin blogg för ” Sveriges bästa blogg om allting medier och internet”
   Hrmpf minst sagt…
   Men säkert ökade han sin trafik efter att ha rasat på Apple…

   • http://deepedition.com deeped

    Du skrev ett t för mycket i ditt namn som speglar ditt favoritband.

    • http://www.facebook.com/people/Totto-Tottolucci/100000857436743 Totto Tottolucci

     Inget större fel på Toto men däremot på den extremt lama kommentaren från dig.

 • Dali

  Är man så orealistisk korkad att man föreställer sig Apple som ”det goda” så är det rätt åt en att man får detta uppkört där bak.

  • http://deepedition.com deeped

   Jösses. Moget.

   • Dali

    Skönt att vi har ordningsmannen deep kvar hos oss, hur hade det annars sett ut?

    • http://deepedition.com deeped

     Well. Vad anser du dig få ut av att lägga den kommentar du gav? Vad är det
     produktiva i det hela? Credd bland några som ogillar Jocke? Vad tillför du
     diskussionen?

     2011/4/21 Disqus

     • Dali

      Ett återkommande tema hos många av dem som förespråkar transparens, ad hocrati och mångfald på Internet är att de i sin iver att upprätthålla detta tillstånd tenderar att återfalla i strukturfascism, disciplinära tillrättavisningar och kalla allt som ligger utanför den fastställda normen för ”troll”.

      Min kommentar kretsar kring den religiösa stämning och avsaknad av rationellt förnuft som råder hos många Apple-frälsta. Tydligen var jag inte tillräcklig tydlig med detta. Jag ber givetvis ursäkt om detta. Hoppas jag gör rätt nästa gång.

     • http://deepedition.com deeped

      Same troll different name Problemet är att du inte gav dig på Appletalibaner utan Jocke som person och ifrågasatte hans intellekt.

      On the fly. iPhonish.
      Keep me posted.
      _____________

      21 apr 2011 kl. 10:23 skrev ”Disqus” :

     • Dali

      Det ser inte jag som ett problem – även i en demokratisk och ”transparent” ordning tycker i alla fall jag att det skall vara tillåtet att ifrågasätta personer och deras intellekt. Men det är ju jag det.

     • Dali
     • http://deepedition.com deeped

      Min blogg. Inte annans kommentarsfält. Stor skillnad.

     • Dali

      Haha… ok, Deep Law!

     • Dali

      Du kanske skulle skriva en regelbok för sociala medier?

     • Dali

      Jag skall bli ännu tydligare: ”– Jag blir arg och lite ledsen. Jag hade inte trott att Apple skulle göra en så dumhet. Jag tror att de bara inte tänkt sig för, de står oftast på barrikaderna för det goda.” (SvD) http://www.svd.se/naringsliv/it/informationen-ar-ohyggligt-detaljerad-och-lojligt-tillganglig_6107703.svd

     • http://deepedition.com deeped

      ”oftast” är nyckeln. Slå upp i din ordbok.

      On the fly. iPhonish.
      Keep me posted.
      _____________

      21 apr 2011 kl. 10:26 skrev ”Disqus” :

     • Dali

      fel, ”det goda” är nyckeln.

     • http://deepedition.com deeped

      Nope. Oftast innebär inte alltid. Det goda är en subjektiv uppfattning men som nivelleras av ”oftast”.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=719327165 Thomas Jansson

  Kollade själv i databasen. Även en kartläggning över alla WiFi-accesspunkter man rört sig kring finns med.

 • http://www.doktorspinn.se Doktor Spinn

  Grymt bra att du lyfter och länkar upp detta!

 • Pingback: Övervakning och censur handlar om rädslans makt | Deepedition()

 • Pingback: Det man inte vet… « No size fits all()

 • http://profiles.google.com/robert.renling Robert Renling Berencreuz

  Fast det här har pågått i flera, flera år. Google, Apple, RIM, Microsoft, HP/Palm, Nokia, HTC MFL. gör detta och guess what? det regleras i ToS avtalet.
  Så, gör ”android” detta? ja.
  Gör win phone 7? ja.
  Gör Nokia detta? ja.

  Det lagras i många fall okrypterat och det är kanske det enda jag stör mig på.
  Går det att släcka detta? ja. dock, så har vi DLD på ingång..

  • http://troed.se Troed Sångberg

   ”Apple appears to be unique in this type of tracking, and according to Warden, other phones do not record user’s location in the same way; the two researchers have not been able to find comparable tracking systems on Android phones.”

   http://www.readwriteweb.com/archives/your_iphone_is_tracking_your_every_move.php

   • http://profiles.google.com/robert.renling Robert Renling Berencreuz

    Nej, Apple är inte unika. alla är lika speciella snöflingor.

    • http://troed.se Troed Sångberg

     Om de som undersökt detta säger emot dig, vilket de tycks göra, faller det sig naturligt att anse att bevisbördan ligger på dig om du vill påstå att de inte har rätt.

     • http://profiles.google.com/robert.renling Robert Renling Berencreuz

      Troed, jag sitter med NDA på just detta. Men, läs gärna t.ex Rui Carmo’s the tao of mac, tidigare vid vodafone som bla. infrastrukturs ansvarig.

     • http://troed.se Troed Sångberg

      Tänk på när du slänger upp NDA-kortet att fundera på vad alla andra gör på dagarna ;)

     • http://profiles.google.com/robert.renling Robert Renling Berencreuz
     • http://troed.se Troed Sångberg

      Ja, jag vet ”vad”: Inte på något sätt åtkomlig (kräver root – vilket i sin tur kräver att det finns säkerhetshål som kan utnyttjas) för utläsning, som inte heller följer med någon backup och som dessutom bara sparar de senaste (vilket är normalt beteende för en cache)

      Dvs, funktionalitet implementerad med privacy i åtanke – eller för att citera Markus själv: ”it seems to be limited heavily”

     • http://profiles.google.com/robert.renling Robert Renling Berencreuz

      semantik troed. semantik. det är förrädiskt lätt att få root på en androidlur.

     • http://troed.se Troed Sångberg

      Jag överlåter till läsaren att själv fundera över huruvida att se till att filen inte är lättåtkomlig varesig från andra applikationer eller tredje part som får tillgång till min hårdvara (t.ex i en säkerhetskontroll som Jocke tar upp) samt att inte logga mer än nödvändigt (senaste positioner, inte din totala historik) och ditt påstående om ”semantik” :)

      Ang. root är det en beklaglig inställning du har att vi inte ska bry oss om att göra säkra implementationer för att det ibland kan finnas säkerhetshål som ännu inte hunnits rättas. Så tänker iaf inte vi.

 • Nospam

  En annan sak – hur kan ”Find my iPhone-appen” hitta min iPad2 WiFi? Den har varken GPS eller 3G i sig. Hur funkar det? Kan det vara så att Apple känner till min WiFi hotspot. Var det därför som Google samlade in sådan data när de körde omkring och fotade gator?

  • Anonym

   När du är kopplad mot nätet, har du en ip-adress. Som ISP’n har gett ut, så de ser vilken station du är kopplad till, och sitter du på ett privat nät, ja då ser de vilken adress som ip´t är kopplat till. Svårare än så är det inte med det, allt går inte via telemaster.

   • Nospam

    Tack för svaret, men hur kan Apple få reda på min exakta position, ner på gatunummernivå?

    • Anonym

     Ska man vara konspiratorisk…. Den har en gpsenhet i sig även fast ”den inte har det”….. Men jag har inte 100 koll på vilken info din isp kan tänkas skicka, men via up kan man lätt se adresser.

  • Dr. Blau

   Ja, Google samlar in information om WiFi när de kör runt med sina StreetView-fordon. De sparar WiFi-basstationens SSID, MAC-adress samt lite annat och så koordinater såklart. Och sen sniffade de ju lite för mycket data också (men det är ju en annan historia).

 • https://bergenudd.myopenid.com/ Jonas Bergenudd

  och nästa stycke:
  ”Although the Supreme Court has not addressed the standard of suspicion necessary for a warrantless border search of electronic materials, the only jurisprudence thus far, guided by Ickes and Arnold, suggests that customs officers may search any electronic materials (including laptops, CDs, MP3 players, cellular phones, and digital cameras) randomly, without any suspicion, and without any first amendment restrictions.”

  • Anonym

   Alltså, jag känner till lagen…
   Den var uppe till diskussion på den tiden jag ofta resten till USA.
   Företagets säkerhetschef ville inte att vi skulle ha med oss laptops, med
   hänvisningen till lagen. Som alltså inte använts i praktiken överdrivet
   ofta.
   Det slutade i a f med att somliga nervösa typer hade all info på ett minne,
   och jag antar att de tänkte stoppa upp det i röven inför en eventuell
   kontroll…
   Henrik

   2011/4/21 Disqus

 • Pingback: hittat på nätet – 21 April 2011 | kajaknördar()

 • Pingback: Visst, skit av Apple – men här är min karta | Webbdesign & WordPress i Sundsvall()

 • Pingback: Sydost och nordväst()

 • Pingback: Den digitala parkbänken » Noterat April 19 -April 20()

 • Pingback: Din Iphone ser dig… – Kom-bloggen()

 • Pingback: Blandat småplock | Nordic Dervish()

 • Pingback: Vägen till helvetet är kantad av praktiska funktioner | Fröjdhpunktse()

 • Pingback: Apple ser dig via iPhone()

 • Pingback: Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet()

 • Pingback: Jag tänkte skaffa mig en Iphone… | Svensson()

 • Pingback: Vem bryr sig egentligen om sin integritet? « Full Mental Straightjacket()

 • http://twitter.com/GodHatesFags God Hates Fags
 • Pingback: Inlägg som berör – långfredagen 2011 « Nattens bibliotek()

 • Pingback: En iPhones resa | Jonny Elofsson()

 • http://www.facebook.com/people/Anders-Larsson/668071510 Anders Larsson

  Det är nackdelen med 76 sidor avtal. Ingen läser. Eller, jag menar, det är fördelen :D

  • http://twitter.com/matsrg Mats Andersson

   Nej att läsa 76 sidor går nog nästan inte…

 • Pingback: Spåra dig själv | Linkmaster.se()

 • Wilhelm Reuch

  Så man åker runt i revolt-Kairo med location-data påslaget. Varenda foto och (med vissa klienter) vartenda tweet blir GPS-stämplat. Smart.

  I det här fallet är det ett programfel som gjort att gammalt data inte raderas och det är skit av Apple att inte ha rättat det. Felet har varit publikt känt i över ett år. Det är cache-data från mobilmast-triangulering och alla telefoner (även Andoid, sorry) har en sån cache-fil för att spara batteri (och tid).

  Apple svarade apropå denna fil tidigt i höstas i detalj hur och när en iphone ringer hem och hur de ser till att data är avpersonifierat. Och hur man som användare stänger av det helt. Är det pslaget så läser Apple bara av GPS i samband med att en app frågar efter location.

  Personligen tycker jag det är mycket värre med de annonsfinansierade appar som i hemlighet lyssnar via telefonens mikrofon. De analyserar miljön du är (hemma, bilen, kontoret, krogen), om du är ensam, kön, har barn etc. och rapporterar till central server.

  Innan man flyger i taket (vilket innebär att man tycker detta är viktigt) tycker jag man ska läsa på de olika leverantörernas information om hur location-data hanteras. Jag gjorde det och valde Apple eftersom jag tycker det är viktigt. Oavsett vad Google skriver (och bara det är väldigt diffust) kan ju tillverkaren och sen operatören ändra …. med Android finns inga garantier om du inte lyckas få dom skriftligt av Tele2 eller Tre.

 • MW

  Men herregud, har världen blivit galen? Till och med Jocke, som brukar ha någon form av vett och sans i din retorik, står och bara utgår ifrån att Apple gör det här med flit, och i princip

  Jag skulle vilja hävda att chansen är ganska god att det helt enkelt är en bugg i koden. De skriver data till den precis som de gör på Android, för att ha en liten cache, men koden som ska rensa bort äldre entries fungerar av någon anledning inte.

  Och även om man nu inte tycker att det är den troligaste förklaringen, så får man väl iallafall säga att den är _möjlig_? Nu vet jag visserligen inte om svd.se felciterar dig, men inget av de två skäl som tillskrivs dig i den artikeln är ju ens kopplade till att lagra datat i en sqlite-databas på telefonen.

  För att informationen ska vara användbar för Apple över huvud taget, så gäller det ju att de skickar över informationen till Apple, vilket de kan göra alldeles utmärkt utan någon databas, eller med en sådan för att lagra några enstaka entries man genererar medan man inte har tillgång till Internet. Och då är vi tillbaka i att det sannolikt är en bugg i rensningen av datat.

  Jocke är upprörd eftersom tullen teoretiskt sett hade kunnat ta en backup på hans telefon och luskat runt i hans data. För egen del är jag uppriktigt glad över att helt plötsligt kunna tracka mig själv och var jag har varit under en längre tid, eftersom det hänt mycket i mitt liv den senaste tiden och det är en intressant graf. För de allra flesta misstänker jag att det inte spelar någon som helst roll.

  Att påstå att informationen är lätt att få tag på för vem som helst som har tillgång till ens iPhone är ju inte sant. De måste ha tillgång till telefonen tillräckligt länge för att koppla in den i sin dator och kopiera över manifest-filen, läsa den, och kopiera över rätt databas. Det är inget man gör på krogen medan ens dejt är och köper en öl, direkt. Och det är ju inte så att man kan logga in på någon webbsida och läsa alltihop, man måste ha fysisk access till antingen en dator med okrypterade backuper eller den fysiska telefonen.

  Nå, trots att jag tycker det var kul att kunna tracka mig själv såhär, tycker jag absolut att det är något som Apple bör rätta till, vilket jag också är ganska övertygad om att de gör till nästa release av OSet. Men den här debatten är att göra inte bara en höna, utan en hel hönsgård av en fjäder, åtminstone tills vi har mer information och inte bara baserar debatten på gissningar.

  • http://jardenberg.se/ Joakim Jardenberg

   Apple har vetat om det här i över ett år, enligt väldigt trovärdiga källor (och det har varit ute på nätet lika länge) så om det bara är en bugg borde man kunna fixat det.

   Om du läser min text här, och de kommentarer jag skrivit som komplettering, så ser du exakt vad jag reagerar på. Och jag tycker fortfarande det är fullständigt berättigat. Det här är extremt sopigt av Apple.

   Jag är ett STORT apple-fan och verkligen inte den som dissar dem lättvindigt. Men här gick man över gräns.

   • MW

    Klart jag förstår att du är (var) upprörd. Men med allt adrenalin pumpande verkar det som att ends den teoretiska möjligheten att det här var ett misstag är någonting som försvann från debatten. Klart det är trist att Apple inte har rättat till det här tidigare, men jag misstänker att det finns ganska mycket buggar att rätta och nya features att skriva, och ibland så blir prioriteringarna fel.

    Du skriver saker som att Apple väljer att göra så här, och tycker att det är dåligt att de inte kört med full disclosure. Men om det är en bugg och inte något avsiktligt, vilket nu Apple sagt även officiellt, så har de inte valt att göra så. Och som gammal van Macanvändare så vet du likväl som jag att om det är något som Apple inte gör, så är det att köra full disclosure när det gäller buggar. Vare sig före eller efter de är rättade.

    Jag vänder mig inte emot att du eller någon annan är upprörd över att det har hänt. Det jag vänder mig emot är att det låter som att Apple gör det med flit, vilket det inte finns några som helst bevis för, även om den konspiratoriskt sinnade naturligtvis kan hävda att påståendet att det är en bugg är en efterkonstruktion.

    När det gäller Apples respons, så handlar den förstås om att Apple inte länkar ihop din mobiltelefon med ditt location-data. Det finns alltså inte möjlighet att få ut motsvarande rapport för en given telefon när väl datat är sänt till Apple. Så Apple vet inte var din telefon är, däremot vet din telefon i mycket högre grad än nödvändigt (enligt Apple själva) var den har varit.

    • http://jardenberg.se/ Joakim Jardenberg

     Det har runnit lite vatten under broarna. Men jag är fortfarande less på att det här såg ut som det gjorde, och jag är nästan ännu mer ledsen på apples respons. Det låter bara så illa…

 • K.L. Torvanger

  Väldigt bra inlägg. Har tänkt på detta förut men aldrig tagit mig tid att undersöka saken. Använder för tillfället ingen Smart Phone då min gamla skit-Samsung fortfarande gör jobbet ;)

 • Pingback: Att Iphone är en Itrack har väl vi vetat länge? « Sverige är inte världens navel!()

 • Pingback: Några ord om Iphone… | Liberaldemokraterna()

 • Tomas Carlsson
 • Pingback: Veckan som gick – vecka 17 « Same Same But Different()

 • Pingback: Sydost och nordväst med iPhone i fickan()

 • http://www.plusinkasso.com/blogg/ Fredrik

  Oavsett om man tycker det är ett problem eller inte så är det bra att frågan lyfts. Denna tråd visar på hur viktigt det är att sätta sig in i hur olika produkter fungerar, det förutsätter att företagen berättar tydligt och öppet om integritetskränkningar.

 • Pingback: Att förutse teknisk utveckling är lätt | KAMURSHOL()

 • Pingback: >iPhone övervakar alla dina rörelser | Diggjo()

 • Pingback: Transparens och integritet är inga motsatser()

 • http://www.facebook.com/oscar.hjertqvist Oscar Hjertqvist

  Går man med i Church of Jobs köper man hela konceptet. Har du inte sett South Park-avsnittet Human Centipad?

  • http://jardenberg.se/ Joakim Jardenberg

   Suck. Så fruktansvärt tröttsam kommentar.

 • Pingback: Övervakning och censur handlar om rädslans makt | DeepeditionDeepedition()

 • Pingback: Snyggaste boken jag sett på länge: Janus fjärde ansikte - Tomatsallad()

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!

Ursäkta röran.