Mindpark100 – epilog

Uppdatering: När jag skriver det här, en söndag eftermiddag, är det exakt tio år sedan jag satt och förberedde för det här projektets första publicering – onsdagen den 23 september 2009. Sajten såg annorlunda ut då, Mindpark var något helt annat. Jag var en helt annan, och internet var något helt annat. Inte minst var bloggosfären och mediediskussionen radikalt annorlunda då.

Jag väljer att inte ens försöka peta i innehållet, så en del bilder har gått förlorade, och en del externa länkar har upphört att leda dit de en gång gjorde. (Länkröta upprör mig, för övrigt, fortfarande.) Det ska inte vara några svårigheter att följa de nästan 50 posterna, men hojta om jag missat något jättetrasigt. Läs, begrunda och kanske tänk högt ett nytt varv? Oavsett om du var en av de som skrev en text eller inte, dela gärna dina tankar idag, 10 år senare. Det vore mysigt om vi för en stund kunde kliva in i bubbla av sansad diskussion och lärande samtal, igen.

Lite på det temat, jag har försökt på alla sätt att få kontakt med Martin Jönsson sedan en dryg månad tillbaka. Han skrev den allra första posten posten, under rubriken: ”När medierna ignorerade sin publik” och jag tänkte att det kunde vara en kul start på en nostalgisk resa, att han fick reflektera över de tio år som gått. Men han har inte svarat. ¯\_(ツ)_/¯

[button link=”#postlista” type=”icon” icon=”notice”] Klicka för att komma direkt till innehållsförteckning/länklista med alla publicerade inlägg.[/button]

Från och med </hr> här under är allt i original, exakt som det såg ut för tio år sedan. Så. Välkommen in i tidsmaskinen. Have fun!


Planen var att avsluta förra året, och inleda 2010, med ett fantastiskt projekt. Det visade sig vara lite för fantastiskt… Mindpark100 gick inte i mål. Jag ska återkomma mer till arbetsmetodiken, problemen, lärdomarna och nästa steg framöver. Jag skrev till vännerna i bloggteamet efter nyår, och sedan dess har vi haft en hel del bra diskussioner. Snart tar vi nästa steg med Mindpark. Här är brevet, till transparensens och diskussionens fromma:

Kära vänner, bloggare, kamrater!

Jag vill börja med att tacka för 2009. Ni var guld och en del av det vi åstadkom gjorde nog allt lite skillnad.

Och en hel del sprack. Värst är väl att jag inte alls fick oss i mål med de 100 posterna om 00-talet. Det svider, för det var en grym ide. Mest beror det såklart på klent redaktörskap från min sida, men jag hade inte räknat med att det skulle bli så tungt. Inte alls faktiskt, skrivglädjen brukar vara stor. Men vi överväldigades kanske alla av intensiteten på andra håll under nov/dec. Jag vet iaf att för min del saknar det motstycke i fråga om arbetsbelastning.

Jag hade in i det sista en målsättning att vi skulle klara de 100, men under långa promenader på Manhattan under årets sista dagar hämtade jag andan, äntligen, och insåg att det inte skulle funka. De små framstötar jag gjorde ledde ingenvart, och jag klandrar ingen. Vi var alla trötta. Mindpark100 är avblåst.

Jag planerar nu ett antal bloggposter på mindpark, och en av dem ska handla om mindpark100, bloggteamet och det vackra – men svåra – med kollaborativt arbete. En del intressanta parter kommer sannolikt att bli involverade under hösten i ett större projekt runt den sista frågan, jag tror det kan bli spännande. Återkommer med mer info. Men jag tar gärna emot input och tankar redan nu, annars ses vi i kommentarsfältet ;)

En annan post kommer att handla om vad som varit Mindpark under 2009. Vill du ha med ett quote där vore det kul med en mening eller två under de närmsta dagarna. Det kanske också kan bli lite uppföljningar från er, när ni ser var jag landar.

Den posten kommer förmodligen också börja resonera runt vad bloggteamet och mindpark ska ägna sig åt under 2010 och hur vi ska organisera oss. Det måste iaf skruvas på, det är helt klart. Vi måste både hitta en bättre organisation och vår inriktning, så att inte vi, SSBD, nya medievarlden.se och andra mediebloggar och kollektiv sitter och gör samma sak. Synpunkter uppskattas VERKLIGEN!

Så långt de inledande funderingarna. Det kommer med på det temat. Men först en summering av alla de inlägg som faktiskt blev skrivna. Det är en fantastisk samling texter. Här är hela listan. Enjoy!

43 inlägg. Inser att vi skulle satsat på det magiska med det talet, istället för att sikta på 100 ;) Haha, och nu ser jag att en del inlägg var feltaggade och saknades i min första sammanräkning. Nästan 50 kanontexter blev det. Anyway. Nu lägger jag mindpark100 bakom mig och siktar framåt. Vad ser du, där i horisonten. Tyck till!

Missa inte att du kan lyssna på alla posterna, Malin och David berättar vidare på listentoblogs. Det finns mer metainformation i ett par sammanfattningar: Första, andra, tredje, fjärde veckan med Mindpark100. Dessutom, tillfälligt avbrott och #mpjf.

Bildcred: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 ImageCreator

16 thoughts on “Mindpark100 – epilog”

  1. Jag tror jag talar för de flesta när jag säger att kvaliteten varit fantastisk hög, vilket varit det viktigaste för oss läsare – att teamet sedan inte nådde upp i ett visst antal postningar känns för mig som en parentes. Jag säger därför stort tack för #Mindpark43 och länge leve att alltid sikta mot stjärnorna!

    Reply
  2. Det är det sociala samtalet som gör oss till människor, inte antalet bloggposter eller twitterföljare.

    … Wilén

    Reply
  3. Det har du så klart rätt i. Men ändå, när jag sätter upp mål vill jag gärna nå dem. Jag kunde planerat bättre, eller avstått från början. Men som sagt – det blev ju fantastiskt mycket bra ändå!

    Reply
  4. Hade gärna sett mer #mindpark100 poster och vet att fler än mig också hade gjort det.

    Ett förslag till att avsluta på ett bra sätt är att samla de som skriver här på Mindpark och 'brainstorma' över vilka viktiga händelser på 00-talet som ännu inte beskrivits. Skapa en lista av dem och tilldela ett ansvar att få dem klara och publicerade. Om detta görs kan vi fortfarande ha en omröstning efteråt om decenniets viktigaste händelse trots att det inte blir en topp 100 att välja från.

    Reply
  5. Joakim, en gång startade jag ett projekt som hette “Det öppna samtalet” och jag tror att det är det som är nyckeln i problemet. Vi har lärt oss att “prestera”, att “leverera”. Vi har anammat industrisamhällts kanon om att “producera” texter, jag som satt i DN kulturredaktion i några månader kände redan då att det var ohållbart att sitta och kavla ut texter som det vore bröd eller korvar.
    Jag tycker att bloggande, twittrande, facebookandet, borde vara mer gränslös, som ett permanent samtal som går mellan hög och låg, låg intensitet dagar mot höga intensitetsdagar.
    Det öppna samtalet borde satsa på flöde och inte på antal skriva inlägg.
    Vänligen

    Reply
  6. Ser fram emot ett inlägg som samlar lärdomar om det svåra OCH det roliga med kollaborativt arbete. Jag har en vag känsla av att kollaborativt arbete fungerar jättebra om man själv inte har en bestämd tanke om målet – alla skapar sitt eget mål. Samtidigt gillar jag verkligen ansatsen att få till 100 inlägg, att spänna bågen, som det står i tidigare kommentar här. Jag tror att det finns mycket kunskap att hämta i reflektioner kring just denna fråga, ställ den gärna på sin spets i ett kommande inlägg efter erfarenheten så här långt! Det utvecklar oss alla vidare (läsare likaväl som skribenter och organisatörer, tror jag).

    Och tack för Mindpark 100, ett initiativ att minnas från 00-talets övergång i 10-tal!

    Reply

Leave a Reply