Tredje veckan om granskning – och om en digital verktygslåda

Tredje veckan av fjorton läggs till handlingarna. Lite drygt en femtedel av resan ligger bakom mig. Även där här veckan har tillbringats i huvudsak i Buenos Aires, eller ombord på flygplan, och jag ser fram emot att ha lite mer tid för #blogg100. Innan veckosammanställningen vill jag bara tipsa om några av de verktyg som överhuvudtaget gör det möjligt för mig att få ihop några bloggposter…

För att inte drabbas av #analogstress är det viktigt att ha bra arbetsredskap. Här listar jag några av de tjänster som jag använder på en daglig bas, bland annat för att se till att de här bloggposterna ska bli skrivna. Fler exempel på bra hjälpmedlen hittar du i min digitala verktygslåda.

  • Att hitta inspiration och bra texter (eller videos) från andra är ett bra startläge. I det här fallet är det en kombination av bred koll i branschpress och sociala medier, några specifika sökningar i Google alerts, och dagliga besök på sajter som Mediagazer. Standing on the shoulders of giants, eller som det också heter, building on the work of others.
  • Så snart jag kommer på ett ämne för en bloggpost, eller hittar något via omvärldsbevakningen så skickar jag det på enklaste sätt som en anteckning till Evernote. Genom att tagga med #blogg100 är det en enkel sökning för att hitta tillbaka till anteckningen och börja bygga ett textskelett där så snart jag har mer tid.
  • Ett par gånger i veckan går jag in i min Trello för projektet och bearbetar det som ligger i inboxen. Där samlas automatiskt alla nyskapade anteckningar från Evernote som är taggade med #blogg100 och därifrån kan jag sedan arbeta med ett publiceringsschema och få koll på mitt arbetsflöde. Magin här är tjänsten Zapier som kopplar ihop tjänster helt. Automagiskt.
Leta efter nya anteckningar i evernote med taggen #blogg100, och skapa ett nytt kort i Trello. Helt fantastiskt.
Leta efter nya anteckningar i evernote med taggen #blogg100, och skapa ett nytt kort i Trello. Helt fantastiskt.

De här tre knepen ger mig ett smidigt arbetsflöde som ser till att det blir en post varje dag. En vacker dag kanske jag kan automatisera innehållet också, men tills dess… Här är veckans vedermödor:

  1. Värderingar, attityder och beteende inom journalistiken måndag, 16 mars 2015. Veckan började med Mark Lee Hunter, och en föreläsning om granskande journalistik som lämnade mig skakad – och som fick andra att göra vågen. 
  2. Värderingar, attityder och beteende inom journalistiken (del 2) tisdag, 17 mars 2015. Veckan fortsatte lite i samma anda när Andreas Ekström går till generalangrepp mot de som väljer att säga upp sin tidning. Och ber om tusen retweets. Klick, tack. 
  3. Statlig myndighet driver kampanj: ”Tidningen ljuger” onsdag, 18 mars 2015. På plats i Argentina pratar jag med en lokal journalist om hur illa det kan gå. 
  4. Yttrandefriheten måste ständigt försvaras torsdag, 19 mars 2015. Så kom JOs utfall i frågan om vad myndighetschefer bör tycka om sina anställdas yttrande. Lärorikt. 
  5. Krisövningens teori och praktik fredag, 20 mars 2015. Om hur kartan och verkligheten ibland inte stämmer överens. Och vad det kan leda till. 
  6. Förödmjukad till döds lördag, 21 mars 2015. Från årets TED Global – ett enastående starkt framförande av Monica Lewinsky. Om ”Public humiliation as a blood sport”. Se det!

Ännu en splittrad vecka. Men shit, så mycket bra grejor det finns att länka till oh skriva om. Men snart kommer det lite fler intervjuer och djupare egna texter. Stay tuned. Tipsa och kommentera. Tack!

Foto: creative commons licensed (BY-NC-SA) flickr photo by MTSOfan


[box] ... och det här inlägget är #22 av #blogg100 – ett långt samtal om granskarna och om att bli granskad. Om du tycker det slutar lite abrupt, så beror det bara på att det kommer mera ;) [/box]

2 thoughts on “Tredje veckan om granskning – och om en digital verktygslåda”

Leave a Reply