Alec Ross, Carl Bildt, internets framtid och frågan de inte vill svara på

Idag var jag inbjuden (tack för det;) till ett samtal om internet. I centrum stod giganterna Alec Ross, amerikansk högprofilerad rådgivare till bla Hillary Clinton, och vår alldeles egen Carl Bildt.

NEW TECHNOLOGY FOR A BETTER WORLD - Från höger: Per Mosseby, Carl Bildt, Alec Ross, Sara Öhrvall, Henrik von Sydow och PM Nilsson
De är smarta och skickliga herrar och jag har den djupaste respekt för deras värv, såväl historiskt som pågående. När de pratar om vikten av ett öppet nät blir jag glad. När Carl Bildt utan att ens fått frågan själv nämner barnporrfilter som ett problem, ett sluttande plan, blir jag överlycklig och hoppfull. De svarar rakt på frågor och hävdar vikten av att staten inte kontrollerar i onödan. Så länge det finns fungerande konkurrens anser man att marknaden är bättre på att se till att vi alla får maximal nytta av nätet. Hands off, alltså.

Men då är det ju oundvikligt att jag ställer en fråga om upphovsrätt, om Intellectual property. Om spänningen mellan gammal, nationell lagstiftning på området, och internets globala DNA. Hur de anser att man ska säkerställa att IP inte blir en hämmande faktor för utvecklingen. Hur de ställer sig i valet mellan ett öppet, fritt, globalt internet och de krav från bla upphovrättsindustrin som allt oftare gör sig påminda.

Svaret, från båda herrarna, var att ”det var ju en bra fråga”. Så log de och förklarade att de inte hade svaren. De menade, enade som jag uppfattade det, att det är en av de svåraste frågorna för oss i västvärlden idag – och att det bara kommer att bli svårare när internet på riktigt globaliseras. Och så hoppades de att de kommande åren skulle avgöra vad som är rätt och fel i den frågan. Ett trevligt och politiskt korrekt svar, som fick mig att vilja ställa mig på halsen på dem ;)

Men hallå: det är ju ni som är policy makers i frågan. Ni sitter ju bevisligen inte i baksätet. Ni måste ju ha en riktning, så att vi som medborgare har något att förhålla oss till.

Rätt svar, om man ska dra linjen framåt från övriga uttalande vore: Ett fritt och öppet internet är vår första prioritet. Vi kommer inte införa reglering så länge det finns tillräcklig konkurrens på marknaden. Vi erkänner att internet är globalt och större enskilda nationers jurisdiktion och särintresse. Något i den riktningen, ni kunde säkert lagt ut texten bättre.

Poängen är att både Alec och Carl har järnkoll på, och makt över, den här frågan. De har kontroll, de regerar. Om inte de har en tydlig linje och uppfattning – som de är beredda att deklarera – vet jag inte om jag tycker de ska få fortsätta göra det. Jag vill helt enkelt höra hur de vill att det ska se ut. Det måste man väl kunna begära?

Men det var ett bra event, ett nyttigt möte. Moderator var coole Per Mosseby, KSO i Vaxholm och i förpolitisk tid IT-entreprenör. I panelen satt också Sara Öhrvall (Bonnier), Henrik von Sydow (m) och PM Nilsson (Newsmill). Tyvärr blev det inte något drag i panelen, utan de ställde bara varsin fråga och så var det bra med det. Nästa gång kan det väl vara lite mindre stifft och lite mer internet – ok?

13 thoughts on “Alec Ross, Carl Bildt, internets framtid och frågan de inte vill svara på”

  1. Väl rutet. Stå för någonting så har jag respekt för er. Även om jag inte nödvändigtvis håller med. Att ducka är förkastligt.

    Och ärligt talat så tror jag att marknaden redan håller på att “lösa problemet”. Kolla in Apple och deras app-ekonomi. Hur länge tror ni det dröjer innan det kommer en AppBook med iOS istället för OSX, en kontrollerad miljö som konsumenten i så fall väljer för att de får någon annan fördel (t ex säkerhet) i gengäld för att de ger bort frihet. Spotify är ett annat exempel.

    Det finns en begränsad uppsättning frågor där det behövs statlig intervention, men att laga trasiga affärsmodeller hör inte till den uppsättningen.

    Reply
    • Din sista mening är klockren. Men det är inte enkelt att dra de där strecken i sanden, att avgöra var intervention hör hemma … och inte.

      Alec återkom hela tiden till tanken på att regeringar skulle styras av ”Don’t do evil”, men det är ju i högsta grad en svår gräns att dra när det finns motstående parter.

      Reply
  2. IP är identifierat av flera länder i väst som en av de saker de (vi) ska tjäna pengar på när tillverkning flyttar (har flyttat .. ) till andra länder. Det är enbart därför det är så svårt, oavsett hur mycket man ser vart utvecklingen bär, att säga att vi “självklart” ska ha mindre restriktiva lagar kring IP – eftersom man i samma andetag skär i en budget som annars inte bär länderna ifråga.

    Det är så klart möjligt att man kan tjäna pengar på _andra_ saker, men de existerar inte på samma sätt, och går inte att räkna på med faktiska siffror redan idag, som IP.

    http://www.ustr.gov/trade-topics/intellectual-property

    Det här ligger bakom tramset kring ACTA och mycket mer, och det är onekligen smått roande att Piratpartirörelsen, med början i Sverige, torde vara identifierat som det största hotet mot detta välplanerade scenario.

    Reply
    • Jag valde helt avsiktligt att inte nämna ACTA i min fråga. Men det kanske var dumt, eftersom det gav dem möjlighet att inte ta ställning. Å andra sidan – vi ska nog inte göra oss några visioner om att den sortens tunga ställningstagande kommer från sådana här smartskallar i ett nästan officiellt sammanhang.

      Reply
      • Nej jag håller absolut med dig, det hade inte tjänat något till. Striden om framtidens intäkter är dock bra att ha i bakhuvudet när man försöker förstå vad man ibland kan tycka vara uppenbara snedsteg på upphovsrättsområdet.

        Reply
  3. Hej Jocke,
    Intressant att läsa om din dag! Var det ingen där som poängterade att det är dags för en CIO som Vivek Kundra i Sverige också? Det är många i politiken, inklusive eder undertecknad, som anser att informationspolitiken inte tas på allvar i nuläget. Det handlar om mycket mer än IP-rights, mer än infrastruktur i form av fiber. Det handlar om att nätet måste få ta den plats det förtjänar både fysiskt och intellektuellt. Jag har den djupaste respekt för allt arbete som många aktiva pirater lagt ned, dessvärre ser det inte ut att ge något genomslag i det här valet. Hoppas att personer som von Sydow klarar av att bereda större plats för ett informationshelhetsgrepp efter valet.

    Skulle någon fråga mig om vem som skulle passa allra bäst som primo svensk CIO/CTO så är det givetvis du, Jocke.

    Många hälsningar
    Annika Beijbom

    Reply
  4. Hej Jocke,
    Intressant att läsa om din dag! Var det ingen där som poängterade att det är dags för en CIO som Vivek Kundra i Sverige också? Det är många i politiken, inklusive eder undertecknad, som anser att informationspolitiken inte tas på allvar i nuläget. Det handlar om mycket mer än IP-rights, mer än infrastruktur i form av fiber. Det handlar om att nätet måste få ta den plats det förtjänar både fysiskt och intellektuellt. Jag har den djupaste respekt för allt arbete som många aktiva pirater lagt ned, dessvärre ser det inte ut att ge något genomslag i det här valet. Hoppas att personer som von Sydow klarar av att bereda större plats för ett informationshelhetsgrepp efter valet.

    Skulle någon fråga mig om vem som skulle passa allra bäst som primo svensk CIO/CTO så är det givetvis du, Jocke.

    Många hälsningar
    Annika Beijbom

    Reply
  5. Hej igen, det var ju svårt att ta det där på 140 tecken. Jag tolkade det som att de verkligen inte ville ta detaljer i någon upphovsrättsdiskussion och att det var mer att de inte alls kunde svara på frågan än att de inte ville -men ditt önskesvar här ovan med ett fritt internet utan reglering så länge det finns konkurrens var ju vad de återkom till hela tiden. Och Carl Bildt var väl tydligen med att här var det inte nationell jurisdiktion som skulle vara styrande på sikt utan att det var just globala frågor och i steg 1 Brysselfrågor ; ) Jag uppfattade det som att de i denna diskussion målade med den stora penseln om hur internet kan förbättra världen och att det finns en motor i samhället för öppenhet som gör att på sikt kommer det bli precis som du vill ha det : ) såvida vi inte kommer till ett timeshift igen som krossar allt…

    Reply
    • Jag efterlyste inte detaljer, det hoppas jag inte du tror. Jag ville ha en riktning – men fick faktiskt ingen i just den aktuella frågan. Det kommer jag fortsätta tycka är ett problem ;)

      Reply
  6. Men uppfattade du inte riktningen som ett fritt internet utan reglering så länge det finns konkurrens och att med den riktningen kommer vissa lösningar att drivas fram – att det annars blir som att fokusera på tegelmuren när du ska slå ett karateslag. Fokuserar man på muren kommer man ingen vart. Fokuserar man på väggen bakom går din hand igenom som smör i ett smörpaket. Så uppfattade jag det hela :)

    Reply

Leave a Reply