WP Super Cache – för användarens skull

Att man vill köra en cache på sin webbtjänst beror oftast på att man är rädd om sina servrar. Då handlar det om tunga och seriösa lösningar som Varnish, Pen och Memcached för att hantera massiva trafikmängder. Per Åström gör en bra genomgång här.

Men man kan också köra en cache för att upplevelsen ska bli bättre för användaren. Det var mitt skäl till att installera WP Super Cache på den här bloggen. Den har ju knappast trafik nog för att ens göra en bula i serverbelastningen – men det är ändå onödigt att låta användaren sitta och vänta på att den ska pyssla ihop ett antal databas-anrop och mangla php. Det gör skillnad med statiska sidor, och eftersom Gunnar frågade, här är grafen.

wp-supercacheFrån nästan tre sekunder för att ta hem grundsidan till 742ms – det är en skillnad som märks i allra högsta grad.

Jag hade kunnat kapa ännu mer, men eftersom jag vill att mobilerna ska skickas in till ett mobilanpassat tema så måste ändå PHP aktiveras för varje anrop. Går givetvis att lösa på andra sätt, men jag är nöjd med den här prestandan för nu.

Lite tips för dig som vill optimera – utöver de länkar som redan visats:

6 thoughts on “WP Super Cache – för användarens skull”

  1. WP Super Cache är jättebra, men det finns saker att tänka på. Vissa plugin är inte 100% kompatibla med WP Super Cache (t.ex qTranslate som annars är ett bra multilanguage-plugin), och det finns tillfällen då man måste vara väldigt medveten om vad en cache gör (t.ex. om man vill generera innehåll efter popularitet, typ “mest lästa artiklar”) då det kan vara svårt att göra det man vill med statiskt, cachat innehåll.

    Annars är det helt perfekt med cache – ju snabbare desto bättre! Glöm inte heller att alltid, alltid se till att mod_deflate/mod_gzip är aktiverat för att komprimera HTML/CSS/JS-kod som skickas till klienten! Här finns det mycket bandbredd att spara!

    Reply
  2. En sak som kommer till tanken direkt är att använda .htaccess.

    Låt den kolla user agent om det är mobilt den har att göra med för att sedan sätta en cookie (“cf_mobile” för WPE t.ex.) till user agent.

    Alternativt att den bara kollar user agent och redirectar till t.ex. mobile.doman.se som i sig har cachat saker.

    RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} (nokia¦symbian¦iphone¦blackberry) [NC]
    RewriteRule ^(.*)$ http://mobile.doman.se/$1 [L,R=302]

    Givetvis måste fler user agents läggas till för att matcha alla mobila enheter.

    En sak som snabbar upp WP ordentligt annars är att ta bort överflödiga/onödiga plugins. Alla aktiverade plugins laddas vid varje sidladdning (om man inte använder någon form av cache) och kan slöa ner märkbart.

    Reply
  3. Ja kör alltid med Wp super cache och det fungerar prima. Laddtider för besökare blir väldigt märkbara i de flesta fallen.

    Reply

Leave a Reply