Rollsökning pågår – tradmedia vs socmedia

Uppdatering: artikeln är publicerad. ”Kärlek och hat på nätet”. Opassande har också bloggat.

Under en Twitter-intervju som @Tobias_Brandel från SvD kickar igång med @britstakston, @mymlan, @opassande och mig (@jocke) svarar jag med ryggmärgen på en av frågorna:

”En sak till. Kolla FIRO, jag tror tradmedia och socmedia befinner sig i rollsökningsfasen. Där *ska* det smälla till lite.”

Efteråt slår det mig att jag nog missat den kopplingen tidigare. Visst, FIRO handlar om enskildas relationer när gruppdynamiken kickar in. Och visst, modellen har alldeles för många år på nacken. Men kolla så bra det stämmer in på det som händer när traditionella medier och digitala medier-sfären (snarare än bara sociala medier-sfären) ska diskutera något…

Klicka för att se den i fullt format

Vi har alltså i stort passerat ”Tillhöra”. Det är inte längre någon tvekan om att både traditionella och digitala/sociala medier sitter i den här båten. Nu kämpar vi i rollsökningsfasen, och så fort något tillräckligt stort händer så trillar vi tillbaka på Tillhöra igen. Vi har inte haft en chans att tillsammans komma in i Samhörighet än…

Visst är det lite kul. Problemet kanske är att det inte finns någon chef som kan leda mediesfären genom den tuffa rollsökningsfasen. Vi kanske kommer att fastna i rollsökning/kontroll och slåss for ever. Eller så slutar det med att någon av parterna kliver ur båten. Och det lär inte bli de sociala medierna i så fall ;)

Eller så finns det en chef: ”publiken” där ute. The crowd. Kanske kommer de ta kombatanterna i örat och leda oss in i en gemensam och skön samhörighet. Eller öppenhetsfas som det heter numera. Jag hoppas det. Och jag tror det.

Bara för att, mina gamla anteckning. Förmodligen från LvOHS/TS i Göteborg. Det var då det...

8 thoughts on “Rollsökning pågår – tradmedia vs socmedia”

  1. FIRO är lysande, kan användas hur ofta som helst för att skapa förståelse och diskussion. Nog för att modellen är gammal men det inebär ju inte att den skulle vara dålig.
    Du nämner diksussion mellan trad- och socialamedia men det finns gott om subgrupper inom respektive där FIRO kan mappas för att förstå vad som pågår.

    Reply
  2. Jag har i ärlighetens namn inte en aning om vad FIRO är (av döma av OH-bilderna en hyfsat gammal modell), men jag håller helt klart med om argumentationen kring tillhörighet. Lysande.

    Reply
  3. Haha, lysande att använda FIRO.

    Minns också särskilt att när “gruppen” förändras så puttas man tillbaka till tillhöra fasen igen… för jag tror nog att både x- och y-media kan tillkomma ;)

    Reply
    • Japp, är ju inne på det: ” Nu kämpar vi i rollsökningsfasen, och så fort något tillräckligt stort händer så trillar vi tillbaka på Tillhöra igen. Vi har inte haft en chans att tillsammans komma in i Samhörighet än…”

      Reply
      • Utbildar själv i projektledning/metoder med bl.a. UGL/FIRO som ett av verktygen i lådan. Citerar lite ur materialet:

        “I den här fasen är gruppmedlemmarna inte lika tysta längre, konfrontationer och kraftmätningar uppstår hela tiden och oenigheterna rör i allmänhet kunskap, ledarskap och kompetens. Det bildas ofta undergrupper, stämningen kan vara påtagligt aggressiv och man frågar sig vem ledaren är, hur stort inflytande man själv har i gruppen och hur ens kompetens tas tillvara.”

        Övergångsfasen till öppenhetsfasen
        “Innan nästa egentliga stadium inträder en kortare fas som ofta upplevs som en befrielse. De underliggande konflikterna är synliggjorda, en gemensam identitet för gruppen börjar utvecklas och gruppmedlemmarna börjar förstå sina roller.”

        Förstår man hur processen är och att det faktiskt blir tuppfäktning om kunskap, ledarskap och kompetens och att det handlar om att synliggöra (prata om) de underliggande konflikterna, att hitta en gemensam identitet – blir det enklare, inte lätt men enklare.

        Bare DET: att hitta en GEMENSAM identitet, traditionella medier och sociala medier – vad är vår gemensamma identitet som vi kan “teama” kring?

        Reply

Leave a Reply