Människor pratar till höger och vänster om hur web 3.0 kommer att se ut. Det finns lika många digitala framtidsvisioner som det finns bloggar känns det som. Idag hade jag tänkt göra samma sak och delge lite egna funderingar kring framtiden. Däremot vill jag inte sätta en etikett på det eftersom inter nets utveckling enligt mig snarare handlar om evolution, och handen på hjärtat, är det inte roligare att följa en process än bara rikta in sig på resultatet och definitionen av web 3.0? Kort och gott, du uppskattar inte målet lika mycket om du inte varit med på resan.

För mig handlar internets framtid om vad man kallar för den sociala semantiska webben . Enkelt förklarat handlar det om att involvera den egna personen i aggregerandet av information så att resultatet blir högaktuellt för den enskilda användaren. Bara här om veckan skrev jag om Delver , en söktjänst som ställer sökprocessen i relation till vänner och annan information som ingår i användarens sociala nätverk. Det handlar om konvergens mellan sajter och tjänster till förmån för individen. Internet håller på att evolvera till ett system baserat på centralisering av det egna jaget. I en artikel för Aftonbladet beskriver Hans Kullin om internets utvecklingsprocess så här:

web 1.0: Ni

web 2.0: Vi

web 3.0: Jag

Vilka tjänster ska man då hålla ögonen på? Enligt Read/Write Web så är Freebase , Powerset , Twine , TrueKnowledge och Tripit exempel på tjänster som definierar den nya semantiska webben. Den gemensamma nämnaren hos den stundande digitala evolutionen på nätet blir alltså mash-ups som genom aggregegation och insamlad information från en mängd olika sajter sätter användaren i fokus på ett sätt som gör den långa svansen individuell. Internet har i och med web 2.0 bestått av öar, framtiden handlar om den digitala infrastruktur som knyter samman dem.