En stor dag för OpenID

Vi har ju tjatat OpenID och Open Stack här på bloggen sedan starten. Och alldeles nyss hade Daniel och jag en liten diskussion i kommentarerna till inlägget om att Twitter också börjar agera på Single Sign On-området. På senare tid har jag argumenterat hårt för att vildvuxenheten av login-lösningar kommer att gå genom en självsanering och att OpenID kommer att stå för den enande kraften.

Så nu händer det. Facebook meddelade igår på ett event för utvecklare att man inom kort har stöd för OpenID på plats. Men man går ett steg längre än Google, Yahoo mfl stora spelare som redan har stödet. Facebook blir nämligen den första giganten som stödjer inloggning via OpenID. Du kommer alltså kunna logga in på Facebook med dina Google- eller Yahoo-uppgifter. Det kallas för att vara en relaying party, och det betyder att du på riktigt är beredd att släppa en del av kontrollen till en extern inloggning. En markering av förtroende som är viktigt för att OpenID ska flyga till nästa nivå av användande.

Kändes ovanstående tekniskt? Ingen fara. Det enda du behöver ta fasta på att är att hjulen för ett enklare och säkrare internet nu snurrar snabbare än någonsin. Snart kan du slippa hålla reda på tusentals inloggningar, eller sprida samma lösenord som konfetti till tusentals sajter.

4 thoughts on “En stor dag för OpenID”

Leave a Reply