Ipredia, nu med lösenord? (tyskt domslut mot öppna trådlösa nätverk)

En tysk domstol har beslutat att den som kör med ett öppet, trådlöst, nätverk kan dömas till €100 i böter. Domen kommer efter att en okänd musiker stämde en internetanvändare vars nätverk användes för att tanka hem en låt (låter udda redan där, men det står så…) och sedan seeda den. Han kunde dock bevisa att han var på semester, så då hölls han istället ansvarig för att ha lämnat sitt nät oskyddat, utan lösenord. Men…

The court also limited its decision, ruling that users could not be expected to constantly update their wireless connection’s security — they are only required to protect their Internet access by setting up a password when they first install it.

via German court orders wireless passwords for all – Yahoo! News.

Alltså, enligt den här domen så borde det räcka att vi sätter ett lösenord en enda gång. Nu har givetvis inte den här domen någon som helst betydelse här hemma, men vi vet ju hur sådant här kan smitta. Så varför inte vara ute i god tid.

Jag har sedan länge döpt alla min nätverk till iPredia och lämnat dem öppna. Funderar på om det kan vara en idé att vi kommer överens om att ett icke-öppet ipredia-nätverk har lösenordet 1000000000 (tio siffror, borde funka för de flesta WEP/WAP-varianter)

Med den tyska domen i åtanke borde det vara oantastligt. Eller?

Uppdatering: Som bland annat @dekaminski påpekat på Twitter så lär det inte skydda mig om de hittar den här bloggposten. Men för alla andra lär det vara svårt att hävda att de inte använt 1000000000 som lösenord i god tro. Bevisbördan för att de läst och tagit intryck av den här tanken lär ju i alla fall ligga hos åklagaren, och det blir nog svettigt.

Uppdatering 2: Det verkar som om många missar frågetecknet i rubriken och fraser som ”Funderar på om det kan vara en idé…” ;) Det här är alltså ingen kampanj, det är en fundering, där jag efterlyser precis den sortens tankar som presenteras i kommentarerna här nedan. Om inte annat så kanske den vore något för tyskarna att testa?

8 thoughts on “Ipredia, nu med lösenord? (tyskt domslut mot öppna trådlösa nätverk)”

 1. Jag har uppdaterat posten ovan med en tanke från twitter. Och jag tror att ditt förslag ligger i samma problemområde: om det är enkelt att bevisa att du inte satt lösenordet för att skydda ditt nät så är du ändå på fisens mosse.

  Reply
 2. Det är ett tyskt lagfall, inte ett svenskt! Erfarenheterna hittills visar iofs. att svenska domstolar är rejält instabila när det handlar om nätet, men det finns ingen anledning att sprida paranoia om öppna nätverk.

  Blir det en utbredd praxis att använda lösenordet 1000000000 skulle den domstol som vill döma som den tyska enkelt kunna konstatera att syftet var att vem som helst skulle kunna komma åt det.

  Alltså, lösenordet 1000000000 löser ingenting, och bidrar till en dålig noja om öppna nätverk. Det är mycket viktigare att öppna nätverk etableras som bred praxis.

  Reply
 3. Att det är en tysk dom skriver jag ju: ”Nu har givetvis inte den här domen någon som helst betydelse här hemma, men vi vet ju hur sådant här kan smitta.”

  Att det skulle blivit praxis borde vara svårt att hävda, då måste ju åklagaren bevisa att jag kände till den praxisen, och det måste isf formaliseras med en stopplista eller specifika krav på lösenords unikitet. Och hur skulle det gå till?

  Reply
 4. Skulle lösenordet 1000000000 bli så känt att Ipredia faktiskt fortfarande var öppet – dvs. så känt att vem som helst som vill använda nätverket känner till det – då kommer det inte vara några problem att säga att allt talar för att den som själv sätter upp nätverk känner till det.

  Så länge det inte är så känt, så betyder en sån grej att Ipredianätverken stängs för den vanliga användaren. Det vore tokdåligt.

  Hittills finns ingenting alls som talar för att svensk domstol skulle döma folk för att de har öppna nätverk. Ditt förslag riskerar att leda till att Ipredianätverken i praktiken stängs för massor av användare.

  Reply
 5. Frågade Johannes Schönning över Twitter:
  – – – – –
  Ej tid med blogginlägg, men: Åkl har alltid bevisbördan. Risken att en domstol anser medhjälp är inte obefintlig…
  Det är uppsåt eller oaktsamhet som räknas. I dagsläget känns det inte som att kunskapen om “farorna” med öppna nätverk är utbredd.
  Det enda säkra svaret jag kan ge nu är att det är osäkert, eftersom det inte prövats än. 100000000-åtgärd inte garanterat effektiv
  Om 100000000 sprider sig, så blir det de facto-öppenhet. Svårt bevisläge för åkl, men samtidigt måste försv ge rimlig förklaring
  – – – – –
  http://twitter.com/JSchonning

  Vet inte riktigt vad kontentan av det är :) men att nån i Tyskland fått en tusenlapp i böter känns inte som skäl nog att tveka i pushandet för öppna nätverk. Hur vi resonerar om Ipredia påverkar ju också diskussionen för kaféer, bibliotek, kommuner osv.

  Reply
 6. Har uppdaterat bloggposten sedan i morse:
  Uppdatering 2: Det verkar som om många missar frågetecknet i rubriken och fraser som ”Funderar på om det kan vara en idé…” ;) Det här är alltså ingen kampanj, det är en fundering, där jag efterlyser precis den sortens tankar som presenteras i kommentarerna här nedan. Om inte annat så kanske den vore något för tyskarna att testa?

  Reply

Leave a Reply