En tysk domstol har beslutat att den som kör med ett öppet, trådlöst, nätverk kan dömas till €100 i böter. Domen kommer efter att en okänd musiker stämde en internetanvändare vars nätverk användes för att tanka hem en låt (låter udda redan där, men det står så…) och sedan seeda den. Han kunde dock bevisa att han var på semester, så då hölls han istället ansvarig för att ha lämnat sitt nät oskyddat, utan lösenord. Men…

The court also limited its decision, ruling that users could not be expected to constantly update their wireless connection’s security — they are only required to protect their Internet access by setting up a password when they first install it.

via German court orders wireless passwords for all – Yahoo! News.

Alltså, enligt den här domen så borde det räcka att vi sätter ett lösenord en enda gång. Nu har givetvis inte den här domen någon som helst betydelse här hemma, men vi vet ju hur sådant här kan smitta. Så varför inte vara ute i god tid.

Jag har sedan länge döpt alla min nätverk till iPredia och lämnat dem öppna. Funderar på om det kan vara en idé att vi kommer överens om att ett icke-öppet ipredia-nätverk har lösenordet 1000000000 (tio siffror, borde funka för de flesta WEP/WAP-varianter)

Med den tyska domen i åtanke borde det vara oantastligt. Eller?

Uppdatering: Som bland annat @dekaminski påpekat på Twitter så lär det inte skydda mig om de hittar den här bloggposten. Men för alla andra lär det vara svårt att hävda att de inte använt 1000000000 som lösenord i god tro. Bevisbördan för att de läst och tagit intryck av den här tanken lär ju i alla fall ligga hos åklagaren, och det blir nog svettigt.

Uppdatering 2: Det verkar som om många missar frågetecknet i rubriken och fraser som ”Funderar på om det kan vara en idé…” ;) Det här är alltså ingen kampanj, det är en fundering, där jag efterlyser precis den sortens tankar som presenteras i kommentarerna här nedan. Om inte annat så kanske den vore något för tyskarna att testa?