Om Student Consulting – mindre reglering, mer transparens

Hörde precis Nyheterna på TV4 fortsätta granskningen av bemanningsföretaget Student Consulting. Jag vet inget om fallet, och inget om företaget. Men jag vet att tex Jytte Guteland snabbt är på plats och kräver ökad reglering. Men det behövs ju inte.

I en värld där alla googlar alla är det ju inte bara arbetsgivarna som kollar upp sina kandidater inför första intervjun, det funkar lika mycket på andra hållet. Nästa person som funderar på anställning hos Student Consulting lär se en del avskräckande information vid en snabb googling – i synnerhet om frågan visar sig ha substans och ta plats i bloggosfären.

Tiden för självreglering är äntligen här. Dåliga företag kommer inte lyckas rekrytera, istället kommer transparensen se till att vi får en helt annan och mycket sundare arbetsmarknad. Vackert!

10 thoughts on “Om Student Consulting – mindre reglering, mer transparens”

  1. Det du utelämnar att ta in i beräkningen är att företaget sitter – åtminstone som arbetsmarknaden ser ut idag – i ett grovt överläge. Med tanke på hur svårt det är som ungdom/student att få jobb så tror jag att det är få som har(/vågar ha) lyxen att tacka nej till ett jobb, trots att de känner till att det är den här typen av verklighet som kommer möta dem på sitt nya jobb, och även om det finns folk som står upp och vägrar söka de här jobben så kan StudentConsulting lungt luta sig tillbaka och lita på fakta – det finns fortfarande en oerhört stor mängd ungdomar som står utan arbete.

    Reply
  2. Jo, traditionellt hänvisar man ju till ”köparens marknad” när det finns ett överskott av arbetskraft och underskott av arbeten. Men idag vill jag hävda att det finns en ny parameter att med i beräkningen. Det kan låta krasst, men de som kommer att, trots allt, välja att ta plats hos dåliga företag kommer vara de som gör minst nytta för företagen – som därmed inte kommer att kunna leverera och försvinna från marknaden. Det är klart att det inte sker över en natt, men jag menar att det är en förändring som absolut kommer. Dåliga företag kommer inte att kunna överleva i vårt informationssamhälle.

    Både kunder och arbetskraft kommer att vända sig mot dem.

    (NB: vissa ”dåliga företag” kommer förvisso att klara sig, och det är de som har en transparent överenskommelse med marknaden. Ryan Air är ett bra exempel.)

    Reply
  3. Intressant inlägg och var faktiskt i en snarlik situation nyligen. Färdig på Handelshögskolan, sökte lite jobb och fick bland annat positivt svar från Meltwater News och deras trainee program. Allt kändes bra, fick en bra kontakt med personen som intervjuade mig och gick ganska snabbt vidare.

    Jag ville förbereda mig bättre inför nästa steg och började läsa på mer och mer om företaget. Sökningen Meltwater News trainee på Google resulterade i förvånansvärt mycket negativa kommentarer om hur det i princip var ett glorifierat telefonsäljarjobb och den väldigt speciella kulturen som fanns där:

    http://answers.yahoo.com/question/index?qid=200
    http://www.reco.se/meltwater-news
    http://antimeltwater.blogspot.com/

    Det där var bara några av sidorna som dök upp redan på första sidan och det var tyvärr så mycket negativt från så många olika personer. Man kan alltid påstå att jag borde gjort detta tidigare, men jobbbeskrivningen lät bra, hemsidan kändes lovande och fick som sagt bra kontakt med personen som intervjuade mig. Resultatet efter att jag läste på allt detta under några timmars tid var att jag drog mig ur processen omgående och meddelande de om detta.

    Kanske rätt unikt fall med extremt mycket dåligt som är skrivet om deras management trainee program, men tänkte på det direkt när jag läste ditt inlägg och kunde dela med mig. Tacksam för mitt beslut idag och även om makten fortfarande till stor del ligger hos arbetsgivarna så börjar det nog ändras lite…

    Reply
  4. helt rätt! ni saknar inblick i de specifika fallet. Varför tror ni att TV4 slutat rapportera om detta? Jo för de finns ingen substans i det hela. Företaget har gått ut med ett pressmeddelande och förklarat att detta var en enskild händelse. Men av någon anledning så ska alla tro skitmedia varje gång något kommer på tal. Dessutom när facket går in och snackar gojja så blir allt helt plötsligt sanning.

    Tv4 har haft en kass reporter som snöat in sig, tillsammans med förmodligen vad jag kan se någon konkurrent som agerar för att förstöra StudentConsultings hitills väldigt goda rykte. Är själv insatt i branchen och anser att detta är en journalistisk skandal som saknar motstycke mot ett enskilt företag.

    De finns alltid bra och dåliga medarbetare i ett företag

    Reply
  5. Enl. den här artikeln i HD.se & de andra i serien från 2009 är det inte första gången SC beter sig illa: http://hd.se/skane/2009/07/11/hoega-chefer-flydde/

    TV4 hade ett nytt inslag så sent som igår: http://www.tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?v

    TV4 menar ju även att många personer hört av sig till dem för att bestrida att det skulle vara en enskild företeelse. Lite googling hittar lätt massor av negativa vittnesmål om SC. Det är klart att de kan ljuga allihopa men sammantaget känns det som att det snarare är SC's trovärdighet som inte är så hög. Tillbörligt ansvar bör förstås också falla på Coop som ev. beställt detta.

    Alla jobb kan såklart inte vara “bra” jobb, eller behöver vara det, men ju mer folk vet vad de ger sig in på om de ska jobba för SC desto bättre.

    Reply
  6. Jag förstår absolut vad du menar, och jag håller med till viss del. Det är helt klart en fin utopi som är värd att sträva efter. Däremot kan jag tycka att det är viktigt att inte bara luta sig tillbaka och lita på att “transparansen gör sitt”, utan att också agera mot de orättivsor som finns. Att inte göra det tycker jag på ett sätt rättfärdigar det exempelvis StudentConsulting gör – de kan i och med det luta sig tillbaka emot att “så länge det finns folk som söker jobb hos oss så gör vi inget fel”. Jag tycker att det tveklöst behövs ett mellanting – en hybrid av “social” och statlig styrning om man nu kan uttrycka det så.
    Jag tycker att det finns ett annat demokratiproblem i detta också, och det är att de sociala medierna, precis som folk i allmänhet, fortfarande följer de klassiska medierna vilka – så klart – trycker nyheter som säljer, och om något blir uttjatat eller känns tråkigt så spelar det inte någon så stor roll hur stora orättvisorna är, det kommer vara svårare att bilda opinion. Det är här det är viktigt att det finns en tydlig lagstiftning – om sociala medier kan bilda opinion och på ett mer demokratiskt sätt styra landet än representativ demokrati i en pre-internet-värld, så måste ändå staten finnas där för en konsekvens och rättvisa som tyvärr inte kan finnas i något annat än ett utopiskt socialt-medie-samhälle.

    Ber om ursäkt om jag vandrar iväg och skriver långt och osammanhängande(?), jag fick lite feeling såhär på kvällskvisten bara.

    Reply
  7. Hej !

    Jag har kört lastbil för dem i Norge.
    Är Maskinförare och Lastbilschaufför, kör lastbil idag för ett företag i Oslo.
    Har tidigare jobbat i Kanada. Har jobbat för många olika företag men ett glömmer jag inte!

    De betalar dåliga löner, utnyttjar personer som har varit utan jobb länge!

    Körde inom anläggning i Stockholm men med finanskrisen 2008 så blev det dött med jobb.
    Gamla maskinförare och lastbilschaffisar satt och halvgrät, jag beslöt för att pröva lyckan i Norge. Hade hört mycket bra om det landet. Började köra för Studentconsulting i Oslo för 130kr, det är ungefär vad man får i timmen på byggen i Stockholm! fick 125kr där själv. Men där fanns ju inga jobb kvar.

    Man kollade att jag var ostraffad och hade körkort, om jag kunde köra vad ointressant.
    Körde där under sommaren och sedan i en mindre stad i Norge. Fortfarande med skit lön. Men det var dåliga tider och man måste ju överleva. De kan inte ett skit där, Oslo kontoret är kalla människor som kunde fått jobb åt tredje riket.

    När vi slutat och skulle få tillbaka på skatten ca:10% så fick vi inbetalningskort på 12-16 tusen kroner istället! Studentconsultning medelade Skatteetaten(Norska skatteverket) att jag och en annan chaufför jobbat en månad inte över ett halvår! Vi beskattades med över 45%. De på skatteettaten tror inte att vi kommer att få tillbaka halva beloppet ens trots att vi skickat in en likning.
    Kör lastbil för ett bra företag idag men när jag ser en lager arbetare, säljare, chaufför med deras kläder tänker jag på slavar. Den andra chauffören sitter arbetslös i Sverige nu men med en stor räkning.
    Men vad gör det att de förstör någons liv, de saknar ju samvete!
    Alla kan inte köra långtradare bra, så vi behandlades säkert inte sämst. Jag undrar bara hur de behandlar folk som ligger under oss i lönelistan???
    Har tidigare jobbat för Manpower och har inget ont att säga om dem. Så alla bemanningsföretag är inte lika dana.

    (P:S Min månadslön från Stockholms anläggningsbransch var högre än min Norska hos Studentconsultning, boenden de erbjuder är vandrarhem vilket vem som helst själv kan fixa)

    Reply

Leave a Reply