Dramatisk händelsenyhet the web 2.0 way

En fruktansvärd händelse på amerikanskt universitet: ”Mer än 30 döda i högskolemassaker”. Chris Pirillo är en aktiv ”nörd/nätjournalist” som lever med twitter, irc, flickr, facebook et al och som tycker att traditionella medier överdriver och är för kommersiella vid tragiska nyhetshändelser. Istället kör han en enkel rapportering på ustream.tv och här finns ett inslag (arkiverat live-inslag) där han pratar med vittnen från Virginia tech.

Samtalet handlar inte så mycket om det som hänt utan mer om hur det rapporteras.

”Is there, uhm, like, any mashups yet? Like, uhm, a google maps showing the locations of the shootings?”

Det låter kanske makabert, men det är ungefär så det låter runt desken i vilken nyhetsorganisation som helst. Men då får vi inte höra det.

Wikipedia visar sin enorma styrka och snabbhet i ”Virginia Tech massacre”.

En annan av de bättre nyhetskällorna är Planet Blacksburg, som är en studentdriven ”new media organization”. De har givetvis ett twitter-konto, och det verkar som om mycket av det snabba flödet runt den här händelsen utspelas på twitter. Kontakter knyts, länkar utbyts och breaking news levereras.

Facebook har också exploderat i spåren av tragedin på virginia tech. Det finns redan ett hundratal stödgrupper, vilket inte är så förvånande. Ett universitet med teknisk inriktning idag har nog nära nog 100% av sina elever på facebook, myspace och ett koppel andra tjänster. Enorma sociala nätverk som sträcker sig långt förbi de fysiska kopplingarna. Det största problemet för tjänsterna är att hitta vettiga sätt att kanalisera folks behov vid extraordinära händelser. Det stora antalet liknande grupper och den enorma mängden korspostningar visar på logiska brister i upplägget.

Problemen i webb-tjänsternas ”interaktion” blir också uppenbar. I en facebookgrupp står följande att läsa:

I know this is sad, and my heart goes out to everybody who died in the shootings. A person from this group has tried to add a link to the article on the Virginia Tech massacre (http://en.wikipedia.org/wiki/Virginia_Tech_massacre) four times, one of which was removed by me personally. What happens on Facebook should stay on Facebook. Thank you, and may the students who died today rest in peace.

[update] Dödskjutningen ligger väldigt högt på digg, såklart, men här diggas i första hand klassiska nyhetssajters rapportering. När ska det förändras?

[update] Från Threat level

The domains that were immediately purchased within 20 mins of the shooting
are:

  • virginiatechshooting.com
  • virginiatechmassacre.com
  • vtmassacre.com
  • vtshooting.com

Tipsa gärna, jag lär fylla på den här postningen efterhand, ffa för att ha som referens i efterhand.

Andra bloggar om: , , , , , ,
I svenska medier: DN och mer DN

Leave a Reply