E-papper, för sista gången…

Det finns ett bra uttryck som säger ”to flog a dead horse”, att piska en död häst. Det är så jag börjar känna mig när jag dissar e-papper. Men eftersom det fortsätter bubbla upp och visa sitt märkliga tryne så får jag väl klippa till ett varv till då.

Den sjunde oktober samlade TU över 70 personer på en presentation av en ny rapport. Läs om mötet, och tanka hem rapporten (PDF). Min kommentar lånar jag från en kollega i branschen som kan uttrycka sig sååå mycket bättre än jag:

 1. TU har lyckats samla 70 pers som aldrig hört talas om iphone eller Macbook Air i ett och samma rum.
 2. Läser man rapporten är det lång genomgång av olika mobiletelefoner med 10-tumsskärmar som det inte går att ringa med.
 3. Två (!) sidor i slutet ägnas åt vad konsumenterna kan tänkas vilja ha – baserat på en undersökning från 2005 och en från 2008 – och, surprise, idag vill folk bl a ha trådlös nedladdning, uppdateringar under dagen, GPS…
 4. Lägger TU-medlemmarna verkligen pengar på detta?

Ja, så illa är det. Men det som roar mig mest är att man nu börjar glida så på definitionerna att e-papperskramarna snart kommer att peka på en iPhone och säga: ”Se, vad var det vi sa. E-papper”.

Att jag kom att tänka på det här nu beror på att Vasse Eggen-Olle Lidbom postade en jaik om ett videoinslag från BBC. Go see, det är humor.

37 thoughts on “E-papper, för sista gången…”

 1. Jag måste vara dum i huvudet men är det inte lite fånigt att jämföra en Macbook Air eller en Iphone med konceptet att ha en relativt stor ej bakupplyst skärm och förmodat hyfsat billig skärm att läsa tidnigar och andra nyheter med.

  I min egen vardag ser det ut ungefär såhär, jag betalar för en prenumeration på DN ca 2500 kr om året. Jag skulle kunna läsa innehållet via webben vid frukostbordet antingen i min bärbara dator (inte en Air men ändå ganska liten) och jag skulle kunna läsa den på bussen i min Iphone och därmed slippa betala för prenumerationen.

  Men jag gör inte det. Varför? Därför att att en dator på bordet känns klumpigt (vad ska jag med tangentbordet till, jag ska ju bara bläddra). Därför att det är jobbigt att läsa längre texter på Iphonens lilla skärm.

  Sedär, jag har låt säga 4000 kronor att spendera på en e-läsare och jag har sparat in DN-prenumerationen på mindre än två år. Låter som en attraktiv deal inte bara för mig men för en massa andra. Eller har jag missat något?

  Reply
 2. Jag måste vara dum i huvudet men är det inte lite fånigt att jämföra en Macbook Air eller en Iphone med konceptet att ha en relativt stor ej bakupplyst skärm och förmodat hyfsat billig skärm att läsa tidnigar och andra nyheter med.

  I min egen vardag ser det ut ungefär såhär, jag betalar för en prenumeration på DN ca 2500 kr om året. Jag skulle kunna läsa innehållet via webben vid frukostbordet antingen i min bärbara dator (inte en Air men ändå ganska liten) och jag skulle kunna läsa den på bussen i min Iphone och därmed slippa betala för prenumerationen.

  Men jag gör inte det. Varför? Därför att att en dator på bordet känns klumpigt (vad ska jag med tangentbordet till, jag ska ju bara bläddra). Därför att det är jobbigt att läsa längre texter på Iphonens lilla skärm.

  Sedär, jag har låt säga 4000 kronor att spendera på en e-läsare och jag har sparat in DN-prenumerationen på mindre än två år. Låter som en attraktiv deal inte bara för mig men för en massa andra. Eller har jag missat något?

  Reply
 3. Varför är det stenålder? Det kan väl vara värt en slant att pynta för rimligt duktiga skribenters arbete?

  Reply
 4. Varför är det stenålder? Det kan väl vara värt en slant att pynta för rimligt duktiga skribenters arbete?

  Reply
 5. Absolut, duktiga skribenter är trevligt. Men det är mer beteendet som jag tycker känns gammalmodigt. Eller så är det snarare nån form av internutbildning som kommer att resultera i att det inte blir något. Jag skulle bli mycket förvånad om en “läsplatta” kommer att slå igenom.

  Sen har jag inget emot papperstidningar eller för all del de som läser och prenumererar. Men beteendet är på väg bort. Att ersätta det med en digitalversion är som när Facit (skrivmaskinstillverkaren) inte förstod ordbehandlingens nytta utan satsade mer och mer och sen försvann.

  Just dagstidningsbranchen är absolut nästa “krisbransch”.

  Reply
 6. Absolut, duktiga skribenter är trevligt. Men det är mer beteendet som jag tycker känns gammalmodigt. Eller så är det snarare nån form av internutbildning som kommer att resultera i att det inte blir något. Jag skulle bli mycket förvånad om en “läsplatta” kommer att slå igenom.

  Sen har jag inget emot papperstidningar eller för all del de som läser och prenumererar. Men beteendet är på väg bort. Att ersätta det med en digitalversion är som när Facit (skrivmaskinstillverkaren) inte förstod ordbehandlingens nytta utan satsade mer och mer och sen försvann.

  Just dagstidningsbranchen är absolut nästa “krisbransch”.

  Reply
 7. Jag tror du missar vissa detaljer i ditt korståg mot e-papper. Antag att vi om några år kommer att inse hur vansinnigt det är att trycka tidningar på papper. Många kommer ändå att vilja sitta och “bläddra” i sin tidning vid frukostbordet. Då lär det inte ske på en mobiltelefon och inte heller en laptop. Förmodligen blir det vid en läsplatta.
  Som det ser ut nu verkar e-paper eller e-ink att vara ett vettigt alternativ till dessa läsplattor med tanke på strömförbrukning och storlek. Eller ska man kanske säga läsytor istället för plattor?
  Tänk dig att man bara klistrar upp en läsyta där man vill ha den, på köksbordet, på kylskåpet eller i duschen?
  Om man däremot kommer att sitta på bussen med en läsyta i e-papper låter jag vara osagt. Där kanske din vän mobilen är mer populär.

  Förresten – du kanske snart får se en iPhone eller macBook air med e-ink på ett annat sätt än du väntat dig…
  http://www.slashphone.com/hitachi-and-casio-each-launch-mobile-phones-with-e-ink-flexible-displays-261010

  ;-)

  Reply
 8. Jag tror du missar vissa detaljer i ditt korståg mot e-papper. Antag att vi om några år kommer att inse hur vansinnigt det är att trycka tidningar på papper. Många kommer ändå att vilja sitta och “bläddra” i sin tidning vid frukostbordet. Då lär det inte ske på en mobiltelefon och inte heller en laptop. Förmodligen blir det vid en läsplatta.
  Som det ser ut nu verkar e-paper eller e-ink att vara ett vettigt alternativ till dessa läsplattor med tanke på strömförbrukning och storlek. Eller ska man kanske säga läsytor istället för plattor?
  Tänk dig att man bara klistrar upp en läsyta där man vill ha den, på köksbordet, på kylskåpet eller i duschen?
  Om man däremot kommer att sitta på bussen med en läsyta i e-papper låter jag vara osagt. Där kanske din vän mobilen är mer populär.

  Förresten – du kanske snart får se en iPhone eller macBook air med e-ink på ett annat sätt än du väntat dig…
  http://www.slashphone.com/hitachi-and-casio-each-launch-mobile-phones-with-e-ink-flexible-displays-261010

  ;-)

  Reply
 9. Vi tror ju på olika saker här i världen. Ofta blir jag förundrad över hur männskor orkar engagera sig i saker som är oviktiga. Framförallt hur vi ska bete oss. Det kommer att lösa sig av sig själv. Att vi inte läser pappertidningar p.g.a. förbrukning av träd tror jag inte är ett avgörande argument. Människor är listigare än så (eller dummare, välj själv). Det är smidigheten, nödvändigheten av information som driver oss. Inte träd.

  Jag tror inte på “läsplattan”. Framtiden får utvisa om trodde rätt.

  Reply
 10. Vi tror ju på olika saker här i världen. Ofta blir jag förundrad över hur männskor orkar engagera sig i saker som är oviktiga. Framförallt hur vi ska bete oss. Det kommer att lösa sig av sig själv. Att vi inte läser pappertidningar p.g.a. förbrukning av träd tror jag inte är ett avgörande argument. Människor är listigare än så (eller dummare, välj själv). Det är smidigheten, nödvändigheten av information som driver oss. Inte träd.

  Jag tror inte på “läsplattan”. Framtiden får utvisa om trodde rätt.

  Reply
 11. Jonas, har du inte hört om Apple’s MacBook Air Touch? En kombination av Air:s smidighet och rejäla skärm men som är tryckkänslig och gör tangentbordet överflödigt? Inte jag heller men kom ihåg var du läste det först:-) Perfekt för oss som vill läsa dagstidningen (och t.o.m. kan tänka oss att betala för det) på frukostbordet eller i bussen.

  Konceptet med läsplattor tror jag kommer att vara stekhett snart, om det sedan är e-paper teknologi eller inte är irrelevant. Intels Atom-processor är ett stort steg framåt för segmentet mellan telefon och bärbar dator.

  Reply
 12. Jonas, har du inte hört om Apple’s MacBook Air Touch? En kombination av Air:s smidighet och rejäla skärm men som är tryckkänslig och gör tangentbordet överflödigt? Inte jag heller men kom ihåg var du läste det först:-) Perfekt för oss som vill läsa dagstidningen (och t.o.m. kan tänka oss att betala för det) på frukostbordet eller i bussen.

  Konceptet med läsplattor tror jag kommer att vara stekhett snart, om det sedan är e-paper teknologi eller inte är irrelevant. Intels Atom-processor är ett stort steg framåt för segmentet mellan telefon och bärbar dator.

  Reply
 13. Jodå, jag använder både Mac och iPhone. Har ingen tidningsprenumeration. Men i söndags läste jag DN, blev imponerad. Ska nog köpa den när jag vill underhållas en regning dag.

  Reply
 14. Jodå, jag använder både Mac och iPhone. Har ingen tidningsprenumeration. Men i söndags läste jag DN, blev imponerad. Ska nog köpa den när jag vill underhållas en regning dag.

  Reply
 15. Jag läser ganska mycket bok på min iPhone. Men det är inte optimalt, långt ifrån. Och jag börjar så smått att undra om det verkligen går att merga alla våra drömmar till en killer gadget? Den skulle i så fall behöva vara lite större än en iPhone, ändå tycker många att iPhone är för stor som telefon betraktat.

  Reply
 16. Jag läser ganska mycket bok på min iPhone. Men det är inte optimalt, långt ifrån. Och jag börjar så smått att undra om det verkligen går att merga alla våra drömmar till en killer gadget? Den skulle i så fall behöva vara lite större än en iPhone, ändå tycker många att iPhone är för stor som telefon betraktat.

  Reply
 17. Mr Mindpark, du är helt ute och cyklar, som kommentator nr 2 påpekar; epapper handlar om att få fram en bra skärm som ej är bakupplyst, en skärm som inte avger ljus (eller minimalt med ljus). Att komma med Iphone eller Mcbook Air visar att du inte förstått ett dyft, det handlar ju om att hitta en teknik som gör så att dina ögon inte gör ont efter timmar av läsning, en skärm som helt enkelt inte emiterar ljus. Har du inte förstått det? Verkar som att dina kommentatorer inte heller de förstått det… omg…

  Reply
 18. Mr Mindpark, du är helt ute och cyklar, som kommentator nr 2 påpekar; epapper handlar om att få fram en bra skärm som ej är bakupplyst, en skärm som inte avger ljus (eller minimalt med ljus). Att komma med Iphone eller Mcbook Air visar att du inte förstått ett dyft, det handlar ju om att hitta en teknik som gör så att dina ögon inte gör ont efter timmar av läsning, en skärm som helt enkelt inte emiterar ljus. Har du inte förstått det? Verkar som att dina kommentatorer inte heller de förstått det… omg…

  Reply
 19. @David: Xerox pysslade med e-papper redan på sjuttiotalet, långt innan sådant som Macintosh eller MP3 fanns, och internet bara var en tanke. Men där andra teknologier gått framåt med stormsteg har vi fortfarande inte ett epapper som någon vill ha. Helt enkelt för att det försöka lösa ett problem som inte finns.

  Men ändå, jag ger hela tiden tekniken benefit of a doubt för en massa tillämpningar. Men inte någonsin för nyhetsmedia, den bransch som jag uttalar mig om. Och den bransch som Tidningsutgivarna ska gynna.

  Reply
 20. @David: Xerox pysslade med e-papper redan på sjuttiotalet, långt innan sådant som Macintosh eller MP3 fanns, och internet bara var en tanke. Men där andra teknologier gått framåt med stormsteg har vi fortfarande inte ett epapper som någon vill ha. Helt enkelt för att det försöka lösa ett problem som inte finns.

  Men ändå, jag ger hela tiden tekniken benefit of a doubt för en massa tillämpningar. Men inte någonsin för nyhetsmedia, den bransch som jag uttalar mig om. Och den bransch som Tidningsutgivarna ska gynna.

  Reply
 21. Om man ser till utveckling så känns tunna tablet PCs som mer atraktiva. E-papper är bra på pappret men utvecklingen har varit mycket slö. Fler produkter behövs och det verkar det vara en lång tid kvar till.

  Reply
 22. Om man ser till utveckling så känns tunna tablet PCs som mer atraktiva. E-papper är bra på pappret men utvecklingen har varit mycket slö. Fler produkter behövs och det verkar det vara en lång tid kvar till.

  Reply
 23. @Joakim: Jag förstår inte riktigt vad du menar med att det är en teknik ingen vill ha. Enligt uppgift har Amazon sålt 240.000 enheter (http://www.techcrunch.com/2008/08/01/we-know-how-many-kindles-amazon-has-sold-240000/) i USA. Man kan i och för sig inte veta hur många av dem som används för att läsa tidningar med och i ärlighetens namn är det inte speciellt många tidningar som är tillgängliga. Å andra sidan är siffran tillräckligt hög för att det ska vara lite magstarkt att säga att ingen vill ha ett epaper för att tekniken inte gått framåt.

  Sedan är det väl rätt ointressant om det är just tekniken med epaper som slår sista spiken i kistan för papperstidningen eller någon annan teknologi. Jag ger, som alltid, den billigaste teknologin bra odds och som läsare är Kindle rätt billig, ungefär en årsprenumeration på DN för en lantis.

  Reply
 24. @Joakim: Jag förstår inte riktigt vad du menar med att det är en teknik ingen vill ha. Enligt uppgift har Amazon sålt 240.000 enheter (http://www.techcrunch.com/2008/08/01/we-know-how-many-kindles-amazon-has-sold-240000/) i USA. Man kan i och för sig inte veta hur många av dem som används för att läsa tidningar med och i ärlighetens namn är det inte speciellt många tidningar som är tillgängliga. Å andra sidan är siffran tillräckligt hög för att det ska vara lite magstarkt att säga att ingen vill ha ett epaper för att tekniken inte gått framåt.

  Sedan är det väl rätt ointressant om det är just tekniken med epaper som slår sista spiken i kistan för papperstidningen eller någon annan teknologi. Jag ger, som alltid, den billigaste teknologin bra odds och som läsare är Kindle rätt billig, ungefär en årsprenumeration på DN för en lantis.

  Reply
 25. @David: Det handlar ju inte om skärmen som sådan, utan om själva mojängen. Vem vill ha en dum skärm för envägskommunikation idag, när allting kommunicerar med allt, hela tiden?
  Jag vill gärna ha e-papper, men med skärmtangentbord, uppkoppling via 3G och wi-fi – och gärna också en inbyggd kamera, GPS och… ja, du fattar.

  Reply
 26. @David: Det handlar ju inte om skärmen som sådan, utan om själva mojängen. Vem vill ha en dum skärm för envägskommunikation idag, när allting kommunicerar med allt, hela tiden?
  Jag vill gärna ha e-papper, men med skärmtangentbord, uppkoppling via 3G och wi-fi – och gärna också en inbyggd kamera, GPS och… ja, du fattar.

  Reply

Leave a Reply