Internet här och där

Så här såg det ut i princip vart man än vände sig i Egypten. Om internet fungerade alls, dvs…

Internet via ethernetsladd i Alexandria, Egypten, till en kostnad av ca 87 SEK / 30 minuter

Så här såg det ut när jag landade hemma i Sverige

Mobilt internet i min iPhone, till en kostnad av ca 200 SEK / månad...

Vad säger du Gunilla, ska vi ta ett snack? Jag föreslår att vi sätter upp ”tillgång till internet” på biståndsagendan! På riktigt, alltså, inte bara på marginalen som idag.

16 thoughts on “Internet här och där”

 1. Skulle bara in o läsa också hamnade jag automatiskt ovan. Inte första gången när jag går i på länkl via twitter, vet du hur det kommer sig? (känns jättedumt)

  Reply
 2. På Kuba finns “tillgång till Internet”, men bara genom statens IT-kaféer där man inte kan ansluta egna datorer. För att bli kraftfullt måste man kräva “ocensurerad tillgång till Internet”, men då kräver vi mer av biståndsländerna än vi har själva.

  Reply
  • Absolut menar jag tillgång till *fritt* internet. Många olika sidor av det här myntet. Har fått höra att det finns mycket på gång, så jag återkommer.

   Det här var bara en första frustrerad shoutout.

   Reply
 3. Jag förstår inte riktigt varför man i Egypten ska ha bra fart mot knutpunkter i Sverige, men i övrigt förstår jag poängen. (Förhoppningsvis får du bättre fart mot de lokala tjänsterna.)

  Reply
 4. Jag tycker att varje biståndsprojekt ska ha tor-liknande proxyservrar på derar hemsidor. Likaså ska de finnas på UD och SIDAs sidor: SVårt att blockera för mottagarländer.
  Jag skrev om detta redan 2007, men kanska är tiden inne för att det blir verklighet. Vad säges Jocke – en kampanj?

  http://markmedia.blogs.com/markmedia/2007/02/the_imperative_.html

  If every university (and doner country) had a freely available proxy server (particularly universities that have a development or exchange program with countries like China, Vietnam, Syria, Ethiopia, Zimbabwe etc.) it would make it close to impossible to block them all. Students could not access course material, teaching resources or professors web pages at the partner university. Not blocking the Universities web site could (and should) be a prerequisite for signing a contract.

  Reply
  • Jag har på mindre än 12h fått *massor* med information om vad som redan görs på det här området och vad som ligger i pipen. Jag är positivt överraskad och lär återkomma i ämnet. Det är inte alls osannolikt att vi ändå måste vara med och dra, så stay tuned.

   Reply
 5. 4-5 procent har tillgång till en dator i Egypten. 42 procent är analfabeter. Men en högre bruttonationalprodukt än Sverige. Stor barnadödlighet, osv.
  Det finns MASSOR att göra.
  Men det finns länder som har mycket mindre internetpenetration och före speed tycker jag man ska satsa på åtkomst och handhavande.

  Reply

Leave a Reply