Redan nu börjar man ana att partierna i eftervalsanalysen kommer säga: ”internet gjorde ingen skillnad” och så lägger man ner och drar tillbaka de resurser man satsade.

Det här är löst relaterat deras allmänt svaga insats i sociala medier, men det är ändå ett intressant och belysande exempel på hur feltänkta de är… Om de inte ens klarar av att göra något vettigt i den här enkla formen är det inte konstigt att deras närvaro i de sociala tjänsterna är under all kritik. Kolla här:

SMS:et som går iväg och svaret som kommer tillbaka

Jag springer förbi en valaffisch för centern och uppmanas att skicka ett sms med texten ”val” till 72007. Så då gör jag det.

Bilden visar svaret jag får tillbaka. En url som inte har med centern att göra, ingen övrig information i meddelande, en totalt bortkastade aktivitet om jag inte väljer att klicka på länken. Anyway, jag är en nyfiken själ. Jag klickar.

Efter att jag klickat på länken i SMS:et

Först, notera det fina beskedet i botten på sidan att den här informationen är ”Copyright © Centerpartiet 2010”. Humor. På så många sätt. Sedan ska jag då välja film och i mitt fall tanka ner 5MB för att kolla varför jag ska rösta på dem. Åter igen, ingen annan väsentlig, budskapsbärande information. Jag biter ihop och klickar igen.

Filmtajm. Tjoho!

Jag får alltså kika på knappt en minut film, som i ärlighetens namn är ganska usel. Det finns ingen som helst anledning att det här ska vara en film istället för en enkel text. Det tillför inget, och att det har tagit mig ett antal minuter att ta mig genom de här stegen gör mig närmast fientligt inställd.

Det tråkiga är att jag tycker egentligen att Centern är ett bra parti. Jag har medverkat på seminarier i Mauds regi och jag har hört henne tala om digital tjänsteinnovation med stor glöd. Men det här är bara dåligt. Jag skulle verkligen uppskatta om någon från Centern ville klivar fram och förklara:

  1. Det stora perspektivet, hur man tänkte när man valde att producera och släppa igenom det här
  2. Steg för steg, hur man tänkte. Tex, varför ska jag skicka ett sms – det hade inte varit många fler tecken att skriva in centerpartiet.se/why istället, och där kunde ni detekterat vilken mobil jag hade och svarat därefter. etc…
  3. Hur ni tänker när ni sätter ut ”Copyright © Centerpartiet 2010”
  4. Varför ni inte ens gör er omaket att ta om så att Maud slipper staka sig flera gånger i en film som inte ens är en minut lång.
  5. Vem som är målgruppen, hur era förväntningar ser ut, och hur ni mäter hur de uppfylls.

Allvarligt talat. Det här är riktigt, riktigt dåligt. Ni är nog varken bättre eller sämre än andra partier, men det är liksom ingen ursäkt. Den här gången var det ni som råkade komma i vägen.

Jag förstår verkligen inte, för det är ju inte så att ni saknar duktiga människor i er organisation. Och det är inte så att det saknas bra idéer om vad ni skulle kunna göra på nätet…