Under valvakans slutskede fick Rick Falkvinge en fråga från K-G: ”Är ni höger eller vänster”. Han svar var inte lysande, men det finns andra som har bra svar på tal. Vännen Sverre Schriwer skrev ett inlägg på en lista där vi diskuterade saken, och jag har fått tillstånd att publicera det här. Enjoy!
Några goda retoriker är dom ju inte, men dom fick ju min och många andras röster ändå, så det spelar antagligen mindre roll i sammanhanget.
Själv hade jag nog föredragit:
“Höger – vänster? Aha! Ursäkta, nu förstår jag. Du frågar på vilken sida av franska deputeradekammaren vi skulle suttit i slutet av 1700-talet, eller i till 1900-talet överförd bemärkelse om vi skulle förespråkat planekonomi eller marknadsekonomi när den debatten fortfarande var aktuell?
Tyvärr kan jag egentligen inte besvara frågan, eftersom perspektivet är historiskt. Vi är ett parti i nutiden, 2009. Med nutida ideologiska kärnfrågor i fokus. Integritet, rättssäkerhet och verklighetsförankring…”
Vill man bre på lite (och varför inte?):
“…Våra väljare kommer från såväl yttersta vänstern som högern enligt statstelevisionens måttstock. Det de har gemensamt är att de i de dagsaktuella frågorna tar ställning för de grundläggande fri- och rättigheter som utgör en förutsättning för demokratin. Frågor som sopas under mattan av partier som märkligt nog för en identisk, repressiv politik medan de låtsas debattera ideologiska frågor som ligger ett århundrade tillbaka i tiden…”
Vi är nog många som hoppas att Sverre ska få anställning som talskrivare. Åt piraterna då, för tusan ;)
Ett mycket bra svar. För partiets egen skull kan man hoppas att detta används i framtiden.
Jag håller verkligen med om att det behövs lite bättre talskrivare!
Tycker inte det var ett bra svar. Det behövs en graf – och då föreslår jag http://politicalcompass.org
Det är lätt att visa att Piratpartiet ligger på den frihetliga halvan – som inkluderar både traditionell höger och vänster.
Bra sagt! Det var vansinnigt kul att se K-G:s besvikelse när frågan inte blev besvarad på det sätt han hoppats på. Hela valvakan kändes på något sätt utanför en social mediekontext. Men visst lär politikerna få något att tänka på till nästa val.
“…Våra väljare kommer från såväl yttersta vänstern som högern “
Och just där ligger det stora problemet för piratpartiet. För hur skall man kunna hantera frågan om t e x kärnkraft. Vi vet hur olika mn tycker beroende på varifrån man kommer på den förlegade skalan. Eller hur och om EU skall försvaras? EMU?…. Det blir intressant att följa.
Det finns väl för och emot kärnkraft inom de traditionella partierna också? Det är kanske dags att ändra hela det politiska systemet. Att klumpa ihop ett antal frågeställningar under en partisymbol känns förlegat.
@Troed: Ja det skulle vara mycket intressant – är dom mer vänsterliberala eller mer nyliberaler? Eller både och i samma parti (!?)
Både och.
Jag har utvecklat resonemanget ovan i ett betydligt längre bloginlägg: http://blog.troed.se/2009/06/08/angaende-politi…
Det första svaret är lite stroppigt, kan jag tycka. För majoriteten av människor i Sverige så tror jag att tanken på en höger/vänster-politik lever stark fortfarande, och varför skulle den inte det?
Bara för att skillnaderna är mindre mellan partierna idag betyder det inte att de inte vill olika i fördelningsfrågor exempelvis.
Det andra svaret är ändå rätt bra ända fram till slutet då det återigen blir lite väl nedlåtande. Bara för att frågorna har sin grund långt tillbaka i tiden (ja även de gamla Grekerna diskuterade dem) så betyder det inte per automatik att de inte längre är intressanta.
Internet må vara relativt nytt, men många av Piratpartiets kärnfrågor är det inte. Idag finns en ny arena att uttrycka sig på, men frågor om mänskliga rättigheter, demokrati mm är urgamla.
Som Sverre själv indikerar: han ”brer på lite”. Det är klart att man måste passa sig för en von oben-ton, och det här är ju lite skämtsamt och raljant skrivet.
Det viktigaste tyckte jag själv var poängen, om att Vänster-Höger inte är intressant på samma sätt längre. I synnerhet inte i en församling där vi utgör 3% av röststyrkan, typ.
Jag tycker Christian Engströms bemötande av (mp)-politikerns (kommer inte ihåg vad hon hette) fråga i SvT:s morgonsoffa idag var lysande! Väldigt pedagogisk.
Hon drog upp den eviga frågan om (pp) var höger eller vänster, varpå Christian väldigt målande, med händerna, förklarade att det inte var en höger-vänsterfråga utan en vertikal. Jag kommer inte ihåg om han uttryckligen sa det, men när han beskrev (pp):s inställning och sa här är vi, så höll han handen i mitten högt över den horisontella bild han just illustrerat höger- vänster med.
Lite svårt att förklara, så det kanske ser rörigt ut, men mitt intryck av det han sa (och i tv är ju intryck det som biter sig fast) var att (pp) står över höger-vänsterkäbblet
Du har klippet här tror jag: http://svtplay.se/v/1587560/gomorron_sverige/9_…
Tyckte också det var bra att han inte backade på att de är ett missnöjesparti. ”Man ska inte dissa missnöjesröstare”.
Att försöka förneka att vänster-höger-skalan har någon relevans låter åtminstone för en vänstersympatisör som en högersynpunkt, lite som att förneka klassamhället.
@Johan
Varför det? Nu förstår jag inte hur du tänker. Som jag ser det finns det frågor som står över den eviga blockpolitiken, och där är t ex frågor om integritet, rätten till åsikter och privatliv. Dessa gäller oavsett om du står längst ned eller högst upp på samhällsstegen.
@jardenberg
Tack för länken. Instämmer dessutom till fullo ang “missnöjesröstare”
Inkommer med liknande kommentar här som jag just skrev på Erik Laaksos blogg angående att höger- vänsterskalan skulle vara förlegad.
Att påstå att höger- vänsterskalan är förlegad är helt tokigt och det är inte fräschare nu än när högern för 100 år sedan eller 50 år sedan sa precis samma sak. Högern har alltid påstått att vi inte har några gemensamma intressen att försvara och det är fortfarande lika falskt.
Idag ser vi hur hyresrätter omvandlas till bostadsrätter i högt tempo, hur kvaliteten på vård och skola skiljer sig alltmer beroende klassbakgrund och inte minst hur arbetslösheten skenar iväg. Behovet av vänsterpolitik och vänsteralternativ har således inte på länge synts så tydligt som nu.
Det är sant att det finns nya frågor som är viktiga och att de inte alltid går att se ur ett höger- och vänsterperspektiv, men ofta går de att tolka just ur ett sånt perspektiv. Arbetarrörelsen och vänstern har i 100 år arbetat för folkbildning och spridandet av kunskap, samtidigt som man velat motarbetat kommersiella intressenters försök att begränsa denna tillgång. Denna utgångspunkt förändras inte för att vi nu har något som heter internet.
När det gäller övervakning har den moderna socialdemokratin en del att skämmas över, men det finns också en stark vänstertradition om att motverka övervakning och repression, såväl från staten som arbetsgivaren. Denna utgångspunkt förändras inte för att sätten att övervaka förändrats.
Därmed förstår jag inte alls att det skulle vara omodernt att vara vänster. Snarare är det mer modernt än någonsin.
The reply I usually give on this question is that the question makes just as little sense to us as asking a socialist if he is more conservative or more liberal.
And if there is time for a deeper reply (which is rarely the case on TV), I continue: When socialism started the predominant divide in politics was between conservatives and liberals, and they could not answer this question, just as we cannot answer your question now. At that time they were also a single-issue party, thinking only about protecting worker's rights. Just like socialism was born because of new political issues when going from the agrarian society into the industrialized society, our political movement is born because of new political issues, this time because we go from the industrialized society to the information society.