Om känslan att vara övervakad

Anländer till HBE, flygplatsen utanför Alexandria, och blir först glad som en räka. Ett öppet wifi-nät som dessutom är hyfsat snabbt. Men något är konstigt. Jag kommer inte åt Facebook, kommer inte åt min mail och många andra sidor ser konstiga ut. I iphonen funkar knappt några appar. Förundras.

Inser efter en stund att det handlar om HTTPS. Man har alltså blockerat trafik över det protokoll som medger att trafiken mellan mig och servern är krypterad. Vanligtvis något man rekommenderas att använda. I gmail och på facebook har jag slagit på en inställning som ser till att jag alltid kör https mot dem (en inställning som jag nu inte kommer åt att ändra eftersom jag inte kommer åt tjänsterna. Ohh the irony).

Man vill alltså att jag ska använda deras nätverk, men bara om de kan se vad jag sysslar med. Det är en krypig känsla. I synnerhet som jag sedan märker att det ansträngt sig än mer, jag kan inte ens upprätta en VPN-tunnel. En annan sak som brukar rekommenderas för att man ska vara säker på nätet.

Så här ser det ut när jag försöker nå Hotspotshield
anchorfree.com/downloads/

Och precis likadant blir det på Ivacy.com
ivacy.com

Till och med Ipredator har man lyckats spärra. Jag har fått vänja mig vid att Internet och Egypten inte är som hemma men det här hade jag faktiskt inte väntat mig. Så naiv är jag.

4 thoughts on “Om känslan att vara övervakad”

 1. Övervakad är väl skit samma, det är väl meningen med hela internet och transparensen att man ska dela med sig och att alla ser vad man tycker och gör. Det är väl inte så krypigt att det man gör syns?
  Däremot är det upprörande att man hindrar oss från att göra just det, dela med oss och se vad andra tycker. Det är det krypiga tycker jag, om nu detta kommer fram från en uppkoppling i Hanoi där Facebook inte heller fungerar under Https.

  Reply
  • Att dela med sig är *en* del av det som internet handlar om – och jag tror inte så många är mer transparenta än jag. Men det är en skillnad på det jag själv väljer att putta ut. Om jag vill gå under radarn, och tex sitta där på flygplatsen och rapportera om ett pågående övergrepp så är det en påtaglig poäng att jag kan göra det utan att det ska synas av den som sitter och lyssnar i nätet.

   Det är helt olika nivåer, liksom.

   (och här skulle jag länka till ett bambuserklipp där jag pratar om just den skillnaden, men det visar sig att jag inte kommer åt Bambuser här i turkiet…)

   Reply
 2. Jag testade att lägga upp en VPN-tunnel från min iPhone till min Linux-server hemma och det gick strålande. 20 minuter senare så fungerade det. Dock så kopplar iPhonen ner tunneln då den går i “viloläge” och sedan måste man manuellt starta VPN-tunnel igen under Inställningar. Detta är ett känt problem enl. Apple 

  Reply

Leave a Reply