Om Korr onlinegymnasium på DN Debatt – skolan i Sverige måste gå framåt, inte bakåt

Idag skriver jag på DN Debatt tillsammans med Annika Lidne och Christer Sturmark under rubriken ”Regeringen måste rädda hotad online-undervisning”. Läs texten, den säger det mesta om varför det vore ett bakslag för utvecklingen av skolan i Sverige om Korr tvingas stänga.

För min del handlar det inte alls om Korr som enskild skola. Jag har inget intresse i Torsås och jag har aldrig ens varit på skolan. Men jag har i flera år följt deras verksamhet genom Ciccis blogg. Cecilia var en grundskoletjej med MVG i allt som gick in i väggen när hon började på vanligt gymnasium. På Korr hittade hon rätt, och hennes blogg är ett tydligt tecken på det. Läs hennes texter, se bilderna från hennes ”pluggställen”, imponeras av studieplaneringen, fundera.

Uppdatering: Jag har fått Cecilias tillstånd att publicera hennes projektarbete om hur det går till att plugga på Korr. Ladda hem ”Plugga på distans” (PDF). I mina ögon säger hennes projektarbete så mycket mer än den utredning som vill lägga ner verksamheten.

Läs också en tredjeårselevs berättelse om vad Korr betytt. Det kommer många sådana berättelser nu, och det gör ont i hjärtat att en utredare ska få sätta stopp för framtida ungdomars möjlighet till samma känsla av att “hitta hem” i den svenska skolan.

Sant är att Korr haft problem med kvaliteten över tid. Jag kan ha förståelse för det, det är en liten skola och man har legat i framkant med experimenterande. Det tar tid att hitta rätt, och de senaste åren verkar det som online-eleverna både trivs och levererar bra resultat.

Men alldeles oavsett hur det går på Korr måste vi tillåta oss att utveckla skolan i Sverige. Att online-formen passar många elever bättre än den vanliga skolformen är självklart för mig, liksom att modellen har framtiden för sig. Att då tvinga den enda existerande verksamheten att stänga vore att skruva tillbaka klockan. Lösningen är inte att avveckla, lösningen är att utveckla. Utveckla formerna för kvalitetskontroll och uppföljning, och utveckla möjligheten för våra ungdomar att studera på det sätt som passar dem bäst. I takt med tiden.

Här kan du läsa utredningen (PDF) som föreslår att verksamheten på Korr ska avslutas.

10 thoughts on “Om Korr onlinegymnasium på DN Debatt – skolan i Sverige måste gå framåt, inte bakåt”

 1. Vansinnigt!

  Jag har även kört distansutbildningskoncept i grundskolan och det funkar strålande. Det finns _massor_ att hämta i konceptet att frigöra lärande från en plats. Alldeles bortsett från utbildningskvaliteten så handlar det om frihet för barn och ungdomar att utvecklas, deras familjers möjlighet att ta kortare eller längre uppdrag på annan ort, för skilda att kunna bo på olika orter utan att en behöver offra barnen, att personer med särskilda behov kan få en skola som funkar för dem. Och inte minst handlar det om en ökad integration mellan skola och omvärld. De som tror att man bara lär sig och utvecklas i ett klassrum borde själv läggas ned. Vi behöver fler distansutbildningskoncept, inte färre.

  Reply
 2. Tack för ditt engagemang! Jag följde en fantastisk föreläsning du höll i Sociala medier i Västervik häromåret. Vi företagare i Torsås hade då möjlighet att via Korr följa din föreläsning på distans. Du gav mig nyckeln och modet och framförallt inspirationen och nyckeln att testa mer i sociala medier. Tack för det Joakim!
  Onlineundervisning ligger definitivt i tiden och jag hoppas att man hittar en fruktbar lösning som innebär en fortsatt utveckling av Korr.

  Reply
 3. Tack för ditt engagemang! Jag tar en kurs på distans på Jönköpings Högskola i Bild Kommunikation och Digital Bildbehandling! Det är helt fantastiskt och jag älskar detta! Vi måste lära oss att titta på möjligheter och inte fokusera på alla problem! Vi behöver fler distansutbildnings koncept, inte färre!

  Reply
 4. Jag är snart klar med mina studier på Korr, och det är tack vare de som jag kommer att ha “gått ut gymnasiet”.

  Till gymnasieskolan som jag gick på innan Korr hade jag 1-3 timmars restid enkel resa (ändå bor jag i en förort till Stockholm, tack SL).
  Att vissa dagar spendera mellan 4-6 timmar på transport till och från skolan gjorde att jag hamnade efter i studierna, vilket resulterade i att jag spenderade de senare tonåren i konstant stress.

  Nu sover jag bättre, äter bättre, får bättre betyg och slipper vakna upp varje morgon fylld med stress. Och det är Korr som jag har att tacka.

  Tack för att du engagerar dig, det är många (antagligen med mycket värre förutsättningar) som behöver ha kvar Korr.

  Reply

Leave a Reply