Safari 5: när texten är huvudsaken

Apple släppte Safari 5 igår, och det finns mycket som är snyggt, polerat och fixat i den nya versionen. Men det som sticker ut mest, och som snart kommer att få efterföljare hos konkurrenterna är ”Reader”. Förutom det hjärndöda namnet är det en briljant funktion för alla Instapaper/ReadItLater/RSS-tillvanda informationsknarkare.

I korthet. När du kommer till en traditionell, stökig artikel-sida, med en text som du faktiskt vill läsa, tryck Äpple-Shift-R

Du kliver då över i ”Reader-läge” och får fram en lightbox med texten i ensamt majestät

Allting annat tonas undan och du kan fokusera på läsningen. Med markören i nederkant kommer det fram lite verktyg för att förstora/förminska, skicka texten som mail, eller skriva ut den rena versionen. Mellanslag bläddrar en skärmsida i taget och esc stänger boxen så du är tillbaka på ”vanliga” webbsidan igen. Snabbt och smidigt, och utan att ta fingrarna från tangentbordet. Gillar.

Du kan läsa mer om funktionen hos Apple, eller så testar du bara. Det är verkligen busenkelt. Givetvis ersätter det inte underbara Instapaper, som jag verkligen överdoserar (i synnerhet med med hjälp av longform) – men ibland vill man ju bara snabbläsa en text på enklaste möjliga sätt. Och givetvis hade jag önskat att alla hellre körde fulltext RSS, så jag aldrig skulle behöva ge mig ut på webben alls. Men det är ju en inperfekt värld vi lever i, och då är den här lösningen en liten räddare i nöden. Read on!

BTW, på nersidan i nya Safari 5 är det ens sak som sticker ut: Hur vansinnigt bakvänt är det inte med ett adressfält och ett sökfält? Chrome har ju visat vägen. Hur svårt kan det vara att med ett enkelt A/B-test se hur överlägset det är med ett och samma fält för allt.

8 thoughts on “Safari 5: när texten är huvudsaken”

 1. Det skulle vara intressant att se hur “read only”-funktionen påverkar annonsernas CTR.
  För visso kan man tänka sig att tiden man har innan och efter man har läst räcker för att man skall observera, och förhoppningsvis klicka på, annonsen.

  Känns lite som en adblocker 2.0 ;)

  // Calle

  Reply
 2. Safari 5 har en feature i adressfältet som jag tror inte funnits tidigare. Att man kan skriva ett ord som ligger varsomhelst i en url och den hittar den i historiken. Förut har man varit tvungen att skriva början av url'en. Detta är ett väldigt bra steg (både Fx och Chrome har det sen innan) men som du säger saknar man Chromes sökningar från adressfältet enormt. Vet inte hur många gånger jag råkar försöka söka i Safaris adressfält och misslyckas. Fixa Apple!

  I övrigt hoppas vi att det kommer bra extensions snabbt. http://safariextensions.tumblr.com/ är en sida som börjat lista, hoppas Apple med tiden skapar någon officiell plats där man kan ladda upp sina extensions.

  edit: ah såg på apples sida nu
  “When you’re ready to share your Safari Extensions, you can submit them to the Safari Extensions Gallery, which will open later this summer. The Safari Extensions Gallery will give users an easy place to find your extensions and download them from your website.”

  Reply
 3. Instapaper har dock haft en bookmarklet tillgänglig sedan en bra tid tillbaks, som gör just detta – om än inte lika snyggt: http://www.instapaper.com/text

  Använder i princip samma motor som resten av Instapaper, så man får oftast finfina resultat och den fungerar i princip vilken browser som helst.

  Reply
 4. Jupp, det är många fördelar med de bookmarklets som finns. Men dels tycker jag ingen suger ut köttet så snyggt som Reader gör, och dels tokgillar jag aktiveringen/stängningen från tangentbordet. Men det är så klart smaksaker.

  Reply

Leave a Reply