Apple släppte Safari 5 igår, och det finns mycket som är snyggt, polerat och fixat i den nya versionen. Men det som sticker ut mest, och som snart kommer att få efterföljare hos konkurrenterna är ”Reader”. Förutom det hjärndöda namnet är det en briljant funktion för alla Instapaper/ReadItLater/RSS-tillvanda informationsknarkare.

I korthet. När du kommer till en traditionell, stökig artikel-sida, med en text som du faktiskt vill läsa, tryck Äpple-Shift-R

Du kliver då över i ”Reader-läge” och får fram en lightbox med texten i ensamt majestät

Allting annat tonas undan och du kan fokusera på läsningen. Med markören i nederkant kommer det fram lite verktyg för att förstora/förminska, skicka texten som mail, eller skriva ut den rena versionen. Mellanslag bläddrar en skärmsida i taget och esc stänger boxen så du är tillbaka på ”vanliga” webbsidan igen. Snabbt och smidigt, och utan att ta fingrarna från tangentbordet. Gillar.

Du kan läsa mer om funktionen hos Apple, eller så testar du bara. Det är verkligen busenkelt. Givetvis ersätter det inte underbara Instapaper, som jag verkligen överdoserar (i synnerhet med med hjälp av longform) – men ibland vill man ju bara snabbläsa en text på enklaste möjliga sätt. Och givetvis hade jag önskat att alla hellre körde fulltext RSS, så jag aldrig skulle behöva ge mig ut på webben alls. Men det är ju en inperfekt värld vi lever i, och då är den här lösningen en liten räddare i nöden. Read on!

BTW, på nersidan i nya Safari 5 är det ens sak som sticker ut: Hur vansinnigt bakvänt är det inte med ett adressfält och ett sökfält? Chrome har ju visat vägen. Hur svårt kan det vara att med ett enkelt A/B-test se hur överlägset det är med ett och samma fält för allt.