surf-closed-text-1

Telias Surf Open blev känt i höstas och här beskriver Ny Teknik hur det är tänkt att fungera. Tidigt väcktes farhågor, och nyligen bekräftades de på en konferens där Telia duckade för en obekväm fråga. Nu börjar vi se hur implementeringen ser ut. Och det är inte vackert!

Telia vill visa egna annonser och det är good and fine. Men man fular sig också i sin proxy för att filtrera bort andras annonser. Man visar alltså våra tidningssajters innehåll, men strippar bort våra annonser. Det är givetvis helt orimligt.

Vi uppmuntrar självklart till innovativa affärsmodeller. Men att rippa bort våra annonser vid mobilsurfande – och kalla det för Surf Open – är inte innovativt, det är direkt oförskämt. Läs mer om tekniken, och effekterna av den här (död länk, läs mer här).

Lika självklart är därför att bojkotta TeliaSonera. Följande är ett utsnitt ur ett brev som skickas till sajtägare nu under kvällen.

Med ytterst enkla medel kan ni be er tekniska personal att lägga till en user agent regel (används vanligen för att ge besökare med en viss webbläsare optimerade sidor för just den webbläsaren) som pekar alla anrop från Telia Surf Opens konverteringssystem till: http://surfclosed.seFör teknisk info: http://surfclosed.wordpress.com/tech-info/

Agera snabbt och lägg in blockeringen, så pratar vi vidare med Telia sedan. Vi måste visa att nu har det gått för långt. Eller hur?

[update: aftonbladet.se och di.se har redan blockerat Surf Open. Fler lär följa. Stay tuned.]

Fredrik Nygren, Networkers.se, tipsar i en kommentar om hur man enkelt fixar blockeringen på sin egen server. (uppdaterad av anders, tack för det)