Världens mest intressanta innehåll – framfört av dig?

Ibland tar det lite tid att komma till skott. Men här är något som jag tror jag bli riktigt bra, och som varit värt att vänta på. Läs, fundera, och hör av dig om du känner dig träffad.

Den 2 september 2011 skrev jag på Facebook:

En tanke slog mig. Jag läser, och förstår – vågar jag påstå – sjukt mycket. Bloggar, artiklar, men också massor med böcker. Tror ni det finns en marknad för ”Viktiga böcker presenterade”?

Det blev en bra diskussion. Någon dag senare hörde vännen Troed Troedsson av sig, berättade att han funderat på samma sak under en tid och tyckte att vi skulle träffas. Troed hade dessutom ett fantastiskt namn på konceptet. Att få tag på det namnet är en del av det som fördröjt oss, men nu är det på plats och vi är redo för nästa steg.

Vill du framföra världens mest intressanta innehåll?

 • Like a Virgin – av Richard Branson
 • Visible learning – av John Hattie
 • Blue Ocean Strategy – av Chan Kim och Renée Mauborgne
 • Long Tail – av Chris Anderson
 • Retoriken – av Aristoteles
 • The Undercover Economist – av Tim Harford
 • Cities and the Creative Class – av Richard Florida
 • The little big things – av Tom Peters

Alla de här titlarna, och deras författare, kan med fog sägas vara fundament på vilka mycket av vår framtida utveckling kommer att byggas. Helt säkert skulle du göra en helt annan lista, några titlar är vi kanske överens om, andra är okända för många av oss.

Alla böckerna säljs i miljonupplagor världen över och självklart skulle vi gärna gå och lyssna på författaren. Tänk att få höra Richard Branson berätta om vad som skapar ett bra företag eller se Chris Anderson redogöra för hur ekonomins spelregler förändras. Det är inte bara du och vi som är intresserade av ett sådant föredrag. Det gäller nog de allra flesta av dem vi känner och de vi nu har som kunder.

Men, det är tyvärr både ekonomiskt och logistiskt orealistiskt att ta John Hattie till en skola i Malmö eller att be Tim Harford beskriva gängens ekonomistrukturer för intresserade i Södertälje. Det skulle däremot du kunna göra. Åka till Malmö eller Södertälje alltså. Föreställ dig att du sitter med din mest spännande fackbok framför dig. Föreställ dig att du helt enkelt får i uppdrag att levandegöra den hos en kund.

Alltså – Blue Ocean Strategy, av Chan Kim och Renée Mauborgne, men framförd, förklarad och diskuterad av dig.

Vi har en märklig föreställning om att duktiga föreläsare och konsulter, till skillnad från musiker, skådespelare, kockar eller cirkusartister, måste framträda med sitt eget material varje gång. Det är inte effektivt vare sig ur föreläsarens eller kundens perspektiv. Häromdagen fick en av oss en utmärkt Rabarbercrumble på en restaurang, och jag vet att Gordon Ramsey inte var där. För inte länge sedan var den andre på ett bröllop där det dansades till morgonen. Särskilt bra stämning blev det till Honky Tonk Women och Satisfaction. Nej, ingen av oss umgås i kretsar där det känns ens avlägset rimligt alternativ att Mick Jagger skulle dyka upp vid mikrofonen. Det var ett helt lokalt band, men de var bra.

Nu tror vi att du har förstått vart vi är på väg. Vi vill alltså föreslå dig en resa där du, som duktig och erfaren föreläsare och estradör, väljer en eller flera böcker eller annat grundmaterial och sedan, med vår hjälp, skapar en riktigt bra föreläsning och ett riktigt bra visualieringsmaterial. Vi bygger marknadskanalerna och skaffar kundrelationer. Självklart måste materialet och du vara i harmoni. Lika lite som man kan be ett rockband spela en hambo vill vi ha föreläsare som blir uppläsare av ett material de inte tror på. Du måste alltså omfatta hela den idé du vill leverera. Du måste förstå den och du måste ha den bakgrund som krävs för just det här materialet. Det måste kunna presenteras, diskuteras och till och med försvaras inför publik. Inte ens en aldrig så duktig kock skulle servera en rätt hen inte själv tyckte var fantastisk. Så måste det vara här också.

Vi vore inte Joakim och Troed om vi avkrävde dig någon form av exklusivitet. Du får utveckla kundrelationen till precis vad du vill och du får fortsätta arbeta med precis vilket material som helst. Det är bara de föreläsningar du utvecklar tillsammans med oss som vi är intresserade av.

Låter det intressant? Vi har en hel del mer att prata om men låt oss ta ett steg i taget. Är du beredd att, likt en duktig men ödmjuk kock på en bra restaurang, sälja ett recept som du inte själv skapat? Är du beredd att, tillsammans med oss, diskutera vilken eller vilka rätter, eller koncept, du i så fall skulle vilja presentera? I så fall tar vi gärna nästa steg med dig.

Läs igen, ställ de frågor du behöver, och återkom för nästa etapp i vårt bygge!

Troed Troedson[email protected]

Joakim Jardenberg / [email protected]

Uppdatering / FAQ…

 1. Nej, vi är inte en klassisk talarförmedling. Det här kommer att bli något helt annat som är mer fokuserat på innehåll och framförande.
 2. Nej, vi har inte konceptet helt klart, det är work in progress under vintern och våren. Just nu tar vi bara in tidiga tankar. Och samlar på oss intresserade och intressanta personer.
 3. Namnet är klart, men vi vill bygga klart lite mer innan vi berättar det. Men det är riktigt, riktigt bra ;)
 4. Mångfalden då? I den genre som vi fokuserar på – facklitteratur – är det väldigt mansdominerat (”Blue ocean strategy” är förvisso skriven av en man och en kvinna). Vi ska givetvis jobba på att få in titlar av Rebecca MacKinnon, Charlene Li, Sherry Turkle mfl. Men jag tror det viktigaste är att det inte bara är vita medelålders män som arbetar med framförandet. Det kommer vi att arbeta aktivt med att undvika. Hjälp oss gärna genom att föreslå både titlar och pusha budskapet vidare in i de cirklar som normalt sett inte ser det här.
 5. Men workshops då. Eller juxtaposition med två böcker eller två föreläsare mot varandra. Bokklubb? Varför inte också …? Underbart med alla idéer som strömmar in, utöver de tusentals som Troed och jag redan frestas av. Men inledningsvis tror vi på enkelhet för att få det här på banan och komma igång. En bok, en presentation. Men det är så klart inte slutmålet. Så fortsätt gärna diskutera ”the next step” också. Vi lyssnar och njuter.
 6. Kan man inte lika gärna kolla in originalet på Youtube istället? Man kan göra det också. Liksom att man kan och bör läsa boken själv. Givetvis ersätter vi inte originalet, utan tänker att vi tillför något extra i det fysiska mötet, i tolkningen, i ett nära framförande. Exempel från andra kulturyttringar saknas knappast…

Bildcred: CC BY-NC Nate Bolt/Flickr 

40 thoughts on “Världens mest intressanta innehåll – framfört av dig?”

 1. Intressant på många sätt. Jag skrev ett DM för ett tag sedan till Troed om att jag är intresserad. Fick dock inget svar. Men jag vill gärna vara med/anmäla mitt intresse. På riktigt!

  Reply
 2. Äntligen! Ja, det finns definitivt ett behov. Med ovan text som enda informationskälla (för nu) kan jag säga att jag är intresserad. Med min erfarenhet och förmåga att engagera kan jag bidra, är inte en etablerad föreläsare men får ofta positiv återkoppling på mitt sätt att göra komplexa ämnen begripliga och intressanta när jag håller föredrag. Återkom när ni hinner och rock on!

  Reply
 3. En liten fundering: royalties o.dyl.?

  – I och med att föreläsarna inte använder sitt eget material, utan till 100% (sin tolkning av) en annan persons upphovsrättsskyddade text (och bilder?) känns det som att det finns möjlighet för copyrightproblem.

  Jag vet alltså inte hur det funkar på den punkten och frågar därför.

  Reply
  • Det är en av de bitar som vi fortfarande tittar på. Vi har ingen ambition att trampa de författare vi älskar på tårna, men å andra sidan vill vi heller inte känna oss begränsade av gammalt tänkande. Principen ska vara att alla känner att de vinner på det – verkligen alla.

   Reply
 4. När du drar parallell med coverband funderar jag på om det är – eller ens ska vara – något annat än en teaterföreställning (absolut inget nedvärderande i det); alltså en skådespelare tolkar ett färdigt manus, och är inläst nog, att kunna diskutera och försvara texten, kanske med författarens manér. Om inte, hur förklarar man för publiken att det är något annat?

  Reply
  • Förutom ”färdigt manus”, som låter lite för stelt så ligger du i linje med det vi är ute efter. Det är däremot, som vi trycker på, viktigt att det finns en äkta grund att bygga på. Det är inte ett coverband som försöker låta precis som orginalet, och det är inte ett coverband som spelar vad helst publiken önskar.

   Istället: När en bra artist gör en tolkning och ett framförande av en annan artists verk så är det en process som tillför något. Det är inte likadant som originalet, men det är inte heller en blek kopia. Det är något annat. Det är det vi vill skapa.

   Jag tror det kommer gå alldeles utmärkt att förklara, när vi kan börja exemplifiera det tydligare.

   Reply
 5. Ge mig lite vägledning Jocke, en riktning. I vilken ordning ska jag börja läsa böckerna du listar? Har bara Long Tail. Min hjärna går på högvarv nu och grejar inte riktigt att sortera godiset. Det räcker att du säger bok 1-3.

  Reply
  • Lugn ;) Men om du tvingar mig att redan nu tycka något så skulle jag säga att du ska läsa Long Tail, Makers och Free i den ordningen. Då blir du expert på Chris Anderson och kan lead i att utveckla det kitet med mig och Troed. Lite så. Men som sagt – du är kanske lite tidigt ute…

   Reply
 6. Fantastisk idé — och så himla självklar! (Men beware — mången pjäsförfattare har blivit tokig av ilska när det egenhändigt författade älsklingsmaterialet har förvanskats till oigenkännlighet av klåpare …)

  Reply
  • Jag vet, jag vet. Och det är en av de frågor vi verkligen gräver i. Som jag skrev här nere [https://jardenberg.se/b/varldens-mest-intressanta-innehall/#comment-763609406], vi vill inte stöta oss med någon. Men jag tror vi ska hitta sätt att balansera på den linjen.

   Reply
 7. “The Psychology of Everyday Things” eller “Thinking Fast and Slow” och jag vill vara med på ett snack! Underbar idé – som kanske redan sett dagens ljus?!

  Reply
 8. Är på, mer än gärna!
  Kickade just iväg ett mail oxå, för säkerhets skull, med tips att inkludera SWTCH av Dan & Chip Heath, en fantastisk bok. Rekommenderas varmt.
  Härlig start på helgen det här!!

  Reply
 9. Jag är expert på sponsring, dvs inte skyltar å mackor i pausen utan samarbeten som löser afförsutmaningar. Csr, eller cso (opportunities) som vi säger är en del av det. Får jag vara med? Mvh Emil Didrikson

  Reply
 10. Fantastiskt bra. Säg bara till om jag kan hjälpa till på något sätt.
  Vi kommer även att välkomna lite seminarier framöver i vår lokal. Mindre sammankomster på 30 till 40 pers är nog allt som får plats. Vi kommer både att prata själva, men vi välkomnar gäster. Detta koncept går helt i linje med våra visioner. Gemenskap+kunskap!

  Reply
 11. Sätt gärna upp mig på listan av intresserade – är relativt väl inläst på Anderssons teorier från Long Tail & Free, Makers har jag börjat läsa men inte avklarat än. Kan rekommendera bröderna Heaths båda böcker, precis som en annan kommentator och ser stort värde i dem både som föreläsningsmaterial och för att bygga detta som koncept. Väl tänkt Jocke & Troed, kör hårt och lycka till!

  Reply
 12. Så härligt kreativt och lovande. Att få en sådan möjlighet att sprida något som man omfamnar, för fler att få del av är verkligen win-win-win om inte immaterialrätten hindrar. Jag är intresserad och väntar på next step!

  Reply
 13. Smasken format – jag får associationer till Teori U av Otto Scharmer, som jag ser som en karta för de kompetenser jag leder; Konsten att lyssna, Storytelling , StoryLISTENING och Improvisation. Jag är dock bakgrundsmässigt blandras mellan civ.ing i datorteknik och skådespelare inom improvisationsteater;) Marika Kajo/ Kajovision

  Reply
 14. Det jag lagar kommer ofta ur andras recept, men med min touch, inget konstigt med det. Jag vill gärna delta i diskussionen.

  Reply

Leave a Reply