Äggen i regeringen – om demokrati, framtid och sociala medier

Tobias Brandel på Svenska Dagbladet gör en genomgång av Löfven-regeringens närvaro i sociala medier. Flera av dem har ingen närvaro alls:

I vissa fall har de inte ens brytt sig om att lägga upp ett eget foto utan har det försmädliga ”ägget” som profilbild (bilden som visas när kontoinnehavaren inte laddat upp en egen bild).

Hit hör finansminister Magdalena Andersson (S), kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och framtidsminister Kristina Persson (S).

Nu menar jag inte att internet och sociala medier på något sätt är den enda vägen framåt, eller att det för alla är det bästa sättet att kommunicera med dem vars förtroende man är satt att förvalta. Men för samtliga de här ministerposterna blir det ändå en markör. S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld säger det bra:

Fyra rödgröna ministrar går inte att hitta några spår efter alls, varken på Facebook eller Twitter. Bland dem finns kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och framtidsminister Kristina Persson (S). En ödets ironi, säger Ulf Bjereld och småler.

– Man gör anspråk på att framställa sig som det moderna, öppna, framtidsinriktade partiet, och utser en framtidsminister som är osynlig i sociala medier. Det urholkar trovärdigheten i att man förstått betydelsen av den digitala utvecklingen, säger han.

Ulf Bjereld framhåller också att det pågår en stor debatt om vilken betydelse sociala medier har i demokratin.

– Att då ha en demokratiminister som inte är synlig på något sätt i de arenorna blir en konstig signal. Har man verkligen förstått vad digitaliseringen betyder för samhället? säger Ulf Bjereld.

Samma vecka bjuds vi en smygtitt in i Svenskarna och Internet 2014 och får lära oss att 72% av svenskarna är aktiva i sociala medier, och nästan hälften av oss är det dagligen. Det känns som det finns en logisk lucka här… Och internetministern är lite bekymrad över sina kollegor ;)

Bildcred: creative commons licensed (BY-NC-ND) flickr photo by VeRoNiK@

1 thought on “Äggen i regeringen – om demokrati, framtid och sociala medier”

Leave a Reply