Allt vi behöver är internet

Det kan uppenbarligen inte sägas nog ofta!

I en IDG-artikel om IT i skolan hittar jag citatet som säger det bäst. ”Allt vi behöver är internet”. Tack till Christoffer Nilsson, it-ansvarig, Internationella Engelska skolan i Nacka.

Det här gäller inte bara skolan. Det är hög tid att ställa alla myndigheter, kommuner och andra gemensamfinansierade institutioner till svars om de inte tar sig i kragen. Man måste sluta kasta bort både pengar och goda möjligheter!

Jag länkade till den här texten redan den 10/2, men den har av flera skäl blivit aktuell igen. Tack till @macsolve som hjälpte mig att hitta tillbaka ;)

10 thoughts on “Allt vi behöver är internet”

 1. Word! En reflektion: Även små företag tror jag går på massor av nitar genom att bli tvingade/lurade in i olika stora system. Vi är två personer (activespain.se) och har en betydligt bättre, modernare, säkrare och snabbare IT-strategi för våra datorer och webbsidor än Capgemini där jag jobbade sist eller någon av de kunder vi jobbade med.

  Du som har mycket kontakt med företag, har du sett någon lyckad installation/användning av Sharepoint? Det sista jag gjorde som IT-konsult var att bli tvingad till en MS certifiering i detta. Förstår fortfarande inte alls vad det ska göra för något. Google Apps + Docs och så vidare täcker alltid allt jag sett av praktiska användarcase.

  Reply
  • Intressant fråga. Jag måste nog svara nja på den. Jag har sett mängder med failures, men det är å andra sidan de man får höra talas om också. En del hyggligt fungerande har jag nog sett – men ställer du det mot kostnad och krav på organisationen blir det relativt fail ändå.

   Reply
  • Intressant fråga. Jag måste nog svara nja på den. Jag har sett mängder med failures, men det är å andra sidan de man får höra talas om också. En del hyggligt fungerande har jag nog sett – men ställer du det mot kostnad och krav på organisationen blir det relativt fail ändå.

   Reply
 2. Jag är så fasansfullt trött på våra låsta men ändock virusutsatta centralstyrda system. En Mac med webbläsare är allt jag behöver.

  Reply
 3. Det blir dyra, konstiga och oftast dåliga effekter när CIO:er, IT-chefer och ledningar tar en IT-strategi som inte är ett genomtänkt dokument utan bara består av ordet “Microsoft”.

  Reply
 4. Det blir dyra, konstiga och oftast dåliga effekter när CIO:er, IT-chefer och ledningar tar en IT-strategi som inte är ett genomtänkt dokument utan bara består av ordet “Microsoft”.

  Reply
 5. Mnja, det är nog bra, men det är inte riktigt sant att vi bara behöver internet. Vi behöver bara administrera internet själva, men bygger vi vår tillvaro på Google Apps behöver vi också Google Apps. Googles system, eller vems man nu väljer, är också slutna och vi kan inte ta för givet att de alltid finns där och alltid utan obehagliga motkrav. Nästan alla molnplattformar tillhör något företag och finns där för att generera vinst åt företaget, inte för allmännyttan.

  Självklart är det inte ett dugg bättre (utan mycket sämre) att köra Microsoft Office istället, och jag har absolut inget att invända mot att man gör som den där it-ansvarige. Det är säkert både rationellt och riktigt. Men det är lite farligt att mentalt blanda ihop internet med plattformarna man kommer åt via det. Man måste vara beredd på att plattformsägarna kan ta sig för saker som strider mot ens intressen och värderingar.

  Reply
 6. Fast ngt som känns som om det glöms bort i debatten, är den lilla biten m säkerhet. Vem ansvarar för dina dokument på nätet? Vem kan läsa dem? Vem kan inte läsa dem?
  Jag säger absolut inte att Google docs är bra eller dåligt, eller MS Sharepoint (rysare IMHO), men det känns som om man glömmer en del tänk där, t ex vem som äger dina dokument och filer. Är det bra att de ligger på en server som du inte har ngn som helst kontroll över.
  Det finns ju minst ett par historier om folk som fått 4000 bilder raderade utan förklaring eller ursäkt (http://bit.ly/eRB2Wz). Jag har inte googlat efter liknande fall m dokument, men det finns säkerligen ett flertal fall. Om man hanterar sina egna servrar så har man (förhoppningsvis) en failsafe backupp för att återställa förlorad data. Eller bör ha i alla fall.

  Tror frågan är större än vad man tror, bortsett från enkelheten med att låta google hantera allt.

  Reply

Leave a Reply