Mina gamla kolleger på hd.se är mina idoler. Både redaktionellt och affärsmässigt ligger de i absoluta frontlinjen när det gäller att nyttja nätets förtjänster. Därför blev jag inte det minsta förvånad när de var snabba att använda nätets resurser när tragedin slog till på Haiti. Att bädda in ett bildspel från Flickr är smart. Men precis som chefen för hd.se, Sören Karlsson, blir jag nyfiken på vad som egentligen gäller när det gäller bildmaterial. Men det är inte sannolikt att det blir någon rättslig prövning av deras Flickrnyttjande. Så låt oss vända på steken istället, det borde räcka för att se hur långt resonemanget bär. Det finns många sätt att pröva sina bedömningar.

På sajten Medievärlden resonerar Sören så här:

Rent tekniskt har man bäddat in en ström från Flickr på sajten. Och i och med att man inte förflyttat något material är det inte att anse som en ny publicering menar han.

Och det är samma sak som jag gjort här nedan.

Sven Ottke och Armand Krajnc.

Alltså, fortsätter resonemanget:

– Så det är att betrakta som en länk. Men en jävligt fet sådan, säger Sören Karlsson.

Precis som hd.se har jag inte lagt till eller adderat något. Jag har bara kopierat koden som ligger på hd.se, så bilden ligger kvar hos dem. Det gör att det saknas byline, och att länken bara pekar till ursprungsbilden. Det är lite trist, men jag misstänker att man inte petat i Flickrs kod när man embeddade den så då gör jag inte heller det. (Men det är en kanonbild, tagen av Anders Malmberg och inbäddad från den här bloggposten)

Tack för en bra bild, och hoppas nu att det här håller – för ni har ett underbart bildmaterial som verkligen förtjänar att visas upp! Och för sakens skull är det kanske bäst att jag påpekar att jag inte önskar en rättssak eller en faktura – kommer ni fram till att det inte är ok att jag gör så här så bara hojta. Bilden åker bort direkt. Och vi har alla lärt oss något.

Andra som skrivit, förutom Medievärlden är Kristoffer Björkman på PR 2.0 som var först med att notera frågan. BetaAlfa har kommenterat (kort;) liksom Fredrik och jag.

Här finns ett referensbibliotek om upphovsrätt och bilder på nätet och här finns en bra guide om sökningar på Flickr.

Fotnot: Givetvis vet jag vad som har gällt i inbäddningsfrågan tidigare (”aja baja”) och jag vet vad juristerna säger när man frågar (”är du från vettet?”), liksom att jag vet vad normen säger (”givetvis är det här inte ok”). Men jag kan inte motstå en frestelsen att flytta positioner. Och eftersom jag tidigare slagits för att tidningarna BORDE tillåta det här, att de BORDE skapa verktyg för underlätta för icke-kommersiellt utnyttjade av sitt bildmaterial – så är ju det här ett gyllene tillfälle.

Uppdatering: The Indipendent har gjort samma sak, fast värre. Och med en helt annan svansföring i svaren.

Reply from The Independent, Sent: Thursday, January 07, 2010 5:46 PM
We took a stream from Flickr which is, as you know, a photo-sharing website. The legal assumption, therefore, is that you were not asserting your copyright in that arena. We did not take the photo from Flickr, nor present it as anything other than as it is shown there.
I do no consider, therefore, that any copyright has been breached or any payment due.

Wow, liksom…