jardenberg kommenterar – 2010-01-14

 1. Me and you and ours
 2. – Åhh, det blir inte bättre än så här: ”Lemme get this straight…when me was subtracted from you, what’s left over is ours?”

  Alla andra ordlekar kan slänga sig i väggen (http://video.google.com/videoplay?docid=-8342445135331678445# – typ)

 3. Google Earth updates Haiti satellite images
 4. – Satellitbilder i nära realtid. Tanken svindlar. Och så otroligt nyttigt när det gäller hjälparbetet, den här överblicken måste vara ovärderlig när insatser ska planeras

 5. Nytt år – Nya tag
 6. – Sydsvenskan organiserar om. Jag har varit inne på det tidigare – jag är skeptisk till att mediehusen kan klara en integrerad säljorganisation idag, utan att riskera att totalt tappa fokus på nätet. Så länge 5% upp eller ner på pappersannonseringen ger större faktiska tal än 50% upp eller ner på nätet har man ett problem.

  Jämför försöken med att integrera redaktionerna – det fungerade extremt uselt så länge webben var väldigt tydlig lillebror i sammanhanget.

 7. YouTube – Coca-Cola "Happiness Machine"
 8. – STORT tipstack till Nina (http://notanotherplanningblog.blogspot.com/) – hur kan man inte bli glad av den här filmen.

 9. Bloggresa till Korea
 10. – Nej, jag förstår inte varför det är nervöst – jag tycker bara det är GRYMT coolt. Och så är jag lite avundsjuk, men absolut inte missunsam. Vilken trio på bilden! http://blog.emeidi.com/downloads/you-rock-you-rule.gif

 11. Matteformeln för perfekt parkering – DN.se
 12. – Inte så mycket tunga nyheter idag – så då passar vi på att klippa till med något som mänskligheten har längtat efter (i hemlighet) sedan bilen uppfanns. Praktiskt.

 13. BLOGITECTURE – SLEEP SUIT
 14. – Fact or fiction?

 15. Victoria Fine: My Dad Tried to Right a Wrong, Now He's Behind Bars Unjustly
 16. – Konstig historia. Jag har inte grävt så djupt, men det låter som något hämtat från Boston Legal. Konstigt är också att se en redaktör på HuffPo skriva så uppenbart i egen sak. Vad ska man tycka om det?

 17. Why Hasn’t Scientific Publishing Been Disrupted Already? « The Scholarly Kitchen
 18. – Mycket intressant om hur de som borde leda utvecklingen i själva verket släpar efter och håller fast vid stockkonservativa modeller från 1600-talet. Håller akademin på att bli obsolet. Är det som med andra branscher, att tiden för disruption är förbi – och att det blir destruktion istället?

 19. Behind the China attacks on Google (FAQ) | InSecurity Complex – CNET News
 20. – Mer om själva attackerna. Få har varit så öppna som Google om vad som hänt, men genom att lägga pussel är det en intrikat bild som träder fram.

 21. Apple App Store Has Lost $450 Million To Piracy – 24/7 Wall St.
 22. – Även om man gör ett försiktigt estimat och säger att 10% av de som kör piratversioner istället skulle ha köpt så är det alldeles för stora osäkerheter i den här sortens matematik. Det är nog faktiskt helt hopplöst att ens försöka, för å andra sidan måste du räkna med den välkända effekten att fler också köper de applikationer som piratas. De fungerar som marknadsföring.

  BTW, om man inte vet skillnad på Jailbreak och Unlock så kanske man förverkat rätten att kalla sig expert på iphone ;)

 23. Årets vändpunkt med exempel ur verkligheten
 24. – Bra om Apoliva-caset.

 25. HD’s geniala flickr-bildspel otillåtet
 26. – Jag är fortfarande inte helt klar i den här frågan. Jag tror inte rättighetsfrågan är ett stort problem så som HD använder det, även om det givetvis vore ett ännu mycket mindre problem om man bara kört CC-bilder. Men det hade ju inte blivit mycket till ett bildspel. Ffa tror jag kommer undan på att man använder en mekanisk sökning, och pålagt man inte återpublicerar bilderna.

  Däremot tror jag man skulle kunn få twitterpisk på punkten att man bryter mot flickrs tos, och använder flickr som en motor inett kommersiellt sammanhang.

  Men så länge det funkar…

 27. Curating the news from Haiti
 28. – Snabbt, smidigt, självklart och trovärdigt. Etablerade medier har hittat ännu ett område där de kan samspela med det nya på ett smart sätt. Och det är bara skrapat på ytan. Adapt, improvise, overcome.

 29. Angostura-bristen nu i Sverige?
 30. – Äsch, det går lika bra med Underberg.

 31. Resumé: Teliapappan rasar mot Aftonbladets chockhöjning
 32. – Resume står för årets hittills märkligaste artikel. På så många sätt att jag vet inte ens var jag ska börja.

 33. Ett sista varv i Sefastsson-affären? « Mårten Schultz.
 34. – Känns otroligt klumpigt hanterat av åklagare. Hoppas att Mårtens önskningar besannas och att målet går en runda till. Sefastsson borde inte komma undan en ordentlig granskning på vad som närmast känns som en teknikalitet.

 35. IDG väljer WordPress MU för alla sina bloggar
 36. – WordPress MU FTW!

5 thoughts on “jardenberg kommenterar – 2010-01-14”

 1. Lite kul att hd.se inte tillåter att man länkar in deras material på externa hemsidor men gör detsamma med foton från Flickrs användare. Jag tror inte riktigt på att man kan sätta upphovsrätten till foton ur spel genom att hävda att man länkar, de visas ju likförb***at på samma sätt som om bilder var nedladdad. Mycket intressant hur som helst. :)

  Reply
 2. Spännande initiativ, men det är ingen tvekan – HD.se bryter solklart mot reglerna. Fast det finns en lösning på problemet, genom att istället visa upp bilderna i tumnagelstorlek och vid klick på dem länka till originalsidan på Flickr. Precis en sådan förändring gjordes på Images inSuggest ( http://images.insuggest.com/ ) efter att fotografer som lagt upp sina bilder på Flickr hörde av sig till inSuggest med klagomål på att bilderna visades upp i stort format hos inSuggest. Min gissning är att HD.se alltså bara kommer att “klara sig” så länge ingen fotograf av Haitibilder upptäcker bildstölden och kontaktar HD. Så om Twittervännen Sören här vill vara proaktiv så är det läge att förändra utseende och teknik för bildspelet redan nu. Heja på!

  Reply
 3. Nja, det finns mig veterligen inget svenskt rättsfall där tumnaglar icke bedömts vara upphovsrättsskyddade. Hade vi befunnit oss i USA hade det dock kunnat anses som fair use.

  Reply

Leave a Reply