E-Böcker och bokhandlare online (eller: varför göra det enkelt när man kan göra det så här)

Via krångliga vägar, som vanligt, råkade jag snubbla in på de sidor om E-böcker som AdLibris och Bokus tillhandahåller. Och jag backade ut igen, så snabbt som min webbläsare kunde bära mig. Det är inte svårt att förstå varför Daniel Åberg lägger ut sin bok för fri nedladdning istället. Några exempel från AdLibris

 • Varför står det att min PID är “ÿÿÿÿÿÿÿÿ”?
 • Koden skapas genom en process som kallas &quotone-way hash” som gör den oanvändbar för annat bruk än Aktivering.
 • Du kan aktivera en PC eller en Mac samt en handdator med operativsystemet PalmOS (dvs en Palm). (min kursivering)

När det gäller iPhone så skriver AdLibris inte en rad om den (intressant i ljuset av vad Daniel Åberg berättar om sina erfarenheter…) Då är Bokus lite bättre, så här ”enkelt” är det att använda deras böcker i iPhone:

Kan jag läsa e-böcker på min iPhone eller iPod Touch?
Ja, med lite pyssel. Det tyska företaget txtr.com har en iPhone-applikation som klarar av kopieringsskyddade e-böcker i formaten PDF och EPUB – dock tyvärr i dagsläget bara för köpta böcker, inte för bibliotekslån. Applikationen och allt som hör till den är gratis. Gör så här:

1. Om du inte redan gjort det, installera Adobe Digital Editions på din dator, registrera ett Adobe-ID (se instruktioner här), och köp de böcker du vill ha.

2. Ladda ner gratisapplikationen txtr från iTunes och installera på din iPhone eller iPod Touch.

3. Starta txtr-applikationen i din iPhone. Börja med att klicka på “Create New Account” och fyll i det användarnamn och lösenord du vill ha samt e-postadress. Du har nu ett txtr-konto. Klicka därefter på “Enable DRM”. Fyll i samma Adobe-ID och lösenord som du använde för Adobe Digital Editions på din dator. Din iPhone är nu aktiverad för att läsa kopieringsskyddade e-böcker.

4. För att få över böckerna till txtr-appen i din iPhone behöver du ladda upp dem till ditt konto på txtr. Gå till txtr.com och logga in med samma användarnamn som du skapade i steg 3 ovan. Under menyvalet “Upload” på txtr.com, klicka “Add Files” och välj de böcker du vill ladda upp; dessa ligger på din dator under “Mina dokument/My Digital Editions” (Windows) eller “Dokument/Digital Editions” (Mac) och är namngivna efter titel (“Den orolige mannen” i EPUB-format heter t ex “Den_orolige_mannen.epub”). När du laddat upp alla filer, klicka “Finish”. Böckerna ligger nu i din inbox på txtr.com.

5. Öppna txtr-applikationen i din iPhone så har du samma vy där. Gå in på “Inbox” och välj den bok du vill ladda över till din iPhone, klicka sedan på “Download” och därefter på “Read”.

Nu öppnas boken och du kan bläddra och ändra storlek enligt de instruktioner som kommer upp på skärmen. Nästa gång du köper en bok, upprepa bara steg 4 och 5 för att få över den till din iPhone.

Är du kvar? Då tycker jag du ska installera Stanza och hämta fria och tillgängliga böcker på andra tjänster än de här. Sedan stoppar du pengarna i ett kuvert och skickar direkt till författaren. OK?

6 thoughts on “E-Böcker och bokhandlare online (eller: varför göra det enkelt när man kan göra det så här)”

 1. Någon som har tips på en enkel och prisvärd läsplatta? Vill ha en utan bakgrundsbelysning, så papperslik som det bara går. Enda kravet förutom det är att den klarar PDFer. Jag vill inte binda upp mig mot någon abonnemangstjänst eller låsa in mig på nåt sätt, bara köpa en fristående läsplatta. Beställer gärna från overseas om det så krävs.

  Reply
 2. Faktum är att Bokus (eller Elib egentligen, Bokus e-boksshop ligger ju hos dem och det där du klistrat in ovan är ju från Elibs FAQ) verkar göra sig själva en björntjänst genom att ha kvar den där informationen. För de e-böcker som såväl Adlibris och Bokus börjat sälja med vattenmärkning från en del förlag går att läsa i iPhonen utan allt det där Txtr-krånglet. Bara att synka boken via Stanza efter köp så är det klart.

  Det här gäller alltså bara de böcker som säljs med vattenmärkning, inte de med hårda kopieringsskydd. För de behövs den där Txtr-proceduren.

  Reply
 3. Hej, Johan från Elib (som distribuerar böckerna). Hittills har svenska böcker sålts med rätt kraftig DRM, vilket tvingar fram sådana mastodont-FAQ:er. Just det kan inte återförsäljarna lastas för – däremot håller jag med dig om att de bör vara uppdaterade, samt att det bör finnas enklare och kortare instruktioner som komplement.

  Nu har vi lyckligtvis lanserat vattenmärkta e-böcker, vilket gör att det blir bra mycket enklare, precis som Daniel beskriver.

  Reply
 4. Tack för svaret. Måste bara fråga: Vad skulle hända om alla nätshopparna, elib och era kompisar, skulle säga till förlagen att ”Vi accepterar inte det här”.

  Är förlagen verkligen beredda att ställa sig helt utanför det här, och ta risken att det inte blir några e-återförsäljare alls…

  Reply
 5. Klargörande – vi på Elib är inte återförsäljare, utan ren producent och distributör. Konvertering, hosting och DRM/vattenmärkning.

  Vi har angripit problemet åt det andra hållet istället, och försökt bygga marknaden och resonera kring digital distribution. Det har lett till att vi har lyckats övertyga nästan alla förlag om att de måste släppa DRM, och vi kan i Sverige nu köra vattenmärkning som en av ett fåtal marknader i världen, precis lagom till att intresset verkar ta fart.

  Låt oss nu bara hoppas att Apple och andra stora aktörer har lärt sig något och gör det enkelt för användarna att läsa böcker från alla aktörer, inte bara de egna. I klarspråk: låt oss hoppas att iBookstore beter sig som iTunes, där det bara är att dra och släppa böckerna.

  Reply

Leave a Reply