Jag fick en mailfråga från unga stundenten Freja Ingelstam. Det händer dagligen, men den här gången var det en rejäl utmaning. Jag ombad beskriva en dystopisk Facebook-framtid.
Jag har valt att skriva om facebook och hur det skulle kunna gå snett i framtiden. Jag har valt att utgå ifrån dystopin Farenheit 451 som handlar om hur man börjar bränna böcker för att förhindra nytänkande idéer. Människor slutar också träffas i riktiga livet utan istället via tv- skärmar. Samtidigt är det ett kontrollerat samhälle och någon som bryter mot normen eller visar tecken på egna idéer tar staten hand om.
Som ni förstår var det omöjligt att motstå. Uppfylld av den starka och positiva kraften i utvecklingen, övertygad om wisdom of crowds, nyligen hemkommen från resa med internetaktivisterna i mellanöstern… Ni förstår. Jag är ju grundmurat positiv och övertygad om att det blir vad vi gör det till. Men ändå. Frejas frågor och mina svar:
- Om facebook skulle påverka människor negativt, hur skulle det kunna vara? Vad skulle hända om människor började träffas endast virtuellt?
Jag har svårt att köpa den bilden, alla undersökningar visar att det digitala mötet gör att vi möts mer i den fysiska världen också. Det är nog dags att sluta kalla den fysiska världen för ”riktiga livet” och den digitala världen något annat. Du vet: ”vi säger inte IRL längre, vi säger AFK” ;)
Men ok, vad kan gå snett då… Tänk så här kanske: om alla människor helt plötsligt kan kommunicera med alla människor – vad riskerar att gå förlorat. Hur är det med vårt förhållande till Dunbars tal i en sådan värld. Klarar vi av att inte har några hierarkier i våra kontakter, i våra relationer?
- Hur skulle “storebror” eller staten kunna använda facebook som ett verktyg för att kontrollera medborgarna och sprida politisk propaganda?
Känns inte det lite enkelt? Ska du inte klura på hur det blir när alla, i alla fall teoretiskt, omedelbart kan uttrycka sin åsikt och göra det över alla gränser. När den som argumenterar bäst är den som får mest inflytande och som alla sluter upp runt. Klarar demokratin – med tröghet som val vart fjärde år – av en sådan situation? Eller blir alltid styrt genom ”the wisdom of crowds”? Hur hanterar vi den situationen?
- Har du någon annan idé på ett annat problem som skulle kunna uppstå om facebook gick snett?
Jag tror verkligen du ska spinna på tanken att Facebook och sociala medier INTE egentligen tar en spinn i riktning ”evil” och inte heller klassikern att storebror ser dig. Tänk istället på det jag skrivit ovan: tänk om allting som vi ser idag bara blir mer och bättre och direktare och jämlikare. Är det inte en slags massans anarki, eller den populära uppfattningens tyranni. Klarar vi en 100% direktdemokratisk värld? Jag vet inte. Men det är värt att fundera på.
Så här blev resultatet, direkt från Frejas penna.
Den Perfekta Demokratin
Ordet frihet klingar positivt i mina öron, men hur långt kan vi ta vår frihet och bära ansvaret för valen vi gör? I en framtid där vi har makten att besluta i politiska frågor över internet på några sekunder kan mycket gå missat, klarar demokratin, med tröghet som val vart fjärde år, av en sådan situation? Men framför allt, vad och vem påverkar oss i valen vi gör och var ligger makten egentligen?
Jag slår upp min dator och klickar snabbt på internetsymbolen på skrivbordet. Upp hoppar en förstasida späckad med reklam, som min hjärna på en sekund läser av, analyserar och kommer ihåg. Instinktivt klickar jag mig vidare in på facebook, för att hålla koll på vad som har hänt de senaste tio minuterna.
År 2054 sitter jag och öppnar min dator, upp kommer första frågan ”Legalisera samkönat äktenskap? ” –Ja.. varför inte? Nästa fråga ”Burkaförbud?” –Ja, det är jag för, bara otäckt. Efter att ha svarat på folkomröstningarna som kom upp surfar jag vidare in på facebook, läser mailen och kollar det nyaste i tidningarna.
I ett samhälle där en perfekt demokrati fungerar får alla ta del av alla beslut. Via internet klickar du in vad du anser att staten ska verka för, vad som ska legaliseras och förbjudas. Visst har vi kommit fram till den ultimata demokratin där makten ligger så nära folket att du får ta del i varenda liten fråga, men vad hände med de genomtänkta och långsiktiga lösningarna? Hos vem hamnar makten egentligen och hur påverkade blir vi av annonser, reklam och märken runt omkring oss, men framför allt, vem bestämmer vilka frågor du ska sitta hemma framför din skärm och besvara?
I en demokrati där personer röstar utan insikt i hur samhället kommer att formas utan enbart efter det egna intresset kommer det att uppstå problem. Då alla bestämmer om allt finns de aldrig någon ansvarig när det går fel, det finns heller inget intresse i att ta hand om samhällets minoriteter. Vi kommer också känna att vi är fria att bestämma över allt i våra liv och i vårt samhälle, men hur mycket påverkas vi utifrån och vem är det egentligen som styr, inte bara över samhällsfrågor utan även över våra tankar och åsikter?
Jag har kontaktat Joakim Jardenberg, ”förändringsförespråkare, framtidskramare och debattör i allt som rör sig runt gamla, nya, digitala och sociala medier” för lite svar i om hur en expert kan se på teknikens roll i framtiden. ”Tänk om allting som vi ser idag bara blir mer och bättre och direktare och jämlikare. Är det inte en slags massans anarki, eller den populära uppfattningens tyranni.” För mycket frihet glömmer bort de viktiga moralfrågorna och de svaga i samhället. Är alla tillräckligt medvetna och pålästa för att kunna ta det rätta valet eller det rätta beslutet i alla frågor?
Tillbaka till 2054; jag stöter på en fråga som jag faktiskt inte är helt säker på; ”Avskaffa monarkin?”. – Det finns en enkel lösning på det här problemet, tänker jag och går in svarar på några snabba frågor om mig själv för att komma fram till vad jag borde ta för ställning i en sådan här fråga, efter en minuts ifyllande av rutor i ett frågeformulär har jag fått ett svar ”Du är konservativ och ser gärna att kungafamiljen stannar kvar”, där har jag alltså mitt svar. Det som inte kommer upp i tankarna är vem som gjorde det lilla frågeformuläret, någon för eller emot monarkin? Med tanke på svaret antagligen någon som är för i frågan.
För hundra år sedan var det de som kunde läsa, skriva och räkna som hade makten i Sverige, men hur ser det ut idag i ett av världens modernaste land där i stort sett alla kan hantera dessa tre färdigheter och ta in information? Makten ligger nu hos dem som bestämmer vad vi ska läsa, och vilka frågor som ska surra i våra huvuden. I ett samhälle där vi tror oss ha all denna frihet kan vi lätt bli blinda och okritiska till det vi läser, och stämmer det inte att vi varje dag går till skolan och lär oss om hur vi ska fungera för att föra just vårt samhälle framåt?
Makten ligger alltså hos de manipulerande och de som vet hur hjärnan fungerar när vi tar in information, den ligger även hos dem som vi litar på och har som jobb att lära oss hur vi ska bete oss i samhället och vuxenlivet. ”Den som argumenterar bäst är den som får mest inflytande och som alla sluter upp runt” säger Joakim, och hur vet vi att den här personen för fram de rätta och bästa för oss och samhället?
I ”Farenheit 451” används tekniken snarare till att kontrollera och begränsa friheten hos individen och kommunikation mellan människor, information undanhålls från medborgarna och omvärlden blir inte intressant. I min dystopi ser jag motsatsen; det är den verkliga friheten, eller snarare tron om en verklig frihet, tillgång till all information och valfrihet i alla frågor som blir ett problem i samhället.
I en stat där friheten över snabba val är sanning finns det ingen som hindrar oss från att ta fel beslut, för även om demokrati anses, i vår värld vara det bästa styrelseskicket så kan vi inte ta del av så mycket information och ta ställning i alla frågor. Vi vet heller inte vem de är som skriver informationen vi baserar våra svar på och var den sanna makten ligger. I ett samhälle där alla är ansvariga blir ingen ansvarig, minoriteter och svaga glöms bort och vi lägger vårt tillit på den som låter och framstår som trovärdigast.
Tack Freja, för intressanta frågor och ännu intressantare tankar. You rock!
det finns ju en massa olika scenarier vad gäller oss i framtiden. jag tror att tekniken och speciellt sociala medier hjälper oss att bli friare.
Eftersom vi lever i grupp behõver vi ledning. Ledningen behöver värderingar som accepteras och ständigt diskuteras och ifrågasätts. Ledningen lyssnar och sammanfattar och fõr utvecklingen framåt. Såklart det blir bättre möjlighet för utvecklande ledning när tekniken ger möjligheterna. Någon leder alltid.
Det göttiga är att premisserna för ledarskap förändras jämfört med premisserna under industrisamhället. :)
Ett annat möjligt uppslag är att Facebooks censur ökar. Vi ser ju redan idag exempel på hur vi varnas att lämna Facebook för resten av internet, om hur vissa inlägg plockas bort för dom innehåller något som klassats som naket, och hur myndigheter kan plocka bort folks konton genom att välformulerat mail. Den vinkeln skulle jag nog välja för en dystopi vad gäller Facebook.
Direktdemokrati i alla ära, men vi kan inte lita på en kommersiell (med egen agenda) plattform för alltid.
(Ja, Facebook gör massor av bra saker också, missförstå mig inte…)
Härligt inlägg! Transparensen på nätet kommer inte att tillåta att världen går i en icke önskad inriktning, givet att en majoritet av mänskligheten förblir god, att vi är rädda om vår jord, miljö och resurser. Ingen communityägare, regering eller diktator, alla diktatorer kommer att försvinna när den perfekta demokratin har segrat, kommer någonsin att kunna kontrollera eller förhindra människor att uttrycka vad de känner, gillar och tycker. Mänskligheten går mot en ljus framtid, oavsett vad Facebook gör eller om Facebook överlever eller inte..
Mycket bra inlägg Freja, och fint att bereda tankarna plats Jocke. Vi behöver politiken, vi behöver tröghet i systemen för att inte hamna i majoritetens diktatur eller ännu värre den härskarklass (programmerare/kommunikatörer) som ställer frågorna.
Är framtiden ljus? Det får vi se till att den är.
Tack till sjysst feedback!
Jag ser nog en ljus framtid där sociala medier används för att informera och leda till demokrati, vilket jag nog tycker vi kan se tydligt efter hur facebook användes i Nordafrika?
Grymt jobb, Freja. Passa på att delta i diskussionen här så får du ett mervärde som inte hittas i plugget. :)
Riktigt intressant inlägg. Precis det här tänkte vi diskutera kring en tweetup lunch i Halland nästa vecka. Det här blir perfekt att ha som utgångspunkt.
Bra Freja!
Kul att se att mitt skolarbete faktiskt kommer längre än till min lärares betygsättning!
Blir grymt inspirerad själv av så positiv feedback! Tack!