Facebook och det där med konversationer

Nyligen släppte Facebook en ny funktion för att kunna se hur många som sett ett inlägg i en grupp. Man kan också se vilka och när. Nu börjar det rulla ut på svenska och då dök det upp diskussioner om funktionen i mitt flöde.

Men jag fascineras över reaktionerna som ensidigt verkar pendla mellan ”meningslöst” och ”integritetskränkande”. Någon enstaka försöker argumentera för nytta, i stil med ”men då kan man inte längre hävda att man inte fått informationen…”

Jag ser något helt annat här. Jag ser ännu ett steg mot att bygga ihop den fysiska och den digitala sfären. Det är en funktion som är ganska självklar i en konversation i den fysiska världen, inom en grupp som samtalar.

Du märker ju direkt respons från de som pratar tillbaka, och där är Facebook redan. Men i den fysiska världen kan du också se skillnad på vilka som verkar lyssna och vilka som inte gör det, vilka av de som lyssnar som väljer att prata tillbaka och vilka som inte gör det. En lyssnande tystnad är en oerhört stark indikator i den fysiska världen – men den har varit helt frånvarande på Facebook. Tills nu.

På sidor har vi haft tillgång till utmärkt statistik via Insight, som talat om för oss hur vårt material tagits emot även om det inte ageras på. Men i alla andra sammanhang har det bara funnits döva öron eller pratande munnar. Nu får vi det instrument som saknas för att gruppen ska bli en riktigt grupp och för att konversationen ska bli en riktig konversation. 

Återstår bara för oss att lära att ännu en regel från den fysiska världen har flyttat över till den digitala.

Två marginalanteckningar. Först, observera att facebook inte säger att någon läst inlägget, man säger att någon sett det. Viktig skillnad, och mer detaljerat än så lär det vara svårt att åstadkomma. Sedan, jag tror inte att något liknande kommer att komma på vår wall/timeline. Att kunna titta in hos någon utan att lämna spår känns som en djupt inbäddad grundläggande princip hos FB. Men den som lever få se. Som alltid med Facebook.

Uppdatering: jag hade tänkt länka till grymma Facebookskolans artikel om det här, men glömde. Sorry, nu rättat. Rekommenderar för övrigt alla att hålla koll på den sajten. Det är inte så mycket djupare analyser, men de är verkligen på tå med nya funktioner och nyttiga sammanhang. Heja!

2 thoughts on “Facebook och det där med konversationer”

  1. Facebook säger väl inte ens att man SETT inlägget? Snarare hur många det VISATS för. Vilket gör avståndet till “läst” ännu tydligare.

    Reply
    • Bra poäng. Men på engelska är termen ”Seen by [n]” – det kan nog tolkas lite vilket som. Men det viktiga är att vi är överens om vad det innebär och vad vi kan göra med det.

      Reply

Leave a Reply