Falska rykten, snabba sanningar och självläkande system

Ingen har väl undgått att den stora nyhetsbyrån AP hackades på Twitter, falska tweets berättade om explosioner i vita huset och att president Obama var skadad. Ingen missade väl heller hur börsen störtdök som ett resultat av den falska nyheten. Många utbrast ett närmast skadeglatt ”Titta så sårbara vi är”. Och det är klart att man bör fundera över hur det skulle kunna undvikas.

Men titta lite närmare på grafen i toppen. Den visar en högst normal börsutveckling för Dow Jones index, förutom den där djupa avgrunden kl 13:10. Men bara tio minuter senare är man tillbaka på vanlig nivå igen.

Det finns någon självläkande över den organiska maskin vi kallar för internet. Inte bara ur den rent tekniska aspekt som nätet en gång utvecklades ur, utan också när det gäller den information som färdas i sladdarna – och inte minst de människor som utgör dess kärna.

Jag har varit inne på det tidigare. And I’m still amazed.

3 thoughts on “Falska rykten, snabba sanningar och självläkande system”

    • Japp, var inne på samma sak i en facebook-kommentar. Att HFT i det här fallet kan ställa till saker och ting. Men också att det är specifikt för det här fallet, och egentligen ett större problem med HFT.

      Reply

Leave a Reply