Gowalla, en typiskt sticky app ;)

Jag har ofta prata mig varm för Brightkite. Genom att låta mig ta en bild, lägga till en anteckning och automatiskt addera tidpunkt och plats har bkite gett mig alla krokar jag behöver. 10 år senare kan jag garanterat dra mig till minnes den platsen. Jag har checkat in hundratals gånger och jag gillar verkligen bkite. (brightkite.com)

Men nu finns det en ny kid on the block. Gowalla. Den sprider sig som en skogsbrand. Inte alls lika nyttig som bkite, men ändå lite samma princip. Du checkar in på de platser du besöker. Så långt ganska likt bkite, men där slutar likheterna.

Enklast kan det kanske beskrivas som att där bkite är som TripIt (nyttigt, men inte speciellt kul) så är Gowalla som Dopplr (supersocialt och snyggt).

Gowalla är nog en av de mest sticky apps jag snubblat över på länge. Till och med wifey är hooked… Skälen är många, men för att nämna några:

 • det är snyggt. Udda i sin form men läckert och med ett tonläge som tilltalar.
 • det är ett spel, typ. Alla med minsta lilla tävlingsnerv tilltalas.
 • det är som ett kinderegg. Det finns knappast någon manual, utan den första perioden med gowalla präglas av många små, obegripliga, men roliga överraskningar. Som med tiden blir till aha istället. Ursmart.
 • det är iPhone only. Inga stiffa nokiatyper här inte.
 • det är ohypat. Det har inte skrivits spaltkilometer om det, utan istället är det äkta wtm som gäller.
 • mycket mer, men nu ska jag kliva på planet. Fyll på med dina erfarenheter och synpunkter i kommentarerna. Vi har mycket att lära av gowalla.com

Kul kommentar från okänd @twitter och från Christian Edwertz: ”Gowalla är socialt när det är som roligast

35 thoughts on “Gowalla, en typiskt sticky app ;)”

 1. Tycker att Gowalla tilltalar den inneboende samlaren i en. Det handlar mer om spotting än om positionering, eller rättare sagt det kommer på köpet. Beroendeframkallande, absolut! =)

  En “dold” funktion jag gillar är när man är inne på “Spots” och väljer kategori och sedan lutar telefonen så får man upp en karta med alla platser utritade med nålar.

  Reply
 2. Håller med Fredrik. Att tilltala samlaren i folk är väldigt enkelt men effektivt. Att belöna användaren med nya iconer, pins, stamps etc är riktigt enkelt och skrämmande effektivt. Att applicera samma på registreringsformulär (som t.ex. LinkedIn gör) har samma effekt. Behöver man bara fylla i två uppgifter till för att få 100% i sin profil så gör man det… I alla fall jag, samlare som jag är…

  Reply
 3. Jag tycker också om Gowalla, men som jag sa till några andra Gowallaintresserade över lunch igår – jag är lite besviken på att spelmekaniken i appen inte är mer utbyggd, roligare gjord. Det vore väl perfekt om man kunde samla på serier av prylar så att det fick nån mer funktion än bara att samla prylar på hög?

  Typ “Du har hittat 4 av 5 delar till månraketen – du saknar nu bara kommandomodulen!” och så nån bonus när man samlat ihop en “hel” pryl.

  En annan sak som vore lite kul är om det gick att se vilka “prylar” som ligger på vilket ställe innan man kommer dit. Då skulle man kunna gå på skattjakt på riktigt. Geocaching light, liksom.

  Reply
 4. Grattis, du har verkligen lyckats samla ihop en imponerande samling. Nu blev jag lite sporrad att bli bättre på att Gowalla själv. :)

  Reply
 5. Håller med det är en trevlig app. Gillar att man måste vara på platsen för att skapa/checka in. Skulle varit extra kul om man som på bkite kunde lägga in egna foton på platsen. Väntar bara på att det skall bli en geocachemix av det hela, Funderade på när jag lade till Pontushallen att skriva som kommentar att det låg en pryttel där på riktigt :-)

  Någon som hittat ett sätt att föreslå nya kategorier, finns en del jag saknar som ex. “vanlig skola”.

  Reply
 6. Gowalla is teh new shit! :) Roligast hittills är såkart att jag spottade er på Tennstopet häromkvällen tack vare denna beroendeframkallade tjänst.

  Att starta enkelt och okomplicerat hör nog till framgångskonceptet, men med bilduppladdningsmöjlighet skulle Gowalla lätt bli min drug of choice.

  Lite roligt är att man kan följa sina items historik, dvs vem som har droppat/plockat upp dem var. Tyvärr bara via webben än så länge.

  Reply
 7. Aha – det var ju riktigt intressant! Jag hade helt missat att det finns features i webbappen som saknas i iPhoneappen. Tack!

  Reply
 8. Om bara fanskapet hade låtit mig logga in i mitt hus.

  Nej, app-jävel, jag vägrar gå ut i kylan bara för att du verkligen med GPS vill kontrollera att jag är hemma hos mig själv.

  Reply
 9. Om du har skapat platsen själv så kan du ju gå in i webbgränssnittet och öka “upptagningsområdet”. Klicka fram din spot, klicka på edit och välja att du är en nöjespark istället, typ.

  Reply
 10. Gowalla kan säkert vara jätteroligt om man använder det, men delningen till Twitter får mig att vilja hemsöka utvecklarna. Hatar det verkligen innerligt. Jag är så sinnessjukt ointresserad av om X är på ICA. Usch och tvi.

  Reply
 11. Varför har inte twitter en mute-funktion som man kan införa på vissa nyckelord? Jag följer en hoper intressanta människor, men Gowalla uppdateringar får även mig att gå bananas. TRÅÅÅÅÅÅKIGT

  Reply
 12. Det beror väl lite på hur man använder det. Själv skickar jag aldrig till twitter om jag inte skriver något extra också. Och om jag gör det blir det ju faktiskt som en alldeles äkta tweet. Kör samma princip med bkite numera. Bara added value som broadcastas.

  Reply
 13. Gäller det mina också, för iaf ska jag skruva ett varv till på min output. Även om jag i huvudsak anser att det är upp till mottagaren, och inte producenten, att filtrerera.

  Reply
 14. Det gäller alla. Eventuellt hade Fuglesang kunnat få dispens om han berättat att han precis “Checking in at the ISS” Dvs, det ska till rätt mycket innan jag som icke användare av Gowalla tycker att det blir intressant. :-)

  Reply
 15. Har sett att användandet av Gowalla ökat lavinartat bland mina vänner, men har ännu inte börjat använda det själv. Den här posten – med tillhörande kommentarar – får mig emellertid att komma till skott.

  Reply
 16. Men jag hajar nog fortfarande inte riktigt. Om jag skriver en status också, så är det ju ingen skillnad på en på en ”Gowalla-post” och en ”äkta” tweet? Pratar vi verkligen om samma sak?

  Reply
 17. Jag tror det är en vanesak. I början störde jag mej också på twittrare som blandade “högt och lågt”, men snart vänjer man sig vid att fästa ögonen på det intressanta.

  Instämmer dock att det kan finnas behov av en “filterfunktion” som gör det möjligt att städa bort hashtaggar och nyckelord som av någon anledning känns extra viktiga att undvika.

  Till sist har jag känslan av att all entusiasm med tvingande nödvändighet också skapar en viss irritation! :)

  Reply
 18. En annan viktig skillnad är att det i Brightkite är onödigt krångligt (och ofta blir fel) att lägga till en egen plats. Hur många platser är det inte som bara heter “Sweden”?

  Gowalla har implementerat den funktionen helt rätt.

  Reply
 19. Twittra från Tweetie när det är statusen som är viktig, lägg till gowalla (eller google maps) när platsen av någon anledning är viktig (För oss andra! Typ “Har hittat ett fantastiskt kantarellställe”), lägg till en bild när bilden bidrar med något viktigt.

  Gowalla tillför absolut ingenting till tweets och då ska det inte tillföras. Twitterinteraktionen känns minst lika spamig och irro som mafia war. Folk lär sig efter ett tag, både att mafia war och gowalla är trams (på twitter) så det kommer att gå över.

  Reply
 20. Men om innehållet är detsamma (minus en liten länk på slutet) så kan det väl inte göra någon skillnad för dig om jag twittrar från tweetie eller gowalla?

  Att du reagerar på de som bara skickar check in-meddelade kan jag förstå, men du behöver väl inte kasta ut hela babyn med badvattnet för det?

  Reply

Leave a Reply