Jag har ofta prata mig varm för Brightkite. Genom att låta mig ta en bild, lägga till en anteckning och automatiskt addera tidpunkt och plats har bkite gett mig alla krokar jag behöver. 10 år senare kan jag garanterat dra mig till minnes den platsen. Jag har checkat in hundratals gånger och jag gillar verkligen bkite. (brightkite.com)

Men nu finns det en ny kid on the block. Gowalla. Den sprider sig som en skogsbrand. Inte alls lika nyttig som bkite, men ändå lite samma princip. Du checkar in på de platser du besöker. Så långt ganska likt bkite, men där slutar likheterna.

Enklast kan det kanske beskrivas som att där bkite är som TripIt (nyttigt, men inte speciellt kul) så är Gowalla som Dopplr (supersocialt och snyggt).

Gowalla är nog en av de mest sticky apps jag snubblat över på länge. Till och med wifey är hooked… Skälen är många, men för att nämna några:

  • det är snyggt. Udda i sin form men läckert och med ett tonläge som tilltalar.
  • det är ett spel, typ. Alla med minsta lilla tävlingsnerv tilltalas.
  • det är som ett kinderegg. Det finns knappast någon manual, utan den första perioden med gowalla präglas av många små, obegripliga, men roliga överraskningar. Som med tiden blir till aha istället. Ursmart.
  • det är iPhone only. Inga stiffa nokiatyper här inte.
  • det är ohypat. Det har inte skrivits spaltkilometer om det, utan istället är det äkta wtm som gäller.
  • mycket mer, men nu ska jag kliva på planet. Fyll på med dina erfarenheter och synpunkter i kommentarerna. Vi har mycket att lära av gowalla.com

Kul kommentar från okänd @twitter och från Christian Edwertz: ”Gowalla är socialt när det är som roligast