För det första ska det konstateras att det är en pryl som fascinerar ALLA. Inte ens när jag knallade runt med en av de första iPhones i Sverige blev jag så antastad som i kväll när jag åkte hem från Arlanda med min iPad. Jag fick inte vara i fred en sekund. Och alla ville känna på den, inte bara titta. Alla har hittills reagerat på den fantastiska skärmen, på hur snabb och lättnavigerad den är och hur gedigen den känns. Det sista kan vara en omskrivning för att man tycker den är tyngre än vad man tror;)

Här är 15 minuter där jag pillar, pekar, testar och känner mig fram. Jag går igenom problemen med att använda den i sverige, lyssnar på Spotify, kör Bredbandskontrollen, visar hur snygg wordpress-appen är i paddan, och går igenom svenska mediesajter och deras play-appar. Är jag för långsam kan du låta filmen rulla på samtidigt som du läser de tio punkterna som ligger under klippet. Ber om ursäkt för allt uhhmande;)

iPad – 15 minuter demo from Joakim Jardenberg on Vimeo.

Min egen första upplevelse är WOW. Men först lite minuspunkter.

  1. Den är inte släppt i Sverige. Det betyder tex att det inte finns någon svensk ordlista i den, det finns heller inget svenskt tangentbord. Man får alltså köra med gamla ”press and hold” för att få fram en räksmörgås. Det löser sig nog snart.
  2. Inte släppt i Sverige betyder också att du inte kommer in i Appstore med ditt svenska konto. Det är enkelt att lösa, men ändå en liten vägbula.
  3. Pixeldubbleringen för de iPhone-apps som inte är anpassade för iPad är verkligen anskrämlig. Märkligt nog funkar det hyfsat ändå för vissa apps, tex Tv4play och SVTplay, men för det stora flertalet apps är det en skrämmande upplevelse. Visa det INTE när du vill impa med paddan.
  4. Jag är inte säker på att det är en nackdel, förmodligen kräver det bara tillvänjning – men tangentbordet är en utmaning. På iPhone har jag blivit blixtsnabb med tummarna, men här funkar det inte så. Det är för stort (!). Det känns som det kommer att bli en trefingersvariant, men det lär jag återkomma till. Responsen däremot är helskön. Får jag bara rätt på fingeruppsättningen så blir det super.
  5. Materialet är på fodralet är härligt men kanterna är alldeles för vassa. Det blir ingen bra känsla.

På plussidan finns det egentligen hur mycket som helst att lyfta fram. Men jag nöjer mig med fem punkter nu, du kommer ändå inte att fatta förrän du har testat den ;)

  1. Första känslan när du får den i handen. Den känns som den kostar en miljon, så välbyggd är den. Inte en vass kant, inte en miss, inte en detalj som känns ”fel”. Skärmen är otäckt bra, både på att visa bild och på att vara följsam för dina kommando. Och den växlar orientering så snabbt att man knappt tror det är sant. Om inte…
  2. … knappen som jag alltid saknat på iPhone är ställd i sitt låsläge. Det kan synas vara en detalj men jag älskar att kunna låsa skärmbilen i antingen stående eller liggande – alldeles oberoende av hur jag vänder och vrider mig i sängen.
  3. De inbyggda apparna är galet snygga. Men också galet galna, för det ser verkligen inte ut att följa samma mall. Snyggast är kalender och adressbok, och det är ett stuk som skulle kunna få följa över till fler apps. De är snabba och känns grymt stabila.
  4. Batteritiden verkar nästan osannolik. Jag har piskat min padda i över fem timmar, ihållande och envist, och den har 70% batteri kvar. Förvisso enligt den egna mätaren, men ändå.
  5. Och det bästa till sist. Safari. Åhhh, vilket bra fönster till One Machine. Precis vad jag hade hoppats på, för det är där framtiden ligger. Paddan ska ha duktiga sensorer, bra inout och output, men den ska lik förbaskat veta sin plats. Uppgiften är att vara ett så bra fönster ut mot internet som det bara är möjligt. Och det vet ju alla att fönster måste vara transparenta, och komma i vägen så lite som möjligt. Med iPad och Safari tog vi just ett rejält kliv mot den visionen. Strålande, helt enkelt.

Det finns en film på samma tema från Allt om Mac som har packat upp och testat iPad Även UI-gurun Jonas Söderström har summerat sina första intryck. Fler länkar lär komma efterhand som de droppar hem till sverige.

Till sist: ställ gärna frågor eller kom med synpunkter i kommentarerna. Jag lovar försöka svara alla.