iPad – 10 kommentarer och 15 minuter demo

För det första ska det konstateras att det är en pryl som fascinerar ALLA. Inte ens när jag knallade runt med en av de första iPhones i Sverige blev jag så antastad som i kväll när jag åkte hem från Arlanda med min iPad. Jag fick inte vara i fred en sekund. Och alla ville känna på den, inte bara titta. Alla har hittills reagerat på den fantastiska skärmen, på hur snabb och lättnavigerad den är och hur gedigen den känns. Det sista kan vara en omskrivning för att man tycker den är tyngre än vad man tror;)

Här är 15 minuter där jag pillar, pekar, testar och känner mig fram. Jag går igenom problemen med att använda den i sverige, lyssnar på Spotify, kör Bredbandskontrollen, visar hur snygg wordpress-appen är i paddan, och går igenom svenska mediesajter och deras play-appar. Är jag för långsam kan du låta filmen rulla på samtidigt som du läser de tio punkterna som ligger under klippet. Ber om ursäkt för allt uhhmande;)

iPad – 15 minuter demo from Joakim Jardenberg on Vimeo.

Min egen första upplevelse är WOW. Men först lite minuspunkter.

 1. Den är inte släppt i Sverige. Det betyder tex att det inte finns någon svensk ordlista i den, det finns heller inget svenskt tangentbord. Man får alltså köra med gamla ”press and hold” för att få fram en räksmörgås. Det löser sig nog snart.
 2. Inte släppt i Sverige betyder också att du inte kommer in i Appstore med ditt svenska konto. Det är enkelt att lösa, men ändå en liten vägbula.
 3. Pixeldubbleringen för de iPhone-apps som inte är anpassade för iPad är verkligen anskrämlig. Märkligt nog funkar det hyfsat ändå för vissa apps, tex Tv4play och SVTplay, men för det stora flertalet apps är det en skrämmande upplevelse. Visa det INTE när du vill impa med paddan.
 4. Jag är inte säker på att det är en nackdel, förmodligen kräver det bara tillvänjning – men tangentbordet är en utmaning. På iPhone har jag blivit blixtsnabb med tummarna, men här funkar det inte så. Det är för stort (!). Det känns som det kommer att bli en trefingersvariant, men det lär jag återkomma till. Responsen däremot är helskön. Får jag bara rätt på fingeruppsättningen så blir det super.
 5. Materialet är på fodralet är härligt men kanterna är alldeles för vassa. Det blir ingen bra känsla.

På plussidan finns det egentligen hur mycket som helst att lyfta fram. Men jag nöjer mig med fem punkter nu, du kommer ändå inte att fatta förrän du har testat den ;)

 1. Första känslan när du får den i handen. Den känns som den kostar en miljon, så välbyggd är den. Inte en vass kant, inte en miss, inte en detalj som känns ”fel”. Skärmen är otäckt bra, både på att visa bild och på att vara följsam för dina kommando. Och den växlar orientering så snabbt att man knappt tror det är sant. Om inte…
 2. … knappen som jag alltid saknat på iPhone är ställd i sitt låsläge. Det kan synas vara en detalj men jag älskar att kunna låsa skärmbilen i antingen stående eller liggande – alldeles oberoende av hur jag vänder och vrider mig i sängen.
 3. De inbyggda apparna är galet snygga. Men också galet galna, för det ser verkligen inte ut att följa samma mall. Snyggast är kalender och adressbok, och det är ett stuk som skulle kunna få följa över till fler apps. De är snabba och känns grymt stabila.
 4. Batteritiden verkar nästan osannolik. Jag har piskat min padda i över fem timmar, ihållande och envist, och den har 70% batteri kvar. Förvisso enligt den egna mätaren, men ändå.
 5. Och det bästa till sist. Safari. Åhhh, vilket bra fönster till One Machine. Precis vad jag hade hoppats på, för det är där framtiden ligger. Paddan ska ha duktiga sensorer, bra inout och output, men den ska lik förbaskat veta sin plats. Uppgiften är att vara ett så bra fönster ut mot internet som det bara är möjligt. Och det vet ju alla att fönster måste vara transparenta, och komma i vägen så lite som möjligt. Med iPad och Safari tog vi just ett rejält kliv mot den visionen. Strålande, helt enkelt.

Det finns en film på samma tema från Allt om Mac som har packat upp och testat iPad Även UI-gurun Jonas Söderström har summerat sina första intryck. Fler länkar lär komma efterhand som de droppar hem till sverige.

Till sist: ställ gärna frågor eller kom med synpunkter i kommentarerna. Jag lovar försöka svara alla.

43 thoughts on “iPad – 10 kommentarer och 15 minuter demo”

 1. Bra genomgång! Vill ha! och skulle vilja ge till min mor så fort den får en videokamera. Hon är diagnosticerad med Alzheimer (tidig fas) men tror att hon skulle kunna jobba med den här intuitivt än så länge. Och åh, vad jag saknar REDIG bredbandshastighet när jag tittar på det här #kina #Gfw

  Reply
 2. En liten fråga, Istället för att ta med min PC på möten så tänkte jag att ta med Ipad och då jag har behov av att öppna ett word/excel/PP fil så skulle jag istället använda Ipaden. (med tanke på batteritiden och snabbheten att starta). Hur fungerar det med filsystem/folder? och hur är det med word/excel/PP dokument? Blir dessa bra?
  Hälsningar
  Hans

  Reply
 3. Apples motsvarighet till Office – iWorks – finns för iPad. Jag har inte hunnit testa än, men på min laptop är det en favorit. Jag skyr Powerpoint och jobbar istället alltid i Keynote, ett program som jobbar med din kreativitet istället för mot den ;)

  iWorks kan både importera och exportera till Office.

  Reply
 4. Den ser riktigt trevlig ut! Det jag är undrar mest vad det är du tror att du kommer använda den till i första hand? Jag försöker hitta ett starkt nog argument till att lägga pengarna på en iPad istället för något annat tråkigt…

  /Jens

  Reply
 5. Hej!
  Jag vet att Jobs själv har svarat på frågan, men vill ändå ställa den: Funkar tethering via bluetooth/USB med iPhone?

  Tack!

  Reply
 6. tethering… om du har en jailbreakad iphone kan du dela bredbandet via wlan istället för blåtand. Har ingen padda men det borde fungera som det gör med min macbook

  Reply
 7. Det verkar gå att köpa iPad-appar i iTunes på datorn med svenska itunes-kontot. Stämmer det?

  Reply
 8. Jag får inga entydiga signaler från varken itms, app store eller book store. Ibland funkar det en gång med svenska kontot och sedan inte, ibland funkar det med amerikanska kontot. Och för det mesta funkar det inte alls. Det känns som någon sitter i cupertino och skruvar på rattarna.

  Reply
 9. Har sett att det kommer ett kit med usb och sd läsare. OM (med apple vet man ju aldrig…) man kan få över bilderna från kameran på ett vettigt sätt, tror du den kommer att kunna ersätta en laptop för urval, mellanlagring samt sändning av bilder? Hade varit smidigt om det funkar! /Markus Sandin, fotograf

  Reply
 10. Joakim, har själv fått min iPad ikväll men kan inte få tag i iWorks programmen via iTunes. Någon lösning på detta förutom att skaffa amerikanskt konto?
  /Fredrik Svedberg

  Reply
 11. Det skulle säkert kunna fungera så. Men det bygger lite på hur filhanteringen blir i det program du tänker dig att använda. I dagsläget är det ju ganska svårtillgänglig, så det behövs ett bra ”gallery”, klart mer avancerat än det som finns idag.

  Reply
 12. Nej, den enda lösning jag har är att du gör som jag, registrerar ett us-konto. Hade det redan sedan tidiga iphone-tiden, men vill minnas att det är en enkel setup. Tänk på att du måste kunna betala med amerikanskt kreditkort också.

  För övrigt är det där rent generellt den svajigaste biten just nu. Det känns som paddan blir förvirrad av de olika kontona. I iTunes i datorn funkar det fint däremot, så du får ta hem där och sedan synka över.

  Reply
 13. Jag är verkligen supersugen på en padda, men hur funkar det om man inte har ett wifi nät att ansluta till?

  Kan jag ansluta till en telefon som delar ut internet via blåtand/wifi?
  Eller måste jag vänta till det kommer en 3/4g variant?

  Reply
 14. Så om jag fattar det hela rätt så är det inte säkert att ett svenskt konto fungerar om man laddar ner appen från datorn och sen synkar över till ipaden, är det riktigt?

  Reply
 15. Många program kan du söka upp i svensk iTMS och synka över, men långt från alla. Tex kommer du inte över iBook på det viset, utan för det måste du ha ett amerikanskt konto. Ska du sedan kunna handla böcker den vägen måste du också ha ett amerikanskt kredikort kopplat till till amerikanska konto, eller köpa gift certificates på ebay. Det funkar utmärkt, men är ju lite meckigt och omackigt…

  Reply
 16. Och om man ska jailbreaka sin iPhone 3G för att dela ut 3G via wifi, vilken metod ska man använda? Googling ger mängder med träffar, men vilken är den bästa/stabilaste/mest använda?

  /iPad WiFi 32GB

  Reply

Leave a Reply