Ja, jag älskar internet

Unni Drougge är grym. Men nu är hon också arg, eller kanske snarare besviken. I bloggposten THE BIG iFAMILY går hon i fem punkter till storms mot det som hon anser är fel med internet i Sverige i dag. Hon tycker också att vi ska gräla mer. Ok. Det kan jag ställa upp på.

Eftersom texten innehåller ett exempel på hur en internetevangelist säger ”Hej, jag heter X och jag älskar internet”, och eftersom tajmingen stämmer väl så är väl rimligen då jag en del av det problem hon beskriver. Jag skickade nämligen exakt en sådan tweet inför ett seminarium som jag skulle hålla under rubriken ”opinionsbildningens nya infrastruktur”. Via bambuser kan man följa vår diskussion.

För att inleda grälet, som jag snarare hoppas ska vara en konstruktiv dialog, försöker jag utifrån min position och den här panelen bemöta Unnis fem punkter.

 1. Pengarna. Jag fick inte ett öre för den här sessionen. Det fick inte någon annan i panelen heller. Jag tjänar inte heller något på allt annat arbete som jag lägger ner pro bono, för att bistå kulturen, ungdomar och äldre, kämpa för öppna data eller arbeta för frihet och demokrati både på hemmaplan och längre bort. Jag jobbar hårt resten av tiden och kan ta bra betalt av stora företag – som har råd med det. Den bytesbalansen skapar mig handlingsfrihet att göra good shit även för de som inte kan betala.
 2. Klart att det finns listor. Vi är människor, och de fyller säkert en massa grundläggande behov för oss. Men att det finns betyder inte att de har genomgripande betydelse. Panelen är inne på det, och direkt efter vår panel utsågs årets Almedalsbloggare. Fantastiska Lena Lid Andersson finns inte på en enda lista.
 3. Klart att en verksamhet så stor som internet skapar en hel lång svans av nya företag, nya branscher och rent av nya jobb. Men det är väl ändå inte dåligt? Att man kan köpa in SEO-hjälp är ju inte samma sak som att man måste. Twingly är väl ett litet coolt företag, Makthavare.se ett smart kluster, Politometern ett smart hack? Varför är det fel?
 4. Elitdebatten måste vi försöka få styr på. Jag ska försöka hitta en vinkel som känns ny, och inte bara säga det som redan sagts. Snart och i längre form. Men helt kort: Jag ska försöka relatera till mig själv. För innan jag fick den position jag har på internet och i sociala medier idag så hade jag faktiskt ingen position alls. Jag, och de flesta som brukar pekas på, var totala nobodys innan internet kom och var inte alls en del av tidigare maktstruktur. Nu kan man väl med visst fog hävda att vi är nobodys fortfarande – men knappast i samma andetag som vi kallas elit. Spana in gänget i panelen och läs på om deras bakgrund. I allt väsentligt är det nätet som positionerat oss från grunden.
 5. Kvaliteten diskuteras också ivrigt, bland annat på det inlänkade klippet från debatten. Jag är överens med panelisterna, kvaliteten ökar. Att det blir sämre på Newsmill behöver inte betyda något, det är ju tex din (unnidrougge.com) egen blogg ett utmärkt exempel på. Egenpublicering är nog det viktigaste svaret på den här problematiken.

Men det här är korta svar och bara en introduktion. För nu vill jag först be Unni om två saker för att den här debatten ska få spänst:

Dels att du blir mer konkret och faktiskt pekar på de missförhållande du ser i klartext. Om min Tweet upprörde dig så säg inte ”X” utan säg vem och vad det handlar om. Jag har oerhört svårt för den skuggboxning som uppstår i den här sortens halvt outtalade anklagelser. Det ger inget bra debattklimat.

Men framför allt att du presentera en motsvarande lista på hur du vill ha det istället. Fem punkter. Gärna lika välbyggt som ditt lysande manifest Kiss the future. Action speaks louder than words, men tydliga och framåtriktade teser räcker också jävligt långt.

Så vad säger du, Unni. Vi har ju haft en del bra samtal utanför nätet, ska vi försöka ha en bra debatt online också? I’m in! Be mig bara inte sluta berätta att jag älskar internet…

PS: Jag tycker verkligen inte att allt är solsken. Men jag är ganska säker på att jag och många av de som känner sig träffade av ditt inlägg är en del av lösningen snarare än en del av problemet. Det är dit jag vill hitta.

Uppdatering: Lite länkar, fyller på efterhand
@deeped svarar, i större penseldrag fokuserad på elit-debatten.
Unni svarade visst också. VEM “ÄLSKAR” INTERNET?

12 thoughts on “Ja, jag älskar internet”

 1. Jag har funderat på den här elitdiskussionen, om den beror mycket på ‘er’ i #twittereliten. Med ‘er’ menar jag som Drougge ni som är evangelister för ett nytt sätt att kommunicera med hjälp av internetverktygen. Låt oss se er som en bubbla.

  Ni lever som ni lär. Därför vill ni inte kallas elit, med betydelsen att ni skulle vara ‘divor’ som går med näsan högt i vädret och knappt ser till alla andra runt omkring. Ni vill inte det. Ni gör det inte. Istället tar ni varje tillfälle i akt att analysera varför ni uppfattas som en elit, för ni vill verkligen vara så inkluderande ni bara kan. 

  Klart att ni vill tjäna pengar på den kunskap ni kan förmedla, men ni bjuder på allt väsentligt. Ni i ‘eliten’ sänder massor live på nätet, ger oss många inlägg i ämnet så det gäller bara att följa er.

  Diskussionen beror nog på att det finns allt fler och tydligare bubblor med olika samhörighet. Sociala medier, fotboll, lantliv eller vad det nu må vara. När man då tittar in i sociala media bubblan så kan ett skämt uppfattas fel. Tråkigt, men så kan det bli. Ni i den bubblan måste få lov att skämta. Skall erkännas att jag missförstod det. Jag trodde det var ett skämt om att ‘joxa med flickor’.

  Debatten om #twitterelit beror mycket på att ni vill förstå mediet och försöka leva som ni lär. Därför får debatten främst rullar i den bubblan. Den andra delen är det du pratat om som en filtrerad bubblan. När man tittar ut från sin bubbla in i en annan kan det bli knasigt. Olika kluster fungerar på olika sätt, även om båda finns på Twitter.

  Hoppas detta er en ny vinkel på funderingarna kring det här fenomenet.

  //Christian, @sundhult:twitter 

  Reply
 2. “Twittereliten”… Låter som en motsägelse eller som en seriös urholkning av begreppet elit. Eliten är de som byggde de tekniska förutsättningarna för twitter från första uranbrytningen till sista bokstaven i ett javascript. De övriga bråkar mest om hur avkastningen ska fördelas.

  Reply

Leave a Reply