Skillnaden på dödtid och ställtid

Wikipedia är fantastiskt. Som den här texten om ”dödtid”:

Dödtid, transporttid, är inom reglertekniken ett mått på tiden från det att styrsignalen börjat sin förändring och till att pådragsdonet börjat sin förändring.

Vi har kanske en annan känsla av vad dödtid är, som är av mer vardagligt slag. Men kopplingen till det jag tänkte påminna om nu finns ändå, för det handlar om att avstå onödig transporttid. Det kanske är förmätet av en som hade 187 resdagar förra året att ha idéer om ämnet, men ändå…

Idag kl 07.30 rullade jag in min bil hos Paulssons bil i Helsingborg (något med Lambdasonden, don’t ask). De räknar med att jobbet ska ta ca 2-3h och den spontana reaktionen är säkert att ”så länge kan man inte sitta och vänta”. Men det kan man. Med utmärkt wifi på plats, hyfsat gott kaffe, och till och med en lekhörna för de minsta så fungerar det alldeles utmärkt. Istället för att lägga tid på att åka fram och tillbaka får jag nu ett par timmars kvalitetstid på plats. Hämtning och lämning äter upp mer meningslös tid än vi tänker på i första tanken. I synnerhet om någon annan ska hämta och lämna – då blir det tidspillan * 2. Död tid.

De här stunderna av fokuserat arbete på nya platser är grymt bra, det händer något i miljöombytet. Men det finns alternativ till aktivt arbete som är minst lika bra och nödvändigt. Ställtid!

Begreppet uppfanns inte av Bodil Jönsson men hon gjorde det populärt i Tio tankar om tid där det beskrivs så här:

Ställtid innebär tid att ställa i ordning, ställa av och ställa om. Också i ditt inre. Det mesta blir bättre gjort och roligare om du får den ställtid du behöver.

Ordet kommer ursprungligen från tryckeribranschen. Ställtid är tiden då pressen inte rullar för att man ställer om/in verken för nästa tryckning. Om du ser den bilden framför dig blir det också alldeles klart hur viktig den här tiden är. Jag ska återkomma mer till det här begreppet och hur det funkar för oss som är extremt deadlinestyrda. Men för nu vill jag bara uppmuntra dig att skippa transporttid och dödtid och satsa på aktiv arbetstid och ställtid. Det är bara att ställa om, liksom.

9 thoughts on “Skillnaden på dödtid och ställtid”

 1. Det påminner mig om när jag i december var på Bilpartner i Lund för att göra en s.k. förbesiktning. De sa att deras arbetsinsats skulle ta en 30-45 minuter, men tog nästan två timmar. Det gick dock ingen nöd på mig – just eftersom jag också hade med mig min arbetsutrustning. Däremot så har Bilpartner inte insett att det är såhär som kunder fungerar, för hur svårt hade det egentligen varit att i lokalerna ha t.ex. eluttag, trådlös internetuppkoppling och kaffemaskin i närheten av några stolar och bord där man kan sitta ner i typ två timmar? Av bilden att döma verkar Paulsons bil åtminstone ha fattat grejen med stolar och bord. Bilpartner i Lund har det inte och jag kommer aldrig mer att sätta min fot där. (Fast det sistnämnda beror mest på att de rekommenderade att jag skulle laga bilen för 30.000 kr för att den skulle gå igenom besiktningen. Bilen är värd ca 15.000 kr, så därför gjorde jag inte det. Den gick senare heller först inte igenom besiktningen – men det berodde på att jag hade fel på dragkroken, något som verkstaden inte ens hittat och tagit med i sin superdyra reparationsrekommendation).
  Ursäkta om jag svävar ut lite, det sistnämnda var ju aningen irrelevant. Men jag blir upprörd när företag sätter sig själva i första hand och inte det minsta tänker på sina kunder! För med enkla medel går det ju att förvandla en halvbra kundupplevelse till en fantastisk. Om viljan finns.

  Reply
  • Man har alltså bra sittplatser för både vuxna och mindre vuxna, gott om eluttag, laddstation för alla typer av mobiler, fritt och snabbt wifi (helt utan inlogg, hurra!) OCH helt ok kaffe. Man har alltså fattat kundernas behov och det är ju helt lysande. Så självklart egentligen. 

   Reply
   • Upplands motor är också duktiga på att ta hand om sina kunder. Under SSMX delade jag bord med ett par personer därifrån. Minns tyvärr inte namnen men jag tror att de finns i ett flöde nära dig.

    Reply
 2. Wow! Det står KONTOR på din dator! (Ja, jag fokuserar alltid på det viktigaste.) Tar du bort skylten när vi vill bli störd? Själv har jag hemma en fånig tänkarmössa på mig när jag vill signalera “Prata bara med mig om någons liv står på spel eller om det är basket på tv.”

  Reply
 3. Hade en wow-upplevelse för något år sedan när en kundmottagare på Nilsson & Lind i Lund självmant föreslog en verkstadstid strax före lunch: “så kan ju du käka lunch på restauranten här intill, den är helt ok faktiskt, medan vi fixar din bil”. Sagt och gjort, kommer in med bilen kvart i tolv. Äter helt ok lunch och 45 minuter senare hämtar jag färdigfixad bil.

  Det som är skrämmande är att man blir förvånad och glad när det fungerar såhär. Det borde ju vara default-läget….

  Reply
 4. Bra att sätta ord på detta. Det slår mig när jag läser att jag har ett ganska stort behov av ställtid men samtidigt ett väldigt litet behov av dötid. Fast jag är inte så mycket av en härarbetare då jag alltid varit bunden till ett kontor på ett eller annat sätt. Tror annars att jag ska testa att vara enmansföretagare någon gång, tror jag skulle gilla det. Idag behöver ju inte det betyda isolation, tvärtom kanske snarare fler kontaktytor över tid?

  Reply

Leave a Reply