Wikipedia är fantastiskt. Som den här texten om ”dödtid”:

Dödtid, transporttid, är inom reglertekniken ett mått på tiden från det att styrsignalen börjat sin förändring och till att pådragsdonet börjat sin förändring.

Vi har kanske en annan känsla av vad dödtid är, som är av mer vardagligt slag. Men kopplingen till det jag tänkte påminna om nu finns ändå, för det handlar om att avstå onödig transporttid. Det kanske är förmätet av en som hade 187 resdagar förra året att ha idéer om ämnet, men ändå…

Idag kl 07.30 rullade jag in min bil hos Paulssons bil i Helsingborg (något med Lambdasonden, don’t ask). De räknar med att jobbet ska ta ca 2-3h och den spontana reaktionen är säkert att ”så länge kan man inte sitta och vänta”. Men det kan man. Med utmärkt wifi på plats, hyfsat gott kaffe, och till och med en lekhörna för de minsta så fungerar det alldeles utmärkt. Istället för att lägga tid på att åka fram och tillbaka får jag nu ett par timmars kvalitetstid på plats. Hämtning och lämning äter upp mer meningslös tid än vi tänker på i första tanken. I synnerhet om någon annan ska hämta och lämna – då blir det tidspillan * 2. Död tid.

De här stunderna av fokuserat arbete på nya platser är grymt bra, det händer något i miljöombytet. Men det finns alternativ till aktivt arbete som är minst lika bra och nödvändigt. Ställtid!

Begreppet uppfanns inte av Bodil Jönsson men hon gjorde det populärt i Tio tankar om tid där det beskrivs så här:

Ställtid innebär tid att ställa i ordning, ställa av och ställa om. Också i ditt inre. Det mesta blir bättre gjort och roligare om du får den ställtid du behöver.

Ordet kommer ursprungligen från tryckeribranschen. Ställtid är tiden då pressen inte rullar för att man ställer om/in verken för nästa tryckning. Om du ser den bilden framför dig blir det också alldeles klart hur viktig den här tiden är. Jag ska återkomma mer till det här begreppet och hur det funkar för oss som är extremt deadlinestyrda. Men för nu vill jag bara uppmuntra dig att skippa transporttid och dödtid och satsa på aktiv arbetstid och ställtid. Det är bara att ställa om, liksom.