jardenberg kommenterar – 19 Aug, 2010

 1. Begravning idag
 2. Photo by Matthew Stewart / CC

  – Ännu en av livets passager, och dess rit. Inte mycket att säga.

 3. Does Facebook Places Change Anything? – (by @baekdal)
 4. – Mina korta noteringar om facebook places finns längre ner, men jag överlät på Baekdal att säga det viktigaste: ”What matters is location as a service. Not location as a game, or a check-in.”

 5. THE NEW WORLD TABLET SUMMIT
 6. – Det här hade jag aldrig delat ut, om det inte vore för att det är enda chansen att få göra en reprint på kommentaren från @stroemberg:
  ”- Det här borde jag väl åka på. Men – utan länk – så såg jag en bild från förra seminariet. Bilden kunde lika gärna ha varit tagen på en old boys-sammankomst inom nykterhetsrörelsen eller på en informationsträff för begravningar. Den här frågan måste röra sig från ett kalkylark till en bra historia jävligt snabbt.”

 7. jQuery Mobile | jQuery Mobile
 8. – jQuery har ju gjort det förr. Det här låter som ljuv musik: ”Delivering top-of-the-line JavaScript and a unified User Interface across the most-used smartphone web browsers.”
  [Via Daytona]

 9. There Must Be An (Super) Angel – Even In The Nordics?
 10. – Ledsen, men det här håller inte. Det är otroligt mycket gnäll om investeringsklimatet här hemma just nu. Det enda verkliga problemet jag ser, med fem investeringar bakom mig i bland annat Videoplaza och Planeto, är att det finns för lite bra grejor att investera i.

  Kolla in den här listan igen, det är ju bara the usual suspects. Jag gissar att tillflödet för min egen del minskat för att jag är besvärlig (https://jardenberg.se/b/las-pa-for-bovelen-tips-entreprenoren/ och https://jardenberg.se/b/nar-pengarna-kommer-i-vagen/ tex) men var ÄR alla nya startups som förtjänar pengar?

  Min uppfattning är tyvärr att problemet inte i huvudsak är att det saknas änglar, eller för den delen super-änglar. Problemet är att det finns för få investeringsbara case. Som en god vän och VC definierade det en gång: ”we don’t want to invest in what may become a good company, we are looking for the potential of a great company”. Resten får nog vackert finna sig i att köra på grötkapital.

  Och den allra största stenen i min sko är den långa svansen av organisationer och företag som livnär sig PÅ den här branschen. Jag tror inte vi vill gissa hur mycket det kostar Vinnova att dela ut 70MSEK, eller hur mycket overhead det finns i de olika kroppar som ska hjälpa fram entreprenörskapet…

  _Sedan förstår jag inte vad iQube gör på listan. De har ju ingen verksamhet, annat än viss förvaltning av existerande portfölj, sedan årsskiftet._

  Jag säger det igen. Det finns såddkapital, och jag är beredd att ta ett snack med den som vill ha. Anytime.

 11. Facebook | Who, What, When, and Now…Where
 12. – 1. Jag hade förväntat mig något mer än en rak gowalla74sq-klon med strippad funktionalitet. Men å andra sidan, givet skillnaden i volym så är det helt vettigt att börja smått och sedan öka på. Det här är version 1. Men ffa se också kommentaren ovan om det viktiga i att bygga en plattform och inte en tjänst.
  2. Udda att man verkar ha gett gowalla insyn på förhand, men att foursquare inte fått det. Eller så är det bara olika tempo. Gowalla har ju sagt att man har integration på plats, Foursquare är mycket mer avvaktande och har tydligen inte sett api:et på förhand.
  3. Mindre udda är att man kör med kartor från Bing. Ska bli spännande att se vad man gör av det i förlängningen. Bing-gänget verkar iaf på gränsen till kissa-i-byxan-upphetsade. Inte så udda det heller, det här är ju något av ett break för dem.
  4. Pinsamt udda är att Android-appen inte är uppdaterad, utan att det bara funkar i iPhone och på touch.facebook.com
  5. Udda udda är att Places får mittplatsen i iphone-appen. Den bumpar ut Notes som låg längst ner till höger, sörjd och saknad av ingen. Men den centrala placeringen betyder iaf att man verkligen satsar på det här.
  6. Minst udda är att privacy redan diskuteras högljutt. De nya kontrollerna som finns anses av en del högröstade vara alldeles för begränsade och osäkra. Jaja.
  7. Mest udda, och det som gör mig mest ledsen, är att det är US only. Jag kan egentligen inte tänka mig något annat skäl till det än att man kommer att ha manuell kontroll över de places som skapas. Eller?

  Skönt iaf att katten är ur tunnan. Ska bli spännande att se medieföretagen redan imorgon börja använda kännedomen om sina besökares position (connect-sajter får tillgång till informationen) och börja göra individuellt geografiskt anpassade versioner av sina sajter. Äntligen är ju spridningsområde ett aktuellt ord igen.

  (sista stycket innehåller ett visst mått av sarkasm…)

 13. New in Labs: Find docs and sites quickly with Apps Search
 14. – Jag reagerade så sent som igår på hur eftersatt sök är i gmail. Med tanke på den förändring som googles “vanliga” sök genomgått är det verkligen en av de stora gåtorna i vår tid. Det här räcker verkligen inte för att blidka mig.

 15. Några (ganska många) ord om #elitism och #sswc
 16. – Jag tror det här får bli sista länken om #sswc och #elit

 17. Att gå till sängs med en japan.
 18. – Jag beställer en till wifey direkt. Det blir mycket resande i höst :(

 19. Technologizer
 20. – This parrot is dead. Själv är jag bara lite trött.

 21. A Comprehensive, Intro to SEO Powerpoint Slide Deck
 22. – Jag har inte kunnat kolla än, men 190 slides att plocka från låter som en guldgruva.

 23. Licensierad under Creative Commons at IT-mamman
 24. – Titta titta – jag blir så glad varje gång jag läser sådana här poster.

 25. Lars Gustafsson’s Blog: Utträde ur Piratpartiet:motivering
 26. – Aj. Respekt för beslutet, så klart. Men jag tycker anledningen är otroligt märklig.

18 thoughts on “jardenberg kommenterar – 19 Aug, 2010”

 1. @jocke

  Intressant om ängelinvestering. Jag funderar på om det inte finns ett problem till – att Smarta Människor(tm) med Bra Idéer(tm) i Sverige helt enkelt inte vet, och inte vet hur de ska få veta, hur de ska gå till väga. Jag känner en hel del sådana och om det är lutheransk uppfostran (inte våga, inte fråga), svensk industriföretagsindoktrinering (stort företag bra, jobba för dig själv dåligt) eller något annat som ligger bakom vet jag inte men jag vet att det finns superidéer i vårt närområde som aldrig görs något med.

  Den som ÄR insatt vet vart man ska vända sig. Det är steget innan som verkar svårt, och det verkar ha med kultur/inställning att göra.

  Reply
 2. Right, förstår hur du menar och du har säkert en poäng. Men i den investeringsvärld jag rör mig – internetrelaterat – skulle jag aldrig satsa ett öre på någon som bekände sig till något av de problem du listar. Nyfikenhet, driv och utanför lådan-tänk är nödvändigheter i min bok.

  Men de där superidéerna, skicka dem i min riktning ändå. Man vet ju aldrig ;)

  Reply
 3. För att också ta upp tråden om ängelinvesteringar, är en problematik öppenheten. Du och ett par till (bla de Paula nämner) är öppna med att ni investerar och även ofta vad ni investerar i. Det är lite amerikanskt.

  Men, jag vet att det finns ett helt gäng änglar inriktade på teknik/internetföretag som i princip inga känner till. Man måste bli introducerad genom nån som känner dessa etc. Det är tråkigt, för desto svårare det är att hitta änglar att pitcha för desto svårare blir det att ta in pengar. Mer bloggande, öppenhet och fler kontaktytor till bra änglar I Skandinavien, plz! Att inte fler entreprenörer dra nytt av att de har bra namn som investererare PR-mässigt är också konstigt, det skulle åtminstone ge andra entreprenörer ett namn att kontakta.

  (Dvs investerare, kika och lär av Jocke!)

  Reply
 4. Håller dock med dig i övrigt om att det är för få intressanta företag, speciellt som satsar internationellt. När företag som är rätt etablerade (Videoplaza, Twingly, Spotify, Bambuser etc) fortfarande anses vara “de nya hippa startupsen” finns det en brist på nya intressanta företag, helt klart. Visst har det kommit en del nya coola även på senare tid: Flattr, Hypezoo och ett par till – men de är få och nästan inga har visat samma potential som de som kom för 2-4 år sedan.

  Det är nästan så man hoppas på att Spotify säljs snart så det kan uppstå massa nya coola företag i en klassisk ringar på vattnet-effekt =)

  Reply
 5. Detsamma gäller entreprenörerna. Även i de leden är det alldeles för slutet, och det gör skadan värre. Mer öppenhet även där efterlyses.

  Entreprenörer, kika och lär av Anton!

  Reply
 6. Rätt, Flattr är ett lysande exempel på big thinking OCH utförande i skön kombination. Det är viktigt att båda delarna finns. Skulle säga att den kombon är det jag går på näst mest, direkt efter känslan för teamet.

  Reply
 7. Prezi är snyggt, men saknade den stora planen ganska länge. Utan att säga för mycket hoppas jag att det ska bli ett fall av VC-added value på riktigt. Det jag hört om tankarna låter grymt. Nu saknas bara execution…

  Reply
 8. Vad jag efterlyser är inkubatorerna som är riktade mot webstartups. En inkubator som har kunskap om internet, web och sociala medier. Som ser möjligheterna i potentialen och inte i den tekniska höjden.

  Reply
 9. Det är alldeles för enkelt att bara säga att det saknas såddkapital och det är alldeles för enkelt att säga att entreprenörerna är för dåliga. Båda sakerna är del av samma ekosystem och det är detta som är för omoget och suboptimalt.

  Troed är inne på något i sin kommentar ovan. De flesta som jobbar inom web, telekom, mobilt vet enkelt inte hur man gör. Det finns ett intressant undantag och det är att starta konsultbolag, det verkar de flesta känna till att man kan göra och tjäna pengar på. Inte så konstigt kanske med tanke på hur många konsulter det finns inhyrda på de större bolagen.

  Detta har därför också blivit ett av de vanligare sätten att finansiera en produkt på, genom att börja som konsult. Dock svårt, vilket raden av misslyckade produktsatsningar bland konsultbolag visar.

  Sedan får man helt enkelt komma ihåg att vi alla håller på att lära oss hur ett svenskt startup ekosystem borde fungera. Det fanns inga förebilder i Sverige när jag växte upp och skolan lärde en absolut ingenting förrutom att jobba på Volvo eller Ericsson. Det var först 98-99 som vi fick se inhemska exempel på hur det kunde gå till med riskkapital o allt så hela den svenska startupscenen har inte ens nått tonåren. Vi är alla amatörer på det här.

  Reply
 10. Det verkar inte bara vara kartor från Bing. Själva iPhone-appen använder Google maps, medan den mobila sajten för Places använder (äldre) Bing-kartor. Håller dock med om att det här är ett viktigt steg för Bing.

  Reply
 11. Tack Jocke att du ger din bild av läget och bidrog till en bra debatt i trådet! Jag håller med helt om att båda sidor måste vara mera synliga, vilket jag speciellt uppmanat startups till http://paulamarttila.posterous.com/always-be-hiring-how-to-build-your-startup-te

  Jag gjorde en sammanfattning av det generella läget i Norden, främst i Sverige, och de alternativ som i överhuvudtaget finns för just såddkapital, vilket leder till “the usual suspects”. Det är inte vackrare än så, men läste du hela posten så är det inte en klagosång, utan mer en hyllning till det levande ekosystemet och klimatet som håller på byggas upp av alla de events och initiativ som jag listat. Livsviktigt tycker jag, och där vi alla är skyldiga till att medverka i, även investorsidan, för att det ska bli flera “great” företag att investera i. Här delar jag helt Fred Wilson’s åsikt: Det finns inga “dipshit” företag. http://www.avc.com/a_vc/2010/07/lead-investors-dipshit-companies-and-funding-every-entrepreneur.html. Posten var också en efterlysning av alla de änglar och nätverk som finns tillgängliga, och som nu fylls på i kommentarerna.

  Gällande Venture Capital, som posten inte ens handlade om, är det få bolag i Sverige som gör rena såddinvesteringar, vilket jag förtydligade med statistiken.

  Vad gäller super angels, så har inte den investeringsformen kommit till Sverige än. Rätta mig gärna om jag har fel. Att du själv är en affärsängel, även om du inte riktigt profilerar dig som det, och dessutom synlig i alla “hacker” events tycker jag är fantastiskt. En role model. Du kanske ska lägga till en flik på siten om din portfölj så att flera idéer hittar till dig? Dessutom bra stöd för portföljbolagen.

  Jag delar helt dina tips och råd till entreprenörer, vilket också borde framgå av allt jag skriver och verkar inom, och jag kunde inte hålla med mer om just den långa svansen som vill livnära sig på startups. Vad är det för incubatorverksamhet som tex Minc driver, som tar månadsavgift av sina företag? Eller för den delen av nätverk som tar betalt av entreprenörer för att pitcha?

  Att iCube helt har bommat för nya investeringar är jag glad att du påpekar, framgår inte tydligt av deras verksamhet, även om jag vet att de har skalat ner efter årsskiftet.

  Reply
 12. Jag är också inne på Jockes spår. Det finns gott om pengar där ute, kanske ibland lite svårt att hitta men det är en del av entreprenörens execution; att både skapa ett intressant case att investera i samt hitta affärsänglarna. Pengar är inte en bristvara.

  Jag har börjat sammanställa en “Angellist” med Svenska affärsänglar här: http://emerging101.com/affarsanglar/

  Reply
 13. Bra poänger, Anton och Joakim. Det behövs bättre kontaktytor mellan både utbudet (entreprenörerna) och efterfrågan (investerarna). Två frågor här:

  1) Vilka fysiska forum (alltså inte bloggar/övriga nät-mötesplatser) finns det för investerare/entreprenörer i Stockholm som har någon form av kritisk massa med deltagare?

  2) Vilka svenska investerare finns på Twitter/bloggar idag? Finns en lista över dem någonstans? Inga länkar på Johans Emerging 101 tyvärr.

  I övrigt håller jag med Erik Starck nedan om att det också är ett kulturproblem: i Sverige bygger samhällssjälen fortfarande på hårt arbete i storföretag snarare än risktagande i egen verksamhet. Entreprenörer tycks inte ses som de som bygger upp samhället med nya arbeten, utan bara sådana som valt att gå sin egen väg och av någon anledning tycker att det som alla andra gör inte är gott nog åt dem. Inte mycket har hänt i omgivningens attityd sedan Karl-Oskar utvandrade till Amerika, verkar det som. Samtidigt har givetvis alla aspirerande enteprenörer som aldrig tar steget fortfarande bara sig själva att skylla.

  Reply
 14. Jag har tre investeringar till, tyvärr inte offentliga än. Dessutom vore det bra om listan innehöll länkar och kontaktuppgifter. Kanske ett öppet google docs, en etherpad eller en wiki istället för statiskt?

  Reply
 15. Jag kan inte hålla med dig Johan att det ska vara svårt att hitta till pengarna. Bara för att pengarna är synliga, är de per automatik inte tillgängliga. Entreprenören måste fortfarande ha ett intressant case, och execution ska enligt mig ligga i att hitta rätt matchning på pengar och idé, (såväl i vc som ängelpengar) där relationen och pengarna skapar mervärde. Den sk. “social contract” som Fred Destin talar om. Eftersom vi gärna har USA som benchmark, så är änglarna mycket mera synliga där vilket bidrar till mera aktivt entreprenörsklimat, inte tvärtom.

  Bra initiativ med lista, gärna i wikiform som Jocke föreslår.

  Och vilken glädjande nyhet att pengar inte är en bristvara, så här på en fredag :)

  Reply
 16. Jag tror vi menar ungefär samma sak Paula, jag var nog lite kort i min första kommentar.

  Så länge det finns så många dåliga investeringscase så är det lågt mervärde för änglarna att synas mer. De skulle bara få fler dåliga affärsplaner att granska. En ängelfond jag känner har utvärderat över 200 idéer och bara lämnat ifrån sig ett term sheet. Det är sorligt.

  I Sverige finns ingen konkurrens om att vara med som investerare i bra bolag. I USA är det konkurrens om att få vara med när serieentreprenörer startar nytt och reser riskkapital och det är en stor anledning att dessa änglar och VC är mer synliga, bloggar, nätverkar etc.

  Reply

Leave a Reply