jardenberg kommenterar – 20 Aug, 2010

 1. Ernst Kirchsteiger
 2. – I går, när vi här hemma befann oss i post-funeral-relief så var det Ernst på TV. Jag tror jag stoppar där…

  Det ska bli skönt på måndag, när allting – inklusive mina morgonkommentarer – är tillbaka på spåret igen. Puhh…

 3. Steve Jobs was right, Flash fails on Android | The Loop
 4. – Kan det vara så här illa?

 5. So is Amplify built on top of wordpress?
 6. – En av nätets stora frågor just nu ;)

 7. Dra inte med mig i din öppenhet!
 8. – Det började bra, jag är en anhängare av öppenhet men mycket väl medveten om att vi behöver få kläm på hur vi ska hantera transparens by proxy. jag skulle tex gärna diskutera att @stenbeck tycker det är självklart att det är den ena partens vilja som ska få avgöra om bilderna ska postas eller inte.

  Men sedan spårar det ur fullständigt när jag läser fraser som ”Den totala transparensen för företag är en myt och rent av fånigt att ens diskutera. Det fungerar inte i praktiken, så enkelt är det.” Trist. Övermåttan trist.

 9. What ever happened to common courtesy? – enormego:developers
 10. – Jag älskar sånt här. En utvecklare hittar sin kod i Facebooks Three20-paket och blir rimligt upprörd eftersom det saknas attribution. Nästan innan han sätter punkt har följande hänt:
  – Jeff Verkoeyen som är ansvarig för Three20 har bett om ursäkt, förklarat vad som hänt och lovat fixa det
  – David Recordon som är ansvarig för hela open source kitet på Facebook (och en gammal hjälte i min bok) ha svarat, bett om ursäkt, och berättat hur man tänker göra framöver
  – Jeff Verkoeyen kommer tillbaka igen och meddelar att det nu är rättat på github.

  Jag blir så jäkla glad när systemet igen visar att det fungerar.

  Visst händer det att vi blir arga och frustrerade på stora företag även om de heter google och facebook. Men den här sortens historier överväger stort i min bok. Det är en annorlunda tid nu.

 11. Internet Influences Abound As “Tweetup” Is Accepted Into Oxford Dictionary of English
 12. – Kan inte låta bli att fascineras en smula av att paywall och tweetup kommer in i oxford dictionary i samma uppdatering. Det finns något där…

 13. Föräldrabloggarna hänger ut sina barn – Debatt – Expressen.se
 14. – Det här var faktiskt bland det dummaste på mycket länge. Orka, som min femtonåring skulle sagt…

 15. SSWC
 16. – Sakta men säkert håller #sswc-taggen på att lugna ner sig. Men egentligen ville jag mest peka på hur snygg twingly liveboard är.

 17. About Air Video
 18. – Det här är inget nytt men jag sökte och fann att jag inte puffat för det. Igår såg kattis tvserie (sex and the city) på paddan och jag såg en annan (The IT Crowd) på min iPhone4. Och det är grymt hur bra och enkelt det fungerar.

 19. Finding a Yogurt Shop A Mile Away: I’m Not Feeling Lucky.
 20. – Did Yelp help? Men frågan är om vi ställer rätt krav på Google? Jag vet också att jag förväntar mig att hitta allt, men är det så jag vill ha det?

  Sannolikt är svaret ja, även om det får konsekvenser. Vi vill fråga på ett ställe, oavsett vad det gäller. Eller två, rättare sagt. För jag hade nog snabbt lämnat Google och ställt frågan på Twitter/Facebook istället. Mina vänner har koll.

 21. Göran Widham (Widham) on Twitter
 22. – Den här snubben ställde till med ett enastående entreprenörsmöte för Svenskt Näringsliv. Jag skulle varit där och svarat på frågor, tyckt, panelat och haft mig – men begravningen kom ivägen. Life first, brukar jag säga, och det gäller tyvärr även när livet tar slut. Men det blir nog fler chanser, de som var där verkar lyriska.

 23. SoundCloud – Creative Commons
 24. – YES, nu är det verkligen rulle. Det här är så bra!

 25. Varför behövs mer styrning? « stupid.domain.name
 26. – I kommentaren här under har jag synpunkter på Andreas Ekströms förenklade beskrivning av nätneutralitet. Det hade varit good and fine om det inte vore för att den berättar väldigt långt från hela sanningen. Patrik Fältström ger ett något annat perspektiv.

  Jag håller med om att det inte bara handlar om teknik, men det är oerhört naivt, nästan oförskämt, att tro att tekniken inte är en väsentlig del av frågan.

 27. Raka rör – lika linor – Kultur & Nöjen – Sydsvenskan – Nyheter dygnet runt
 28. – Det här är inte bra. Nätneutralitet på den här nivån är en självklarhet. Mindre självklart är det när man kliver ner i de tekniska frågorna. Fråga till Andreas: är det OK att IP-telefonisamtal till sjukhuset får stå i kö när internetlinan är full av ”Charlie bit my finger”?

  ”Nätneutraliteten är ingen liten sak för några enstaka teknikintresserade. ” men det är heller inget som låter sig förenklas till en banalitet. Sorry.

  Och varför i helvete går det inte att kommentera på artikeln?

6 thoughts on “jardenberg kommenterar – 20 Aug, 2010”

 1. Givetvis lite kul att just du plockar upp tråden, då jag är väl medveten om att du är en stark förespråkare av öppenhet och även ofta den totala transparensen. Är inte riktigt med dig på att jag tycker det bara är den ena partens vilja, men som du skriver det kan vi ju diskutera. Om jag passar på att förtydliga lite så skriver jag inte/menar inte att det är 100% den ena partens vilja, utan att man bör tänka till och både ta ansvar och visa respekt. Klipper in meningen som jag gissar att du syftar på:

  “Att posta ffa bilder på andra i situationer som personen på bilden kanske inte tycker är 100% ok är något vi skall respektera och således bör vi kolla med dem innan vi postar eller iaf se till att vi tänkt igenom det ordentligt”

  Vad gäller företagssidan står jag till 100% fast vid min åsikt att totalt transparens inte fungerar för företag. Min bild och uppfattning kommer primärt från större bolag, men ser även att det speglar sig på mindre bolag. Så om du tycker det spårar ur fullständigt så är det ok med mig, men jag har då aldrig sett någon praktisera det med framgång hela vägen. Du får gärna utveckla varför du tycker det jag skriver är “Övermåttan trist”?

  Reply
 2. Jag tycker att man är minst lika ansvarig som “taggad” i situationen eftersom man faktiskt kan styra vem som får tagga/inte tagga. Sen är Facebooks filter trubbigt, man borde kunna ställa in det på individnivå, eller i alla fall på gruppnivå och inte på nivån “friends” och “friends of friends”.

  Sen finns det så klart hänsyn att ta, men jag kan bara utgå från den gyllene regeln: att inte utsätta andra för något jag inte skulle vilja bli utsatt för. Det är något som skiljer sig från det jag upplever att Fredrik förespråkar. Jag kan inte hålla reda på önskad nivå av transparens hos alla 900 av mina FB-vänner, därför taggar jag dem i alla situationer jag själv skulle kunna tänka mig att bli taggad i. Om de har problem med det får de ställa in sina inställningar (alt. prata med mig).

  Reply
 3. Jag tycker det är övermåttan trist eftersom du stänger dörren så effektivt: ”rent av fånigt att ens diskutera” – vem vill ge sig in i en diskussion med dig efter det?

  När det gäller privatpersoner på bild så finns det en anledning till att lagstiftningen ser ut så här:

  ”3. När behövs det samtycke från avbildade människor på fotografier?
  Svar: Samtycke från avbildade människor behövs normalt vid tre olika tillfällen;
  a) när fotografiet ska användas i reklamsammanhang enligt lagen om namn och bild i reklam,
  b) när det handlar om en beställd porträttbild enligt upphovsrättslagen. Då är det dock inte den avbildades samtycke som behövs, utan beställarens samtycke. Beställarens samtycke behövs alltid oavsett hur fotografiet ska användas och
  c) när fotografiet anses vara en personuppgift enligt personuppgiftslagen och som på något sätt hanteras digitalt, t ex på Internet. Då behövs den avbildade personens tillstånd om denne riskerar att kränkas av hanteringen. ”

  (kan börja med att lägga till att PUL som det hänvisas till i trean i allt väsentligt betraktas som överspelad numera)

  Skälet till den höga frihetsgraden är så klart att rätten att fotografera är en väsentlig del av vår demokratiska rätt. Din integritet mot min yttrandefrihet, typ. Jag tycker att frågan, både för privatpersoner och företag, förtjänar att diskuteras – och jag tycker att vi transparensivrare gör det på relativt brett sätt. Det finns inga stängda dörrar där, däremot kan jag komma på mig själv med att lakoniskt konstatera att *sannolikt* är det alltid den mest transparenta som kommer att lägga ribban. Av rent praktiska skäl.

  Du skriver uttryckligen att vi *skall* respektera viljan hos de som landar på bilderna. Jag säger att det inte alls är så självklart. Däremot håller jag helt med dig om att det krävs eftertanke, eller kanske snarare förtanke…

  Reply
 4. Jag tror att det kommer att bli som med allt annat nytt. Under den första tiden så är det highchaparall. Men med tiden så märker man hur andra reagerar på taggningar i fyllebilder, för att ta ett exempel. Detta gör att man mognar och lär sig konsekvenserna. Om ett år tror jag inte att detta kommer att vara ett särskilt stort problem.

  Reply
 5. Du ger dig ju gladeligen in i konversationen :) Jag tar den gärna. Att göra statements ser jag inget konstigt med och med det sagt behöver inte alla hålla med. Så ser fram emot att höra dina tankar om varför du inte håller med mig.

  ..men utvecklar gärna det andra resonemanget också när vi ändå är igång.

  Lagar är väl ett minimum krav för vad vi förväntas leva efter att visa respekt och ge eftertanke är väl att generellt vara en bra människa. Detta är ett område under mognad (som Ree_Tard skriver nedan också) och det kommer säkerligen att bli bättre med tiden, dock så har t.ex Facebook (som får fungera som exempel här) funnits i 5-6år nu och nu är det kanske läge att för gemene man att börja fundera till, vi är trots allt 4milj svenskar på FB. Därav att jag skrev posten ur det personliga perspektivet också.

  Jag står fast vid att vi SKALL visa respekt för människor vi bryr oss om (kolla context i posten så ser du att allt jag skriver handlar om människor i din närhet som vi bryr oss om och antagligen redan innan respekterar samt att det aldrig är med uppsåt att skada, men effekten kan bli så om vi inte tar ansvar). Sen att lagen tillåter en lägre nivå tycker jag är en annan sak.

  Ser fram emot ditt resonemang om total transparens för företag.

  Reply
 6. Bra att veta: På bilder (och geografiskt läge) på facebook där man själv är taggad kan man ställa in “bara jag” som kan se (men det är ändå en “falsk trygghet” eftersom vem som helst kan se bilden om man får länken).

  Men visst, det handlar det inte om inställningar utan generellt om ömsesidig respekt, förtroende, sunt förnuft och så vidare. Problemet är väl i så fall att alla inte har samma definition av sunt förnuft. Det är en intressant diskussion, liksom tanken på total transparens för företag… Det skulle jag gärna vilja höra mer om.

  Reply

Leave a Reply