jardenberg kommenterar – 2009-07-11

13 thoughts on “jardenberg kommenterar – 2009-07-11”

 1. Jag tror också att Google huvudsakligen är bra, så länge det funkar som det ska, så länge det sköts etiskt. Eftersom du kan och gillar Googles tjänster – problematisera gärna deras särställning också i den debatten!

  Reply
 2. Tycker du verkar vansinnigt naiv när det gäller Google faktiskt.

  Google är trots allt ett börsnoterat bolag med vinstmaximering som mål och för mig är PR-syftet med en “good community”-pressrelease om mobila tjänster i Afrika rätt uppenbar. Dessutom perfekt timad dagen efter den betydligt viktigare releasen kring Chrome OS när mediafokus ligger på max och man har en chans att få extra exponering även kring sånt här.

  Hur ligger förresten landet med Teds kartsiter och Google nu? Medger att jag inte alls hängt med i alla turer, men är han inte fortfarande svartlistad från Google trots att Honkamaa avbröt semestern (låtsas ta det på allvar), påstod att allt var fel och att de skulle plocka med honom igen?

  Reply
 3. Du kan hitta både negativa och positiva poster från mig när det gäller Google. Jag är inte det minsta blåögd, men tar mig friheten att lyfta fram när de gör något som jag tycker är riktigt bra OCH att ställa upp på deras sida i en retoriktävling där ett tema föra gången var “pest eller kolera”. Det handlar alltså om argumentation och debatt i första hand, med massor av glimt i ögat.

  Men det är san att jag tycker att den Google-fud som bland annat Andreas Ekström ägnar sig åt är okonstruktiv och till och med kontraproduktiv. Men det är en längre post.

  Och när det gäller Ted så är han tillbaka, men inte alls där han borde vara. Nikke har precis skrivit bra om det.

  Reply
 4. Jupp, har dessutom kollat genom alla sidor med t-shirts på Nelly. Antingen har den aldrig funnits där eller så är det ännu ett ställe som sålt slut på den.

  Reply
 5. Will do. Det kommer något mer seriöst än korta nedslag, men det blir inte förrän jag drar igång förberedelserna för SSWC på Tjärö. Ska du dit förresten?

  Reply
 6. Oki, tack Jocke, skall uppdatera mig om Ted hos Nikke.

  När det gäller Google håller jag med om att det finns olika sidor av myntet vilka skulle ta rätt mkt text och tid i anspråk för att utveckla i detalj. Men sammanfattningsvis tycker jag trenden är rätt glasklar kring att Google är på god väg att kunna bli minst lika dominanta som Microsoft än gång varit.

  Chrome OS och Wave ihop med allt annat de redan har i portföljen kan bli en livsfarlig kombination om den börjar missbrukas. Tyvärr skulle jag nog snarare skriva NÄR den börjar missbrukas, för företag är tyvärr inte goda. Inte i långa loppet när money talks och man har ett skyhögt P/E att försvara varje kvartal.

  Reply
 7. Jämförelsen med MS haltar allvarligt, då de byggdes upp i en helt annan tid och fick sin makt av IT-avdelningar som per default är onda ;) Google å andra sidan har fortfarande ett brett folkligt stöd, även om det naturligtvis finns allt fler kritiska röster. Ofta på goda grunder, men ibland som resultat av ren FUD.

  Bara det faktum att någon är dominant är inte av naturlighet ont, på nätet är det i allra högsta grad enkelt att “rösta bort” den som inte sköter sin position vid makten. Det har hänt förr, och det har aldrig varit så lätt som idag.

  När det gäller självklarheten att makt missbrukas så vill jag peka på ett par avgörande saker:
  – det som var en naturlag förr behöver inte vara det idag. Umair Haque, tex, ger lysande exempel på hur en ny kapitalism skulle kunna se ut.
  – det som du påstår är en naturlag har inte ens i alla fall visat sig sann. Företag har varit dominerande utan att missbruka sin ställning. DU kanske är färgad av den brasch du verkar i ;)
  – och igen, det har aldrig varit så enkelt att välta elefanterna förr som det är idag. Det finns egentligen ingenting av det google gör som de är ensamma om att göra. På alla plan finns det alternativ, och om inte “the shoe fits” längre så är det bara för oss alla att dra vidare. Det finns en terrorbalans mellan storföretagen och användarna idag som aldrig funnits förr.
  – till sist. Man rör sig i ett helt nytt medielandskap. Det har redan skett en del googlebävningar, och jag är övertygad om att man aktar sig jävligt noga i Moutainview för att stöta sig med sina användare. I motsats till många andra företag har nämligen google, och det måste du hålla med om, insett att deras användare är deras absolut viktigaste tillgång.

  Reply
 8. Wave är inte en produkt, det är ett protokoll och ett koncept. Det bör nog inte nämnas, bundlas ihop med, tex Chrome som är extremt mycket en produkt.

  Reply
 9. Under I/O presentationen så pratar dom om Wave som Produkt, Plattform och Protokoll. Produkten under demon är kanske bara ett exempel men jag uppfattar det som att dom släpper det som en produkt också.

  Reply
 10. – MS är ju totaldominanta fortfarande som OS i var mans PC, jag syftade inte specifikt på hur det ser ut i företagsvärlden. Under uppbyggnadsfasen var MS dessutom minst lika folkliga som Google är nu bland alla early adopters som snickrade hemma med sina x86:or. Det är en svunnen tid, men så var det. Det är i den fasen vi är i precis nu med Google.
  – Jodå, jag är med på resonemanget kring att “rösta bort” och gillar det i grunden lika mkt. Det är ju grunden för en fri ekonomi. Men hur enkelt är det i praktiken för Ted att “rösta bort” Google? Hur enkelt kommer det att vara för Stampen? :=)
  – För mig är kapitalismen en naturlag, ja. “Den nya ekonomin” var inget jag trodde på kring sekelskiftet och ngn ny ekonomi finns inte nu heller. Sedan ger nätet möjligheter till betydligt högre dynamik i värdekedjan, men i grunden funkar kapitalismen på nätet på samma sätt som den gjort i tusentals år i alla andra sammanhang och branscher. Den osynliga handen lever. Dyker dominanta spelare upp som får utnyttja en monopolsituation, kommer de att börja missbruka den förr eller senare.
  – Nja, tror nog inte jag är särskilt färgad av min bransch. Jag har ju trots allt rätt kort tid på mediasidan och istället spenderat mer på köpar- och konsultsidan. Då tror jag det finns andra som har mer i det bagaget än jag. :=)

  Reply

Leave a Reply