Kindle Fire – och fortfarande är det hårdvaran som är problemet (snabb recension)

Jag har haft alla versioner av Kindle sedan den första varianten, men på senare tid inte ens orkar skriva om dem (tidigare texter). Just nu har jag en Kindle Fire där jag tagit mig genom tre böcker. Min slutsats är fortfarande att Kindle är en UNDERBAR produkt, som mjukvara. Men hårdvara klarar de inte.

Jag läser bäst, snabbast, mest och helst med Kindle i min iPhone. Näst bäst är Kindle i paddan, det använder jag i vissa situationer när jag vill läsa lite mer framåtlutat. Sedan kompletterar jag med Kindle i min Mac när det är dags att sammanställa alla highlights och noteringar som jag gjort i iPhone/Pad. Makalöst bra.

Så vad är då felet med hårdvaran?

1. (specifikt för pre-Fire) Jag tycker e-paper är HELT värdelöst. Bästa läsbarhet och mest vilsamt för ögonen är iPhones retina-skärm. Utan någon konkurrens. I Fire är det en vanlig skärm istället, eller som man själv säger i sin spec: ”same as an iPad” ;)

2. När man inser att det inte är en naturlag hur stor en boksida ska vara är det grymt skönt med iPhone-formatet. En blick och sedan växlar man sida. Man behöver inte låta ögonen vandra över raderna. Det tar lite tid att vänja sig vid, men rent motoriskt har bokläsande aldrig varit så skönt som i iPhone.

3. Känslan är sluggish. Maskinen är seg. Påfallande ofta känns det till och med när man vänder sida i en bok. Webbläsaren i Fire är i princip helt omöjlig att använda.

4. Designen är märklig. Varje Kindle har kommit med ett gäng quirks som får mig att undra om de överhuvudtaget själv använder produkten innan de släpper ut den. Som tex on/off-knappen på Fire. En liten knapp som kräver nästan ingen kraft alls för att aktivera, och som är placerad i BOTTEN på enheten. Söker du stöd med finger/hand/mage/bord i underkant på enheten (och det gör du, för den är inte fjäderlätt) så kommer du ofelbart att stänga av den hela tiden. Och jag menar HELA tiden…

Det enda jag tycker är riktigt bra med hårdvaran är den greppvänliga, ”gummerade” ytan. (Det är något jag gärna sett hos Apple, men så länge de tycker att flottfläckar är ett större problem än bristande greppvänlighet lär vi få fortsätta leva med såphala apple-prylar…)

Men jag är medveten om att andra så klart har andra preferenser, och hellre ser fördelarna. Själv är jag väldigt förtjust i hur enkel shoppen är och det är lätt att förköpa sig i Amazons utbud (apples regler tillåter inte den tajta integrationen i iOS-apparna). Men just när det gäller läsupplevelse och hanterbarhet så är det — faktiskt — riktigt kass. IMNSHO

Bildcred: Kindle Fire / Flickr / blogeee.net / CC BY-SA-NC

2 thoughts on “Kindle Fire – och fortfarande är det hårdvaran som är problemet (snabb recension)”

  1. Tycker du att den är prisvärd? Den kostar 300 dolares mindre än paddan om jag förstår det rätt.

    Reply

Leave a Reply