”Allt fler efterlyser en vit helg fri från allt vad uppkoppling heter för att istället värdesätta IRL-umgänget. En god idé för alla de som är nära ett internetberoende eller ren populism från folk som inte förstår sig på de social medierna?
Debatt med Joakim Jardenberg, sociala medier-expert, Niklas Svensson, politisk reporter på Expressen, författaren och journalisten Katarina Bjärvall och Sven Rollenhagen, specialist på internetberoende.”

Kv%C3%A4lls%C3%B6ppet%20del%2010

Så presenterades debatten den 21 december i Kvällsöppet på TV4. Inslaget är publicerat på tv4play. På SVT finns ett tidigare samtal mellan mig och Katarina Bjärvall på ungefär samma tema.

I stora drag: tanken på en internetfri jul är för mig ungefär lika korkad som att morgontidningarna skulle ha tidningsfria dagar. 

Men jag viker som vanligt ut texten en smula. Det blev nog ett lite för pratigt eftersnack, klockan är sen, men här är de sex punkter som jag ville försöka få fram i kväll.

  1. Den digitala och den fysiska världen är ett. Två olika sidor av myntet vi kallar verklighet.
  2. Se skillnad på bruk och missbruk. I synnerhet om du står vid sidan och tittar på.
  3. Det sker en normalisering. Med ökad mognad försvinner ”problemet”. Om fem år skrattar vi åt debatten.
  4. Se upp med statistiken och forskningen. Akademin hinner inte med i svängarna.
  5. Jag vill inte behöva be om ursäkt. Varför ska vi ”uppkopplade” sitta på de anklagades bänk?
  6. Online är lika komplext som offline. Att prata om internetmissbruk är som att prata om vätskemissbruk istället för alkoholmissbruk.

Fyller på med länkar under julen. Nu ska jag koppla av en stund – men inte koppla ner…

Bild: Danger Men Working Online sign, Bletchley Park, Bletchley, UK / Flickr / CC BY-SA gruntzooki