Medieträning gone bad

Titta på de här två intervjuerna. Först Tobias Billström, som redan blivit en klassiker

Sedan Regina Kevius från ABC

Det blir inte mycket värre, eller hur? Missförstå inte, jag har inget emot medieträning. Journalisterna är skolade och jag ser inget fel i att det utbildas på andra sidan micken också. Det kan leda till att viktiga budskap kommer fram på rätt sätt, och det är givetvis av godo. Men jag blir oerhört provocerad av så här tydligt dåligt utfört arbete. Grejen är ju att det är uppenbart skillnad på den som är otränad och den som haft en riktigt urusel coach.

Mycket svårare att skilja på naturbegåvningen och den som tränats väl.

15 thoughts on “Medieträning gone bad”

 1. Billström är fullständigt ute och seglar. Han måste bara förstå det själv… det är ett högst medvetet val… och därför så erbarmligt.
  Är det respekt och tillit politiker vill ha? Kanske inte Billström, som jag här upplever behandlar oss alla som vore vi idioter. Vilken människosyn… pinsamt.

  Reply
 2. “An instant classic” helt klart, lätt att kritisera. Med viss erfarenhet av området vill jag ändå påpeka att det finns gränser för vad mediaträning och krishantering kan åstadkomma. Har du själv nåt förslag på hur Billström ska förklara att han officiellt stöder en linje och inofficiellt propagerar för en annan?

  Att framstå som en dåligt tränad papegoja, huka sig och vänta tills stormen blåst förbi kanske är bättre en alternativen, trots allt.

  Reply
  • Det är just det som är så eländigt, att se det hela som ett spel, och inte som att han gör något som fyller en samhällsfunktion. Han är vald av oss och svarar mot oss, och bara det borde räcka för att han skulle svara vettigt. Jag tror att alla duktiga PR- och spinnpersoner tyvärr stärker just den känslan, att allt med media bara är ett spel för galleriet och inte riktigt kommunikation.

   Reply
   • Jocke hävdar att medietränarna gjort ett dåligt jobb, men jag menar att huvudproblemet är att Billström & Bildt har försatt sig i en situation som är väldigt svår för att inte säga omöjlig att försvara.

    Jag är inte helt säker på vad du menar med att de ser det här som ett spel. Och återigen – vad hade varit ett vettigt svar? Sanningen? Please! vi pratar ju trots allt om politik …

    Reply
 3. Något slags rekord i antal skott i foten en armlängd framför rullande kamera. Men på samma sätt som man så ofta tror sig vara värd bättre politiker, känns det lika beklämmande att vi inte har farligare journalister. Det var öppet mål här.

  Men visst vänder det sig i magen, vem *** tror ministern att han jobbar för?

  Reply
 4. Jag är SÅ trött på att följa mediarådgivarnas råd, man blir helt enkelt inte människa utan maskin. Att hantera media måste göras som person.

  Det handlar inte om att klara sig själv utan att vara sig sig själv!

  Reply
  • Du har säkert varit med om att du blivit missförstådd nån gång. Och att du skrivit något som verkar glasklart, bara för att inse att det blev helt galet när du läser det igen några dagar senare.

   Medieträning handlar framför allt om att undvika den typen av missförstånd. Det handlar _inte_ om att lära folk att luras, det handlar _inte_ om att få folk att förställa sig, utan om att få fram det man vill säga på ett så tydligt och bra sätt som möjligt.

   Sedan är det också så att politiker (och andra) oftast har kommit dit de är på grund av att de är duktiga på sitt jobb. Jag har hellre medietränade politiker som är duktiga på sitt jobb, en naturliga mediepersonligheter som inte kan mycket annat. Se på Mona Sahlin. En medial naturbegåvning, men det är nog få som kan komma ihåg vad hon uträttat som minister.

   Reply
   • Jag kan hålla med dig om att vissa mediaträning kan fylla en funktion om den innebär att jag för förståelse för de mekanisamerna och inser vad som är viktigt att tänka på. Sammanfattningsvis att jag tagit det till mig, inåt. Det jag har svårt med är spelet i handling. Det mekaniska och opersonliga. Råden om att inte gå i försvar, då det är bättre att tiga ut stormen med mera.

    Reply
   • Jag kan hålla med dig om att vissa mediaträning kan fylla en funktion om den innebär att jag för förståelse för de mekanisamerna och inser vad som är viktigt att tänka på. Sammanfattningsvis att jag tagit det till mig, inåt. Det jag har svårt med är spelet i handling. Det mekaniska och opersonliga. Råden om att inte gå i försvar, då det är bättre att tiga ut stormen med mera.

    Reply
 5. Som väljare vill jag naturligtvis också veta vad som hände. Som väljare blir jag irriterad när politiker struntar i att svara på relevanta frågor och istället pratar om något helt annat. I princip är ju vi deras chefer.

  Men politikerna har naturligtvis mål de vill uppnå, det är därför de blir valda. Ibland kommer dessa mål i konflikt med journalisternas mål. Det är inget konstigt, och när det händer finns det olika mer eller mindre effektiva sätt att hantera såna situationer. Visst är det på sätt och vis ett spel, men jag vet inte om det går att undvika.

  Reply

Leave a Reply