Mindpark #39: You are Poked!

För några år sedan var det ett ord utan kopplingar till digitalt uppmärksamhetssökande. I dag har det blivit en självklarhet i vårt nätverkssamhälle bestående av ettor och nollor.

Jag talar om fyra bokstäver. “Poke”.

pokes

Jag vet inte om jag är den enda som drar lätta paralleller till mellanstadiet & den tid då killarna drog tjejerna i håret för att stjäla ett skratt (läs arg blick). Jag skulle vilja säga att Poke numera är allmänt känt och ett modernt Facebook-sätt för vuxna att med begränsad kreativitet (våga) påkalla någons uppmärksamhet. En lättsam och egentligen obetydlig handling utan de klassiska vuxen-relations-konsekvenserna.

Många ansträngningar har gjorts att försöka förklara “poke” – videon nedan en av mina favoriter (april 2008):

Nu lite internethistoria och tillbaks till 2007 då “poke” introducerades på våra Facebook-konton. Tråden nedan är från maj 2007 och jag tycker att den på ett fint sätt beskriver den lätta förvirring som rådde.

Q: What is Poke on Facebook? I wanna know what it is before I press it.
Answer 1:
Not much. People can see your profile if you poke them and they couldn’t before though. I think. (Reply: Oh, that seems like a bit of a waste of time then).
Answer 2: An intriguing flirting device (to members of the opposite sex)

Answer 3: I’m curently engaged in a poking war. everytime one of us logs on, we have a poke from the other. I see no end to this conflict
Answer 4: I’ve never been poked.

Så publicerade Facebook själva en förklaring @ “FAQ section”: When we created the poke, we thought it would be cool to have a feature without any specific purpose. People interpret the poke in many different ways, and we encourage you to come up with your own meanings.”

I början av oktober -09 hände dock någonting som lite grann rubbade vår syn på poke som oskyldigt tidsfördriv.

Bild 3

Expressen.se; “Shannon Jackson, 36, i USA har gripits efter en “poke” på Facebook. Den annars oskyldiga hälsningen tolkades som stalkning.” Storyn bygger på att Shannon Jackson under inga omständigheter fick kontakta en viss Hannah – men att Shannons “pokning” av Hannah nu juridiskt klassats som “hot/trakasserier”. Ett övertramp som kan komma att innebära upp till ett års fängelse och 20 0000 20 000 sek i böter.

Synen på ett oskylidigt pokande blir därmed inte längre gällande. Kanske bör vi istället luta oss mot följande antagande: Poke – ett modernt Facebook-sätt för vuxna att dra varandra lite i håret. Men där vi – som vanigt – får stå till svars för eventuella konsekvenser av vårt agerande.

// Judith Wolst (Som faktiskt själv gladeligen pokar sina vänner någon gång emellanåt.)

5 thoughts on “Mindpark #39: You are Poked!”

  1. Om man tar sig tid och följer länken till Expressen så riskerar hon inte “200 000” i böter utan “20 000″…

    Reply

Leave a Reply