Anländer till HBE, flygplatsen utanför Alexandria, och blir först glad som en räka. Ett öppet wifi-nät som dessutom är hyfsat snabbt. Men något är konstigt. Jag kommer inte åt Facebook, kommer inte åt min mail och många andra sidor ser konstiga ut. I iphonen funkar knappt några appar. Förundras.

Inser efter en stund att det handlar om HTTPS. Man har alltså blockerat trafik över det protokoll som medger att trafiken mellan mig och servern är krypterad. Vanligtvis något man rekommenderas att använda. I gmail och på facebook har jag slagit på en inställning som ser till att jag alltid kör https mot dem (en inställning som jag nu inte kommer åt att ändra eftersom jag inte kommer åt tjänsterna. Ohh the irony).

Man vill alltså att jag ska använda deras nätverk, men bara om de kan se vad jag sysslar med. Det är en krypig känsla. I synnerhet som jag sedan märker att det ansträngt sig än mer, jag kan inte ens upprätta en VPN-tunnel. En annan sak som brukar rekommenderas för att man ska vara säker på nätet.

Så här ser det ut när jag försöker nå Hotspotshield
anchorfree.com/downloads/

Och precis likadant blir det på Ivacy.com
ivacy.com

Till och med Ipredator har man lyckats spärra. Jag har fått vänja mig vid att Internet och Egypten inte är som hemma men det här hade jag faktiskt inte väntat mig. Så naiv är jag.