Open source – en heldag om sådant som är viktigt

Det här är en viktig fråga för vår bransch, och jag hoppas att fler vill avsätta en dag till att komma ett steg närmare Open Source. Klara hittills är deltagare från Allers Förlag, Utkik Media, Stampen AB, XLENT Consulting, Stadsporten CityGate AB, Östersunds Tidningar, Södermanlands Nyheter, Bonnier Tidskrifter. Jag publicerar inbjudan rakt av här, och hoppas att många fler från anmäler sig.

Open Source – hur gör man i praktiken?

När är Open Source intressant, vad kostar det, vilka alternativ finns – och hur gör man i praktiken?

Tisdagen den 10 mars 2009
Pressens Hus, Kungsholmstorg 5, Stockholm

Letar ni alternativa systemlösningar för IT och publicering? Har ni övervägt Open Source – system och program skrivna i öppen källkod som erbjuder minimala investeringar, snabb och kontinuerlig utveckling och mer kvalificerad förvaltning?

På seminariet, som arrangeras av Medieutbildarna och IFRA, får vi höra hur en rad tidningar använder sig av olika typer av Open Source-lösningar som alternativ till de traditionella systemen. Dessutom kommer talare från Sveriges kommuner och landsting, Google samt Landstinget i Sörmland (den politiska majoriteten har valt WordPress som plattform).

Vi får bland annat veta när och hur Open Source fungerar. Är det ekonomiskt försvarbart? Vilka är för- och nackdelarna? Missa inte heller paneldebatten mellan olika Open Source-företag, modererad av Joakim Jardenberg från Mindpark, samt föredraget om hur Sydsvenskan och en rad andra tidningar har förberett nödsajter på WordPress.

PROGRAM

9.30 Kaffe och registrering

10.00 Inledning av moderator Joakim Jardenberg, vd Mindpark

10.15 Öppet i kommuner och landsting
Sveriges kommuner och landsting har valt att jobba med öppna Open Source-lösningar. IT-strategen Mats Östling förklarar varför. Anders Liling från Redpill medverkar också under den här punkten.

Mats Östling, IT-strateg Sveriges kommuner och landsting

10.55 Medievärldens väg mot en ny webbplats
Webb- och papperstidningen Medievärlden, som ges ut av Tidningsutgivarna, håller just nu på att utveckla en ny webbplats med hjälp av Joomla, ett publiceringssystem baserat på Open Source. Reportern Axel Andén berättar om deras väg till en ny webbplats.

Axel Andén, reporter Medievärlden, Sarah Watz, PixPro

11.35 Fördelar och utmaningar med Drupal
Tidskriften Forskning och Framsteg har valt Drupal som redaktionsverktyg. Redaktören Johan Falk delar med sig av erfarenheter kring arbetet.

Johan Falk, redaktör Forskning och Framsteg

12.15 Lunch
Fortsätt diskussionen med leverantörer av Open source-system och företag med praktisk erfarenhet.

13.15 Hur kan medieföretag använda Google Apps?
För e-post, kalender och gemensamma dokument är Google Apps ett alternativ. Google berättar om kostnader, support och tillgänglighet.

Peter Nordqvist, Enterprise Sales Google Sweden

13.50 Vi valde WordPress som publiceringsplattform
Landstinget i Sörmland har valt att använda WordPress som publiceringssystem. Fredrik Pettersson avslöjar vad som låg bakom beslutet, samt för- och nackdelar så här en bit in i projektet.

Fredrik Pettersson, politisk informations- och kommunikationsansvarig Landstinget i Sörmland

14.30 Kaffe

15.00 Panelen: Hur kan man spara pengar på att använda Open Source?
Tre Open Source-företag diskuterar den ekonomiska sidan av Open Source-lösningarna. Var finns pengar att tjäna? Hur blir Open Source en bra affär?

Moderator: Joakim Jardenberg

15.30 Ny standard för nödsajter?
Sydsvenskan, Trelleborgs Allehanda, Ystads Allehanda, Helsingborgs Dagblad, Barometern, BLT, Smålandsposten, NWT och Expressen har utvecklat nödsajter på WordPress. Hur blev det så här, och vad kan vi lära? Erik Junesjö och Morris Packer berättar om insatserna och lärdomarna kring arbetet.

Erik Junesjö, Teknisk utvecklingschef Sydsvenskan Digitala Medier och Morris Packer

Sponsorer

Google, Redpill, Pixpro

Anmälan

Anmäl dig via IFRAs eller Medieutbildarnas webbplatser.

www.ifra.com/events www.medieutbildarna.se

Pris

Medlemmar i IFRA och/eller Tidningsutgivarna: 1990 SEK + moms
Icke medlemmar: 2990 SEK + moms

22 thoughts on “Open source – en heldag om sådant som är viktigt”

  • Jag hoppas att det kommer att dyka upp fler, ännu intressantare och helt gratis heldagar framöver. Kanske på din skola? Rådda ihop något så ska jag se till att det kommer folk och föreläsare…

   Reply
  • Jag hoppas att det kommer att dyka upp fler, ännu intressantare och helt gratis heldagar framöver. Kanske på din skola? Rådda ihop något så ska jag se till att det kommer folk och föreläsare…

   Reply
 1. @Joakim, Låter som ett stålande förslag! Social medier har lyst med sin frånvaro tillräckligt länge på Stockholms universitet.

  Jag kollar med institutionen samt kåren vad det finns för möjligheter.

  Reply
 2. @Joakim, Låter som ett stålande förslag! Social medier har lyst med sin frånvaro tillräckligt länge på Stockholms universitet.

  Jag kollar med institutionen samt kåren vad det finns för möjligheter.

  Reply

Leave a Reply