Snabbt test av iZettle för iPad (demo/video)

iZettle är det svenska företaget som pushar mobila kortbetalningar i Europa. I USA finns Square, men det här är faktiskt vassare, och framför allt är det anpassat efter EU:s mycket hårdare regler. Jag har testat iPhone-versionen tidigare, och jag blir bara mer och mer övertygad. Kattis använder det aktivt för fysisk försäljning från Silverbricka och ALLA kunder älskar det. It’s like magic.

Nu är snart iPad-versionen ute i AppStore och jag har fått förmånen att testköra en tidig version. Jag är helt däckad. Det är så elegant, redan. Kolla filmen här nedan, klicka gärna upp den i fullskärm.

Det bara funkar. Det är oerhört enkelt i den här första versionen, men i det ligger också mycket av skönheten. Vem som helst kan hantera iZettle och man är verkligen igång på mindre än en minut.

Grundfunktionen är precis den samma som i versionen för iPhone. Men utöver att hantera själva betalningen så kan du bygga upp en katalog av varor eller tjänster till försäljning. Sedan är det bara ett enda klick för att få över det i ”kundvagnen”, klicka vidare om du vill handla mer, för att sedan checka ut och betala med kort. Det är så få moment att jag blir alldeles tårögd. Lovely!

Precis som tidigare är appen gratis, och kortläsaren också, det finns inte heller någon månadsavgift eller startavgift. Affären bekostas istället enbart med rörliga avgifter. 1,50SEK + 2,75% på totalen för varje transaktion.

Framöver hoppas jag på funktioner som kopplar ihop det här till existerande backend i tex ehandels-lösningar. Det vore helt underbart att ha sitt inventory tillgänglig utan att behöva lägga in det igen, och på köpet få lagerkontroll etc. Men det är HELT ok att det kommer senare. Få ut den här nu, lagom till alla julmarknader…

Och på tal om jul, det är lite julafton att iPhone-appen nu är ur beta och att ”commercial launch” har inletts. Break a leg!

Transparens: Ja, jag låter lyrisk. Men det är produktens förtjänst. Jag har inga som helst kopplingar till företaget. Har inte investerat i dem (tyvärr), jobbar inte för dem, har ingen relation med dem mer än att jag tycker de gör ett grymt jobb.

9 thoughts on “Snabbt test av iZettle för iPad (demo/video)”

 1. Jag får ju nästan intrycket av att du tycker om tjänsten?

  :-D

  Nej, jag håller med, det ser jäkligt smidigt ut och det är en tjänst som är ruggigt intressant nu när fler och fler banken slutar med kontanthanteringen…

  Reply
 2. Verkar sjukt smidigt och smart. 

  Men med en gång funderar jag på en sak; kan man låsa sitt produktbibliotek? Säg att man driver en liten affär med bara ett fåtal produkter. Det vore kul om kunden själv kan snabbt slå in vad han/hon vill ha, sedan kan den som jobbar i butiken hämta produkterna. Man vill ju gärna inte att kunden råkar lägga till eller ta bort produkter. 

  Sedan skulle jag gärna se en minimerad vy utav produktbiblioteket. Många “lagershoppar” (tänker speciellt på Ginza i Fåglum) har ju redan systemet att man bläddrar igenom en tidning, bokar i det man vill ha, lämnar över till kassan och så får man snällt vänta i 10 minuter på att de som arbetar där plockar iordning produkterna åt en. Vore grymt smidigt om man som kund kunde använda samma app för att välja bland alla produkterna som butiken sedan använder för att ta betalt med. 

  None the less, jag är väldigt imponerad så här långt.

  Reply
 3. Jag har testat iPhone-appen och den är ju störtskön! Följande kommentar kanske inte hör hemma i detta forum, men jag skulle ändå vilja lyfta fram ett par saker som får mig att höja på ögonbrynet. Det är dels iZettles Allmänna villkor (som för övrigt inte går att hitta – jag kan i alla fall inte – på deras hemsida eller via ens konto, utan bara då man skapar ett nytt konto), dels deras Sekretesspolicy.

  UR ALLMÄNNA VILLKOR
  13. iZettles ansvar för Tjänsten
  13.1 iZettle ansvarar, med de begränsningar som anges i punkten 14 nedan, för att betalningstransaktioner som genomförs genom Tjänsten utförs korrekt. iZettle ansvarar inte för (i) andra brister eller felaktigheter i eller vid utförandet av Tjänsten, (ii) att Tjänsten vid varje tidpunkt är tillgänglig för att genomföra betalningstransaktioner, eller (iii) obehörig tillgång till eller användning av Kontouppgifter lagrade på iZettles servrar.

  KOMMENTAR, punkt iii: Är det verkligen rimligt att ett företag som tillhandahåller den här typen av lösningar inte tar något som helst ansvar för “obehörig tillgång till eller användning av Kontouppgifterna lagrade på iZettles servrar”? Efter t ex nu senast, intrånget mot Steam känns detta minst lustigt. Jag hade, som ett minimum förväntat mig en rad (och alltså ett ansvar) om att iZettle genast, utan dröjsmål, underrättar mig ifall intrång sker. Deras nuvarande villkor är helt oblygt ensidiga till iZettles fördel. 

  UR SEKRETESSPOLICYN
  Vidare, i deras Sekretesspolicy står bl a följande: “Vi förbehåller oss rätten att lämna ut dina personuppgifter … när vi anser att ett utlämnande är nödvändigt för att skydda våra rättigheter…” 

  KOMMENTAR: Hade de inte lika gärna kunnat skriva, att de förbehåller sig rätten att lämna ut dina personuppgifter (punkt) – för det är ju faktiskt det som det betyder, för hur ska man kunna argumentera mot att påstående att iZettle ansåg (ansåg – bara ett sådant ord) att de var tvungna att lämna ut mina personuppgifter, för att skydda deras rättigheter (till vad då? kan man fråga sig.)

  Reply
 4. Asså, jag kanske är lite trög, men vem och när skall iZettle användas? Vilken del av köprocessen ersätter den? Är det bara säljande part som har användning för den? Du säger att du längtar tills den är kopplad till e-handelssystemets back-end, varför e-handel? Man har väl bara nytta av den om man har en fysisk butik och då ska den väl kopplas mot PIMet eller affärssystemet, inte e-handelssystemet?

  Mvh Simon

  Reply
 5. Håller med Stefan hela vägen. Eller vad säga om denna: 

  “att personuppgifter som du lämnar till oss kan överföras till länder (inklusive USA) som inte har lagar om personuppgiftsskydd motsvarande de som gäller inom den Europeiska Unionen.”

  Hela policyn känns som ett internt “hur-kan-vi-maxa-affären-utan-att-ta-ansvar-för-något”? Jag förväntas lämna personnummer utan att man ens tar ansvar för att de stannar inom EU. Bra idé och app, men gör rätt hela vägen..
  /Dan

  Reply
 6. Hej,

  Tack Jocke för det fina blogginlägget och tack till alla er andra för er feedback och kommentarer. Våra allmänna villkor ligger nu uppe på vår sajt (direktlänken är https://izettle.com/se/villkor) och vi håller också på att se över både våra allmänna villkor och vår sekretesspolicy. Vi kommer givetvis att ta med oss era synpunkter i det men om ni har några mer funderingar eller frågor får ni gärna höra av er direkt till oss på [email protected].

  Hälsningar

  Johan Bendz, CMO iZettle

  Reply

Leave a Reply