Fredrik Wass är frilansande journalist och redaktör, bloggare och föreläsare. Han är också en enastående klok och trevlig kille. Via vårt gemensamma sociala nätverk, med bland annat jaiku som ett av naven, har jag haft glädjen att lära känna honom en smula. Det som slår mig med Fredrik är att han trots sina enorma kunskaper om internet alltid framstår som ödmjuk och lyssnande. Det är inte ofta det kommer hårda ord från honom. Nästan lite för sällan faktiskt, jag tror internet i sverige hade mått bra av en lite mer rasande bison – även om kontrasten till alla negativa besserwissers är välgörande.

I veckan kom ett av Fredriks viktiga verk i tryck. Tidningen Fokus levererade 12 sidor av honom på temat ”internet och jag”. Underrubriken är ”Nätet blev ett moln” och det känns ju onekligen bekant;) Mycket, mycket läsvärt, välskrivet och med bra personer i botten. Economist-klass! (passar på att skjuta in en länk till deras specialare om trådlöshet från senaste numret: ”Nomads at last”. Tokbra, det med. Nästan bison-klass).

Men Fredrik Wass är så mycket mer än det som syns i tryck. Han är aktiv redaktör och skribent inte bara på fokus.se utan också på internetworld.se och va.se – med flera. Men allra bäst är han i sina egna bloggar. Bisonblog är en favorit sedan länge, och där kan man just nu läsa om hur Fokus-artikeln kom till. Lite mer udda (men sjukt kul) är Bisonburgers, och den konstnärliga ådran lyser igenom på Kajen.

Nu hoppas jag bara att Fredrik får tummarna ur och skriver den där boken. Det behövs bra böcker om molnet, även ur ett svenskt perspektiv. Jag är övertygad om att han skulle skriva den bättre än någon annan.