Söndagscred: Fredrik Wass

Fredrik Wass är frilansande journalist och redaktör, bloggare och föreläsare. Han är också en enastående klok och trevlig kille. Via vårt gemensamma sociala nätverk, med bland annat jaiku som ett av naven, har jag haft glädjen att lära känna honom en smula. Det som slår mig med Fredrik är att han trots sina enorma kunskaper om internet alltid framstår som ödmjuk och lyssnande. Det är inte ofta det kommer hårda ord från honom. Nästan lite för sällan faktiskt, jag tror internet i sverige hade mått bra av en lite mer rasande bison – även om kontrasten till alla negativa besserwissers är välgörande.

I veckan kom ett av Fredriks viktiga verk i tryck. Tidningen Fokus levererade 12 sidor av honom på temat ”internet och jag”. Underrubriken är ”Nätet blev ett moln” och det känns ju onekligen bekant;) Mycket, mycket läsvärt, välskrivet och med bra personer i botten. Economist-klass! (passar på att skjuta in en länk till deras specialare om trådlöshet från senaste numret: ”Nomads at last”. Tokbra, det med. Nästan bison-klass).

Men Fredrik Wass är så mycket mer än det som syns i tryck. Han är aktiv redaktör och skribent inte bara på fokus.se utan också på internetworld.se och va.se – med flera. Men allra bäst är han i sina egna bloggar. Bisonblog är en favorit sedan länge, och där kan man just nu läsa om hur Fokus-artikeln kom till. Lite mer udda (men sjukt kul) är Bisonburgers, och den konstnärliga ådran lyser igenom på Kajen.

Nu hoppas jag bara att Fredrik får tummarna ur och skriver den där boken. Det behövs bra böcker om molnet, även ur ett svenskt perspektiv. Jag är övertygad om att han skulle skriva den bättre än någon annan.

3 thoughts on “Söndagscred: Fredrik Wass”

  1. Okej att det snart är vår, men inte trodde jag att den första blossande röda tonen i ansiktet skulle komma framför skärmen läsandens Mindparkinlägg. :) Tack för fina ord och glada tillrop (inte bara nu, utan även tidigare). Det betyder mycket att ha alla fantastiska bollplank i bubblan (och i molnet). Utan dig och de andra skulle det vara mycket svårare att göra de där avgränsningarna, hitta de där nya fenomenen och skilja på vad som bara är nytt och vad som är nytt, bra och viktigt. Ge mig en budget och en redaktör så kanske det blir en bok. Man måste ju betala hyran också…

    Annars går jag och drömmer om den där perfekta romanen som binder ihop molnet med nutiden och som utspelar sig i hjärtat av utvecklingen. Där rollfigurerna är hämtade från den svenska webb- och mediavärlden. En sån bok hade jag velat läsa. Och skriva. Hellre än en i raden av föreläsnings-pitchar-böcker.

    Reply
  2. Okej att det snart är vår, men inte trodde jag att den första blossande röda tonen i ansiktet skulle komma framför skärmen läsandens Mindparkinlägg. :) Tack för fina ord och glada tillrop (inte bara nu, utan även tidigare). Det betyder mycket att ha alla fantastiska bollplank i bubblan (och i molnet). Utan dig och de andra skulle det vara mycket svårare att göra de där avgränsningarna, hitta de där nya fenomenen och skilja på vad som bara är nytt och vad som är nytt, bra och viktigt. Ge mig en budget och en redaktör så kanske det blir en bok. Man måste ju betala hyran också…

    Annars går jag och drömmer om den där perfekta romanen som binder ihop molnet med nutiden och som utspelar sig i hjärtat av utvecklingen. Där rollfigurerna är hämtade från den svenska webb- och mediavärlden. En sån bok hade jag velat läsa. Och skriva. Hellre än en i raden av föreläsnings-pitchar-böcker.

    Reply

Leave a Reply