Steve Jobs är död

Steven Paul Jobs. 56 år gammal gick han bort den 5 oktober 2011. Mannen som visade att teknikföretag inte ska handla om teknik utan om sina användare. Jag sörjer. Inte på det där snyftiga sättet som jag gråter till en sorglig film, utan på ett mycket djupare och innerligare plan. Sedan 1984 har han på ett fundamentalt plan förändrat mitt liv. Utan tvekan.

Efter att ha läst citaten på wired.com, och deras för dagen helt magnifika förstasida (sparad här), finns det inte mycket mer att säga. Lånar istället ett citat från Bill Gates, Microsofts grundare:

”The world rarely sees someone who has had the profound impact Steve has had, the effects of which will be felt for many generations to come. For those of us lucky enough to get to work with him, it’s been an insanely great honor. I will miss Steve immensely.”

Men ska jag ändå välja något att lyfta fram själv så blir det Think Different. Precis som 1984-filmen kom den här att definiera Apple för mig. Till och med nu, när företaget är störst i världen, så är det här mitt Apple. The round peg in a square hole.

Gizmodo gör en egen variant på filmen, med fina bilder från åren som gått. Och jag minns med stolthet och förvåning hur Apple i Norden utsåg mig till ”årets rebell” 1997, enda gången utmärkelsen delades ut. Bra där. Ett alldeles eget litet minne.

Här är en fin citatsamling från Steve, och missa inte den klassiska Stanford Commencement Address från 2005. Sådan han var. Redan där pratar han om döden. Gåshud.

Så till sist måste jag bara rasa lite också. Aftonbladet, för fan! ”Färgklick”?

Det går inte att komma längre från vad Steve Jobs var. Det blir inte sämre än så (uppdatering, jag hade fel. Ekot lyckades sjunka ännu lägre). Å andra sidan blir det inte bättre än så här.

Google, vilken fingertoppskänsla. Det där hade Steve gillat.

28 thoughts on “Steve Jobs är död”

  • Ja, precis. Tekniken var bara ett redskap för att åstadkomma förändring. Aldrig teknik för teknikens egen skull, som @claes:twitter sa, när jag jobbade för honom på Macmeckarna (någon gång på 1800-talet).

   Reply
 1. Vår generation har haft den stora privilegiet att få följa Jobs från början. Det har varit en spännande resa som tyvärr tog slut inatt. Tack för den korta summeringen, det var fint skrivet. 

  Reply
 2. Den största av hyllningar måste väl ändå vara att så många människor världen över läser om och skriver sina hyllningar till honom på Apples produkter.

  Reply

Leave a Reply