Trubbel på biblioteket (baserat på en sann historia)

Jag återger, ganska rakt av, en fundering som enligt uppgift just nu ekar i biblioteksvärlden:

Liza Marklunds “Gömda” är inte sällan katalogiserad på någon underavdelning till V (eller kanske Lz), vilket ju än mer borgar för att boken är sann. Nu säger ju både Piratförlaget och Liza Marklund själv att boken är en roman och inte en sann historia. Då kanske vi borde ändra signum till Hc istället?

Hmm. I övrigt låter jag Mats Weman tillägga det som behöver tilläggas.

2 thoughts on “Trubbel på biblioteket (baserat på en sann historia)”

 1. Ställer väl mest frågan som “vad är sanning?”, “finns det en objektiv sanning?” och “hur sant måste det vara för att det skall sägas vara tillräckligt sant så man kan rubricera det som sant?”.

  Eller hur viktigt är frågan EGENTLIGEN när det dör barn varje dag i Gaza?

  Reply
 2. Åh, där kom det härliga argumentet: låtom oss icke kontemplera annat än ett ting i taget, ty di svenske klarar enbart det och inget mer.
  Men det var ett jävla hallaballo om Marklundhistorien, särskilt i bloggvärlden. Påminner om nåt gammelmedia pysslade med förr, fast i kubik: det gamla Drevet.
  Tänk om bloggare funnits under Tobleroneaffären, då hade allt kvällstidningarna plockade fram varit rena västanfläkten. Bloggarna hade inte nöjt sig förrän Sahlin gjort offentlig harakiri. Med regeringskortet.

  Reply

Leave a Reply