Peter Söderquist ger en bra oneliner i sin kommentar: ”Tablåbaserad tablåfri TV!”. Så är det.

Idag kan jag äntligen berätta lite om Magine, tjänsten som tar tv-tittandet till en ny nivå. Det är inte ännu en playtjänst, inte ett massivt arkiv med gamla filmer och serier, inte någon smal nischtjänst. Det handlar helt enkelt om att titta på tv som vanligt men ändå på ett helt nytt och revolutionerande sätt. Och känslan är lite som första gången jag testade spotify – det bara funkar…

Innan alla ord; kolla filmen där jag visar tjänsten.

Ett av mina bolag är Videoplaza, med tagline ”monetising the new TV”. Men det där med vad som är den nya tv:n är ju högst oklart. Jag måste ligga i framkant, så för egen del har tv idag kommit att bli allt annat än enkelt och avslappnat. Jag har så klart lite tablå-tv kvar i botten, och för det betalar jag dyrt till ComHem. Dumt, särskilt som mesta tittandet i vardagsrummet sker med Netflix och Hulu Plus via AppleTV inkopplat i alla våra tvapparater. När frun vill se ikapp Sommar med Ernst så är det TV4play som gäller, och där har jag betalat för att slippa reklamen. Men jag har också appar för Viaplay, femman, fan och hans moster. Totalt lägger jag över 1200SEK/månad för att ”titta på tv”. Och det är en jäkla röra.

Magine ersätter inte alla de tjänsterna och har inte ambitionen att göra det heller. Det man vill åstadkomma är att allt ditt vardagliga tv-tittande av idag blir tillgängligt överallt, när som helst och hur som helst. Typ.

Rent praktiskt är det en tjänst för surfplattor (idag iPad), smarta telefoner (idag iPhone) och din vanliga webbläsare. När du loggat in möts du av en tv-tablå som ser ut ungefär som den du hittar på tv.nu och andra liknande tjänster. Men hos Magine kan du också titta på tv direkt. Tidslinjen är centrerad på just nu, och du ser de program som sänds blåmarkerade i schemat. Klicka på ett av dem, och det börjar omedelbart visas. Blixtsnabbt, även på 3G, och i överraskande bra kvalitet. Det är här Spotify-känslan infinner sig. Det går löjligt snabbt, och att byta kanal går nästan snabbare än på din vanliga tv. Över 3G, alltså. Wow.

Tidslinjen går att flytta bakåt, det finns ett arkiv som sträcker sig en vecka tillbaka i tiden, så det går utmärkt att titta ikapp programmet som du missade igår, likaså kan du börja se det program som sänds just nu från början. Klassisk timeshift alltså.

Du kan nu titta på tv i din iPhone, din iPad eller på datorn, men det vanligaste lär nog bli att du skickar upp det via AppleTV på din vanliga tv i vardagsrummet. Det är alltså som vanligt TV, bara så oändligt mycket smidigare och bättre.

Jag är grymt imponerad av hur de tänkt med rättighetshanteringen, hur de tänker dominera världen, vilket stabilt gäng det är, affärsmodellen i flera steg som är helt rätt tänkt – och tusen saker till. Men det som verkligen fäller mig är känslan när du testar tjänsten första gången. Tidig beta, men redan nu är det tekniskt imponerande. Det här kommer bli stort.

Mer sedan, bland annat om affärsmodell och rättigheterna, men nu tänkte jag att några skulle få chans att testa. Kommer inte kunna dela ut invites till alla, men har du en iPad och/eller iPhone – lämna en kommentar så får vi se om du blir en av de lyckliga.

För det här här verkligen en tjänst som gör en lycklig…

Uppdatering: jag kommer inte kunna ge invites till alla, så signa upp på magine.com också.

Uppdatering 2: jag har delat ut alla invites för den här rundan. Och så klart har @deeped klockrent rätt – det här är evolution snarare än revolution. Tack!