Twingly: ja jäklar, det funkar…

När Martin Källström började ringa för något halvår sedan var jag (som rep för hd.se) avvaktande. Jag hade såklart sett Twingly på nätet och i synnerhet kollat in dem på Beyond i Wien. Och även om jag gillar konceptet att knyta ihop de etablerade medierna med bloggosfären så gillade jag inte prislappen. Dessutom var jag, och är fortfarande, inte helt övertygad om att det inte bidrar till en del bloggande och länkande i rent trafikdrivande syfte – vilket motverkar och snedvrider den ärlighet som jag vill ska vara utmärkande för bloggandet.

Men jag börjar nog försiktigt ändra uppfattning. Flera skäl…

 • Twingly, Primelabs och i synnerhet Martin själv deltar aktivt och synligt i debatten. Var helst konceptet diskuteras dyker han upp och jag tycker mig se ett äkta engagemang som inte enbart handlar om sälj.
 • Sammankoppling ligger i tiden, det har till och med dn.se konstaterat ;)
 • Jag hör lovord om Twingly från vännerna på svd.se både offline och online.
 • Under de senaste veckorna har jag försökt spana ganska rejält på twingly ur ett kvalitetsperspektiv och det ser bra ut…
 • Och såklart för att min egen, återfödda blogg, har fått ett fantastiskt trafiklyft. (vilket såklart delvis beror på en oproportionerligt liten ”egen” trafik, än så länge;)

Trots det gäller det för oss att noga fundera över vad det här innebär. Och det kommer vi att göra, sedan ringer vi. Handen på luren, Martin ;)

Lite träffar från bloggportalen (där det för övrigt ska bli spännande att se om det blir någon ändring i twingly-frågan nu när Lotta ersätter Sigge), andra bloggar om: ,

8 thoughts on “Twingly: ja jäklar, det funkar…”

 1. Nu ska jag inte säga för mycket eftersom jag jobbar åt Primelabs…

  Men att Twingly fungerar, det har jag hela tiden trott. DN och Svd har på så sätt fått ett aktivt diskussionsforum på ett otroligt billigt sätt, där dessutom kommentarerna är både välskrivna och under eget upphovsrättsligt ansvar.

  Ett mervärde för läsarna – ja.

  Du nämner trafikdrivande syfte. Det kanske inte är några jätteökningar det handlar om – men jag tror utan tvekan att tidningarna tjänar en hel del på det. Dels för att de får massor inlänkar till sina artiklar vilket gör att de kommer börja ranka bättre i sökmotorerna, dels för att deras varumärke syns betydligt oftare än konkurrenternas runt om på internet. Debattsidorna håller sig inte bara under “debatt”-fliken längre, den har spritts sig över hela sajterna.

  Det finns tusen fördelar men väldigt få nackdelar när det gäller Twingly, tro det eller ej. So just give him a call ;)

  Reply
 2. Nu ska jag inte säga för mycket eftersom jag jobbar åt Primelabs…Men att Twingly fungerar, det har jag hela tiden trott. DN och Svd har på så sätt fått ett aktivt diskussionsforum på ett otroligt billigt sätt, där dessutom kommentarerna är både välskrivna och under eget upphovsrättsligt ansvar. Ett mervärde för läsarna – ja. Du nämner trafikdrivande syfte. Det kanske inte är några jätteökningar det handlar om – men jag tror utan tvekan att tidningarna tjänar en hel del på det. Dels för att de får massor inlänkar till sina artiklar vilket gör att de kommer börja ranka bättre i sökmotorerna, dels för att deras varumärke syns betydligt oftare än konkurrenternas runt om på internet. Debattsidorna håller sig inte bara under “debatt”-fliken längre, den har spritts sig över hela sajterna.Det finns tusen fördelar men väldigt få nackdelar när det gäller Twingly, tro det eller ej. So just give him a call ;)

  Reply
 3. Jag menade ffa att det var ett relativt enkelt (för enkelt?) sätt att driva trafik till bloggarna. Med tidningarnas trafiksiffror är jag helt övertygad om att en eventuell ökning är på marginalen, och att det är andra förtjänster som utgör poängen.

  Reply
 4. Jag menade ffa att det var ett relativt enkelt (för enkelt?) sätt att driva trafik till bloggarna. Med tidningarnas trafiksiffror är jag helt övertygad om att en eventuell ökning är på marginalen, och att det är andra förtjänster som utgör poängen.

  Reply
 5. Vi är så gott som färdiga med vår Twingly-liknande tjänst och kan förhoppningsvis lansera den om några dar.
  Mvh
  Sigge

  Reply
 6. Vi är så gott som färdiga med vår Twingly-liknande tjänst och kan förhoppningsvis lansera den om några dar. MvhSigge

  Reply
 7. Hej Joakim, tack för bra feedback. Det skulle vara spännande att se vad som händer med Twingly på en regionaltidning. Det borde kunna få den lokala bloggosfären att grönska.

  Sigge, härligt att ni börjar bli klara! Jag tror det är många som är förväntansfulla.

  Mvh
  Martin Källström

  Reply
 8. Hej Joakim, tack för bra feedback. Det skulle vara spännande att se vad som händer med Twingly på en regionaltidning. Det borde kunna få den lokala bloggosfären att grönska.Sigge, härligt att ni börjar bli klara! Jag tror det är många som är förväntansfulla.MvhMartin Källström

  Reply

Leave a Reply